Предстои да започне ремонт на ул. „Никола Войновски”, която свързва Карловско и Брезовско шосе, съобщи днес кметът на район „Северен” инж. Ральо Ралев. В момента улицата е в окаяно състояние – с дупки, без тротоари и без осветление. Предвижда се цялостно преасфалтиране, изграждане на тротоари и ново осветление, като стълбовете ще бъдат минимум 9 метра високи. Според предварителната количествено-стойностна сметка, подготвена по разпореждане на кмета инж. Ралев, ремонтът ще струва около 288 000 лева. До края на месеца ще бъде обявена обществена поръчка чрез публична покана до заинтересованите фирми и се очаква от 1 април реално да започне реконструкцията на ул. „Никола Войновски”, каза още инж. Ралев. Втората отсечка, която ще свързва Карловско и Брезовско шосе, - бул. „Северен”, ще се прави на по-късен етап.

Денят беше отпразнуван в пенсионерския клуб на ул. „Хан Телериг”, където се събраха 50 жени. Други 80 жени отпразнуваха Бабинден в клуба на ул. „Гонда вода”. Членовете на двата клуба бяха поканили акушерки от района. По стара българска традиция жените измиха ръцете на акушерките и ги дариха със сапун и кърпа. Кметът инж. Ралев пожела на всички дами да са живи и здрави и да отгледат здрави внучета. Бабинден е силно почитан от българите. Жените, които са помагали при идването на новия живот на света, някога са били сред най-уважаваните от народа. Бабата, наричана в по-нови времена акушерка, е била тази, която е бдяла над родилката в часовете на раждането и се е грижела за спасението на майката и детето. До 3-ия ден след раждането бабата стояла през нощта до родилката и бебето, за да посрещне орисниците. Тя била тази, която с билки и баяния поемала грижата да пази майката и новороденото до 40-ия ден от раждането, за да ги пази от вредните влияния на злите същества. Бабата лекувала всички детски болести, които се появявали в първите месеци след раждането.

Още от първите работни дни на новата 2013 година районната администрация на „ Северен” поднови кампанията по репатриране на автомобили, които са излезли от употреба, съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев. До момента са облепени 10 броя моторни превозни средства със съдействието на служителите на „ Общинска охрана”, а в петък бяха репатрирани 3 броя автомобили, намиращи се на бул. „ Дунав” и на бул. „ България”. „Акцията продължава и през тази седмица, като целта ни с предупредителните стикери е собствениците на автомобилите, които са негодни за употреба да предприемат мерки сами да ги премахнат, защото в противен случай репатрирането от нас би струвало по-скъпо. При този голям недостиг на паркоместа в целия град е недопустимо да оставим тези морално остарели и излезли от движение автомобили да заемат места”, обясни инж. Ралев. От тази седмица започва и засилен контрол върху неправилното паркиране. „ Предупреждавам всички собственици на МПС да използват само предназначените за това места, в унисон със Закона за движение по пътищата и Наредбата на общината”, каза кметът. Особено внимание служителите ще обърнат на паркиралите върху тротоарните и зелени площи коли.
Район „ Северен” става партньор по проект „ Детски игри без агресия”, съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев. Проектът предвижда да се проведе 10- месечен тренинг за преодоляване на агресивното поведение в пет детски градини намиращи се на територията на района. Заниманията ще се провеждат два пъти седмично. Тренингът включва забавни спортни игри, със специална насоченост за развиване на саморегулацията, базовите социални компетенции на децата и има ефект върху агресивното поведение и подготовката за по-добра реализация в детската градинка и училището. „ Убеден съм, че чрез тези занимания агресията, която напоследък се наблюдава все по-често у децата, ще бъде преодоляна и децата ни да бъдат жизнерадостни, спокойни и уравновесени”, сподели инж. Ралев. Вече са избрани петте детски заведения, които ще участват в продължение на близо три месеца в проекта.Предстои да бъдат проведени срещи с персонала на градинките и директорите, които ще бъдат специално обучени за водене на заниманията.
<< Начало < Предишна 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 Следваща > Край >>
Страница 356 от 363
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!