Администрацията на район „Северен“ съвместно с ОП „Градини и паркове“ и ОП „Чистота“ започват почистване на дворовете и пространствата около детските и учебните заведения на територията на района, съобщи кметът инж. Ральо Ралев.

Дървесната растителност – храсти и дървета ще бъде прочистена и подрязана. Ще се  извърши  почистване на пясъчниците,  ще се възстановят  съществуващите пейки и  ще поставят нови.

Акцията ще приключи до първия учебен ден, увери инж. Ралев.

Кметът изказва специални благодарности на ОП „Градини и паркове“ и ОП „Чистота“ за съдействието им. 

В "Северен" премахват опасни детски площадки и незаконни обекти

Акция за премахване на опасни съоръжения от детски площадки и незаконни обекти стартира вчера в район "Северен", съобщи районният кмет инж. Ральо Ралев.

Металните катерушки от площадките на пл. "Чехов", ул. "Лайка", ул. "Делянка" и ул. "Стефан Ботев" (зад "Луксор") се отстраняват, защото има опасност децата да се наранят. Непосредствено до тях са изградени нови съоръжения, които отговарят на изискванията за безопасност, посочи инж. Ралев.

Паралелно с това се разчистват и общински терени до автогара "Север". Кметът на района издаде през юли заповед за премахване на три незаконни търговски обекта. Павилионите са поставени върху терени публична общинска собственост, като в единия случай няма договор между наемателя и районната администрация за ползването му, а във втория – споразумението не е подновено повече от 1 година, разясни инж. Ралев. Вчера собствениците на търговските обекти са започнали доброволно да ги премахват.

Днес предстои да бъде вдигната незаконна гаражна клетка на ул. "Баткун", която е поставена върху общински терен, а утре ще бъде премахнат тухлен гараж зад хипермаркет "Кауфланд" на ул. "Брезовско шосе". При втория случай собствениците са подали документи за узаконяване на обекта, но той е поставен върху терен, попадащ в улична регулация и не може да остане на мястото си, обясни районният кмет.

Акцията по премахване на незаконните обекти ще приключи в сряда.

Кметството на район “Северен” предприе всички необходими мерки за безопасност на жителите след аварията в “Захарен комбинат Пловдив” АД, съобщи районният кмет инж. Ральо Ралев.

 

Инж. Ралев разпореди на директорите на всички детски градини и ясли на територията на района да не извеждат децата на открито следобед, а прозорците и вратите на помещенията да бъдат плътно затворени, за да се избегне евентуален контакт с парите на опасното вещество.

 

Малко преди 12 часа на дежурния телефон на районната администрация бе подаден сигнал за силен мирис на амоняк в района на кв. “Захарна фабрика”, разказа кметът инж. Ралев. Веднага са уведомени Трето РУП, ОД “Пожарна безопасност и защита на населението”, Спешна помощ и РИОСВ.

 

Установено е, че мирисът на амоняк идва от “Захарен комбинат Пловдив” АД. На 15-тата минута след получаването на сигнала в кметството районът около завода е отцепен и експертите от Гражданска защита към ОД ПБЗН са направили водна завеса, за да неутрализират амоняка.

 

Работниците от цеха, в който е станала аварията, са евакуирани. На петима от тях е оказана медицинска помощ на място. Няма опасност за живота и здравето им.

 

Най-вероятната причина за инцидента е хидравличен удар, в резултат на което започва изтичане на амоняк.

 

В момента духа вятър с посока изток-запад, което е благоприятно обстаятелство, тъй като отвежда вредния газ извън територията на Пловдив, обясни инж. Ралев.

 

Кмета благодари на останалите институции затова, че бяха предотвратени по-сериозни последствия от инцидента.

Взети са всички мерки за безопасност на хората след аварията в “Захарен комбинат”

Кметът на район „Северен” инж. Ральо Ралев ще даде официален старт на проекта „Възстановяване на зона за отдих в кв. „Захарна фабрика” в понеделник.

Проектът се реализира в рамките на националната кампания „За чиста околна среда 2013” на тема „Обичам природата – и аз участвам”, на МОСВ. Финансирането в размер на 9933.24 лв. е от ПУДООС.

В рамките на проекта се предвижда терен от около 1.5 декара, намиращ се между ул. „Петър Шилев”, ул. „Ладога” и ул. Петрохан”, да бъде облагороден, съобщи кметът инж. Ралев. Предстои да бъдат изградени тротоарни алеи, да се поставят пейки и цветни вази. Съществуващата детска площадка ще бъде реновирана, за да придобие естетически вид, а съоръженията ще бъдат групирани. Теренът ще бъде затревен и залесен с нови дървесни видове.

Проектът трябва да бъде завършен по договор до края на септември, но аз съм убеден, че още в края на август живеещите в кв. „Захарна фабрика” ще могат да ползват новата придобивка, убеден е кметът инж. Ралев.

Стартът на проекта ще бъде в понеделник, 5 август, от 10.30 ч.

<< Начало < Предишна 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 Следваща > Край >>
Страница 344 от 363
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!