И тази година посрещането на Баба Марта в ДГ „Захарно петле“ в район „Северен“ се превърна в емоционален и вълнуващ празник. Екипът на детската градина предварително се беше погрижил за доброто настроение на малчуганите с тематична украса и изложба от мартенички, изработени от децата и техните родители. А на двора на детската градина беше украсено дърво с мартенички. Празничното тържество започна с куклен театър „Преждата на Баба Марта“, подготвен и представен от педагозите на детското заведение. Приказните герои - Лиса, Рунтавелка, Зайко, Врабчо, Пижо и Пенда забавляваха децата със своята увлекателна история. Накрая, облечена в народна носия и с пълна кошница в ръка, пристигна Баба Марта. Децата я посрещнаха с много радост и вълнение. На малчуганите тя разказа легендата за този стар български обичай. Те бяха научили много стихчета и песнички, с които я зарадваха. Развеселена и доволна от топлото посрещане на децата, Баба Марта им подари традиционна българска мартеничка. И обеща, че ще прогони студената зима, за да се радваме на слънчева и топла пролет. „Пожелавам на децата да бъдат здрави, бели и червени, много радостни, усмихнати и любознателни.А на екипа на детската градина и нейния директор Тони Табакова-все така с ентусиазъм и професионализъм да обучават малчуганите в уважение към българските обичаи“, заяви кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който беше гост на тържеството. Директорът на ДГ „Захарно петле“ поздрави децата и гостите с първомартенския ден, като пожела на всички да бъдат преди всичко здрави, да имат много късмет и да носят в сърцата си много любов и щастие. На празника присъства и секретарят на район „Северен“ Стайко Танев.

Децата от 4-та група от ДГ „Марица“ отбелязаха националния празник 3-ти март с патриотично тържество под надслов „Урок по родолюбие”. Богатата музикална програма включваше песните: „Знамето ни е трицветно“, „Обичам България“, „Високи сини планини“, „Стани, стани юнак балкански“, „Кой уши байряка“ , „Тих бял Дунав“, както и танца „Корабът Радецки“. Част от децата обясниха символиката на българския трибагреник и герба, посочиха къде е най-високият връх в България, местоположението на град Пловдив, коя река минава над него, гледайки изображения от мултимедията. Други малчугани участваха в драматизация-за създаването на България от траки, славяни и прабългари, разпознаха великите ханове –Аспарух, Крум и Омуртаг. Цитираха стихове за братята Кирил и Методий и за създаването на славянската азбука. Посочиха славните български царе-Симеон и Иван Асен II и обясниха за падането на България под османско владичество.Претвориха борбата за свободата на България и разказаха за големите имена от този исторически период-Бенковски, Раковски, Райна Княгиня, Левски и Ботев.Накрая тържеството завърши с клетва героите да не предават Родината.Прозвуча и химнът на Република България. „Поздравявам децата за прекрасното тържество, което ни изнесоха.А преподавателите и директора на ДГ „Марица“ Надежда Дервенска адмирирам за това, че работят упорито и обогатяват децата с нови знания за историята на България.Нека помним видните личности, допринесли за славата, Освобождението, науката и културата на Родината, особено на дати като 3-ти март“ , каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който бе гост на тържеството. На събитието присъства и секретарят на район „Северен“ Стайко Танев.

Прекрасна изложба бе подредена на стативи по групи във фоайето на ДГ „Славей“ в район „Северен“.Тя показа голямо разнообразие от артикули- мартенички за ръка, гривни, герданчета, традиционните Пижо и Пенда, изработени от сръчните ръце на деца, учители и родители от различни материали-вълна, мъниста, хартия и други.Имаше и червено-бели изработки върху цъфнали дрянови клончета, изобразявайки пролетни мотиви. Малко преди да бъде наредена изложбата, деца от 4-та група поставиха нейните финални щрихи.Също така те представиха стихчето „Мила Бабо Марто“ от Калина Малина и песента „Баба Марта гони студовете“.Малчугани от 1-ва група изпълниха „Баба Марта троп, троп, троп“ и хорце. „Поздравявам децата, които толкова хубаво рецитират, пеят, танцуват и творят, както и техните преподаватели за това, че ги учат и възпитават да тачат българските традиции.Специални адмирации и за директора на ДГ „Славей“ Любка Биволарска, която с голямо желание е организирала изложбата за един от любимите празници на децата“, каза кметът на „Северен“ Стоян Алексиев, който бе специален гост на събитието.Той получи от децата първомартенски подарък- прекрасна кошничка с цветя, изработени от хартия. Празника на детското заведение уважи и секретарят на района Стайко Танев.

Децата от ДЯ „Дребосъчета“ посрещнаха Баба Марта.Тя бе облечена в народна носия и донесе на малчуганите мартенички в традиционната си кошница.След това се появиха Пижо и Пенда- други любими персонажи на този хубав празник. Децата започнаха да рецитират стихчета.Изпълниха песните: „Мартенички бели и червени“, „Врабчо и Баба Марта“, Песен за теменужката и Песен за минзухарчето. Включиха се в подвижните игри „Песен за кокичето“ , „На зелената морава“ и „Мечо и пролетта“. Накрая тропнаха хорце „Писнала гайда шарена“. Цялостната тематика на празника бе свързана с пробуждането на природата-появата на първите пролетни цветя и Мечо, който се събужда от дългия зимен сън и тръгва да бере жълто цвете в гората. Директорът на ДЯ „Дребосъчета“ Елена Попова приветства децата и гостите със стихотворение, посветено на месеца на обновлението за нов живот-март: „Нека Баба Марта дойде с пролетта. Нека тя ни донесе цветя. А със тях и слънце, и още топлина да идват новина след новина И всяка следваща-по-хубава да бъде тя. Месец март почука на вратата. Птички вече свиват си гнездата и пеят си щастливи песни. Желая Ви много интересни мартенски дни чудесни! Честита Баба Марта!“ Детското заведение посрещна Баба Марта с обновен интериор-цветни щори с изображения на детската дъга, килими на цветя и цветовете на дъгата и антибактериална настилка на помещенията. „Нека този прекрасен български празник донесе много здраве, щастие и веселие на всички деца в ДЯ „Дребосъчета“.А на медицинския персонал, който се грижи за тях и на техния директор Елена Попова-позитивни емоции и пролетно настроение“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който бе гост на тържеството.Той се включи активно в направата на мартеница на живо, за да покаже, че родните традиции трябва да се спазват от малки и големи. Сред гостите на събитието бе и секретарят на район „Северен“ Стайко Танев.

<< Начало < Предишна 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Следваща > Край >>
Страница 31 от 363
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!