Сряда, 07 Август 2013 14:03

Взети са всички мерки за безопасност на хората след аварията в “Захарен комбинат”

Кметството на район “Северен” предприе всички необходими мерки за безопасност на жителите след аварията в “Захарен комбинат Пловдив” АД, съобщи районният кмет инж. Ральо Ралев.

 

Инж. Ралев разпореди на директорите на всички детски градини и ясли на територията на района да не извеждат децата на открито следобед, а прозорците и вратите на помещенията да бъдат плътно затворени, за да се избегне евентуален контакт с парите на опасното вещество.

 

Малко преди 12 часа на дежурния телефон на районната администрация бе подаден сигнал за силен мирис на амоняк в района на кв. “Захарна фабрика”, разказа кметът инж. Ралев. Веднага са уведомени Трето РУП, ОД “Пожарна безопасност и защита на населението”, Спешна помощ и РИОСВ.

 

Установено е, че мирисът на амоняк идва от “Захарен комбинат Пловдив” АД. На 15-тата минута след получаването на сигнала в кметството районът около завода е отцепен и експертите от Гражданска защита към ОД ПБЗН са направили водна завеса, за да неутрализират амоняка.

 

Работниците от цеха, в който е станала аварията, са евакуирани. На петима от тях е оказана медицинска помощ на място. Няма опасност за живота и здравето им.

 

Най-вероятната причина за инцидента е хидравличен удар, в резултат на което започва изтичане на амоняк.

 

В момента духа вятър с посока изток-запад, което е благоприятно обстаятелство, тъй като отвежда вредния газ извън територията на Пловдив, обясни инж. Ралев.

 

Кмета благодари на останалите институции затова, че бяха предотвратени по-сериозни последствия от инцидента.

Взети са всички мерки за безопасност на хората след аварията в “Захарен комбинат”

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!