Екология

Екология

Събота, 09 Септември 2017 08:38

Сигнали от граждани

Във връзка със сигнали на граждани и констатации от служители на районната администрация, се проведе акция по премахване на стари и опасни детски съоръжения в район „Северен”.

След направена проверка и оглед на място на детските съоръжения от специалисти на районната администрация, се извърши премахване на най-опасните такива на следните адреси :

-детската площадка, заключена между улиците “Иван Рилски, “Панагюрище”, “Бързия”;

-ул. “Петър Шилев”  16 (западно);

-бул. “Дунав” южно от  89-97,

-южно от ул. “Сава Муткуров” 73,

-южно от бул. “Марица”  53.

От районната администрация призоват гражданите да подават сигнали при установяване на счупено детско съоръжение или друг проблем по площадките.

Четвъртък, 07 Септември 2017 08:36

Европейска столица на културата 2019

По повод третата годишнина от обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 в район “Северен” се проведоха редица събития, които включваха облагородяване на участък от града по протежението на р. Марица, както и редица забавления за деца и възрастни. Инициативата е на фондация “Пловдив 2019” и се осъществява благодарение на общинската администрация на Район “Северен”.

Последното от редицата събитията се проведе на 05 септември на бул. “Марица”№ 51-57 в градинката до реката. Лошото време не успя да попречи на ентуасиастите и дечурлигата, дошли да се позабавляват. Специално за децата бяха подготвени много занимания и изненади – игри на открито; еко работилници, в които можеха да покажат творческите си умения; хвърчила край реката и пикник на открито. Организаторите бяха помислили и за лакомства и храна, която се раздаваше безплатно на присъстващите, а именно: сладолед, захарен памук, варена царевица, сандвичи, пресни кифлички и сладки. Предоставяха се безплатно велосипеди за временно ползване и забавление, а след 21 ч.  се прожектира кино на открито.

Кметът на Район “Северен” инж. Р. Ралев благодари на всички граждани, които се включиха в инициативата по облагородяване на района около р. Марица и на тези, които се включиха в забавленията. “Радвам се, че фондация “Пловдив 2019” избра за домакин именно район “Северен” и се надявам другата година да празнуваме пак заедно” – коментира инж. Ралев.

Понеделник, 11 Септември 2017 10:28

Инвестиционно предложение - река Марица

По повод третата годишнина от обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 в пловдивския Район “Северен” се проведе кампания за облагородяване на участък от града – река Марица. Инициативата е на фондация “Пловдив 2019” и се осъществява благодарение на общинската администрация на Район “Северен”.
През изминалия уикенд, в района на бул. "Марица" № 51-57, заедно с доброволци бяха засадени 50 бр. билки и цветя от различни видове: розмарин, барбароса, алое, аспидистра, колеос - зелен и шарен, хиперикум, винка - зелена и блонди, и лигуструм, предоставени от ОП “Градини и паркове”. Боядисаха се 10 бр. пейки в района, както и детската площадка на бул. “Марица” № 53-57, включваща 3 бр. детски съоръжения, пързалка и 2 бр. люлки. Лично кметът на район “Северен” инж. Ральо Ралев се включи в кампанията заедно със служители от администрацията. При почистването на избрания терен се събраха 20 бр. чувала листопадна шума. От Регионален природонаучен музей Пловдив разказаха на децата защо реката е толкова специална за градското биоразнообразие.
Мероприятията не приключват до тук.
На 5 септември /вторник/, на същото място, от 17.00 до 22.00 ч., ще бъдат организирани редица забавления за гражданите. Планира се изработването на Вело зелен маршрут под формата на градска вело карта - празник с цялото семейство на велосипеди – от всички посоки на града, към сборния пункт на реката, където ще се организира пикник, подходящ за всички възрасти и със специално подготвени за деца занимания и изненади – игри на открито, еко работилници, следолед, захарен памук и хвърчила край реката. Всеки е добре дошъл с одеяло, настолни игри, федербал, домашна храна и напитки. След 21 ч. ще бъде прожектирано и кино на открито. Заедно с ПЛОВДИВ БЯГА ще се пробяга и най-дългата пешеходна улица в Европа от 19.00 ч.
Кметът на Район “Северен” инж. Р. Ралев благодари на всички граждани, които се включиха в инициативата по облагородяване на района около р. Марица и призовава отново всички да участват в забавленията за малки и големи на 5 септември.
Вход свободен за всички прояви.

 

Приключи обновяването на детските съоръжения на територията на Район “Северен”, извършено със съдействието на ОП ”Градини и паркове”. Подменени са стари и счупени седалки от детски люлки, като новопоставените са презназначени както за деца от 1-3 годишна възраст, така и за деца от 3-12 год. Новите люлки са поставени на детските площадки, намиращи се на следните адреси:
на ул.”Борба”№ 7 – 2 броя; на парк “Сърнена гора” - 2 броя; на бул.”Васил Априлов ”№ 109 – 2 броя; на бул.”Дунав”№ 2 – 2 броя; на ул.”Победа”№ 65 – 2 броя; на ул.”Вук Караджич” срещу Френската гимназия – 2 броя; на бул.”Дунав”№ 9 – 2 броя; на ул.”Достоевски” № 2 – 2 броя; на ул.”Милеви скали” до детска млечна кухня–2 броя; на бул.”Цар Борис III Обединител”№ 18 – 1 брой и в градинката на “Хитър Петър” - 2 броя.
Седалките за детските люлки са закупени със средства от бюджета на район”Северен”.

Петък, 25 Август 2017 14:18

Услуги за по-добър живот

Кметът на район „Северен” инж. Ральо Ралев и част от екипа по организация и управление на проект „Услуги за по-добър живот” днес се срещнаха с потребителката по програмата г-жа Веска Младенова, която е председател на УС на Сдружение за хора с увреждания „Надежда за достоен живот“. За да пътува до Дом за възрастни хора по работа, тя ще ползва специализираното транспортно средство по проекта. Г-жа Младенова се придвижва с инвалидна количка, поради което за нея от изключително значение е удобството, бързината и сигурността на движение в градска среда. В помощ на потребители като нея проектът има голямото предимство да осигурява удобен транспорт чрез специализиран бус, оборудван с необходимото, за да предоставя услуги на инвалиди и трудно движещи се възрастни потребители. Десетки са пътуванията, предприети от хора на различна възраст и с различни заболявания и страдания, които благодарение на тази услуга имат сигурността, че потребността им от придвижване е гарантирана, като са налице и всички мерки за безопасност. Инж. Ралев уточни, че само през летния сезон са извършени над 70 подобни пътувания в града, но и извън него до места, които са били пожелани от потребителите на проекта. По-възрастните от тях са поискали да посетят някои манастири като Бачковския и Араповския, а децата и юношите са били отведени до Шипка и Пампорово. Г-жа В.Младенова е пътувала с буса до Павел баня и до гр. Стара Загора за лечение и рехабилитация и призна пред кмета, че за нея е голямо облекчение да има такъв вид услуга. Тя изрази горещата си благодарност към кмета и всички от екипа по проекта за тяхното изключително внимание, отзивчивост и уважение към потребителите на проекта. На сбогуване инж. Р.Ралев и благодари за хубавите думи, гарантира, че винаги, когато има потребност от услугите на буса, те ще бъдат предоставяни. Двамата изразиха надежда, че проектът по схема „Независим живот“ ще има своето продължение, тъй като неговата социална значимост е доказана.

Завърши ремонтът на тротоара на ул."Васил Левски", в близост до пешеходния мост на р.Марица, съобщи кметът на район "Северен" инж.Ральо Ралев.
Изцяло обновена е тротоарната настилка в участъка от ул. ”Оборище” до ул.”Брезовска”, като са поставени нови вибропресовани тротоарни плочи с обща площ 532 кв.м. и 166 л.м. нови градински бордюри. Монтирани са ограничителни колчета, които да препятстват паркирането на МПС-та на новоположената тротоарна настилка.Разширен е джобът на контейнерите за изхвърляне на отпадъци и са оформени вази около съществуващите дървета.
От началото на 2017г. в район "Северен" са подновени над 2900 м? тротоарни настилки с нови вибропресовани плочи и бордюри.


В двора на ДГ „Славей” бе направена първа копка за изграждане и оборудване на две нови комбинирани детски съоръжения, като целта е придобивката да бъде готова до началото на учебната година и да зарадва над 200 малки обитатели на детското заведение. Кметът на района инж.Ральо Ралев направи първата копка на бъдещите площадки, управлявайки багер, а редом с него беше и директорът на градината г-жа Любка Биволарска. Деца и учители и персонал бяха радостни свидетели на събитието, станало възможно след участие в програма на Общината за финансиране проектирането и изграждането на нови детски площадки. Кметът на района всяка година мотивира за участие в тази програма всички районни детски градини, благодарение на което дворните им пространства чувствително се обновиха, а съоръженията за игра отговарят на съвременните изисквания за удобство и високо качество на използваните материали. Благодарение на този подход през това лято освен в ДГ „Славей” ще бъдат направени ремонти в още 4 детски градини на обща стойност за района в размер на 44,700 лв. – значителна сума, отпусната от Община Пловдив, към която с 30% участие ще се включат и самите детски заведения със средства от своите бюджети. Тези вложения, уточни инж.Ралев, ще дадат възможност да се преодолее неизбежната амортизация и да се дооборудват съществуващите детски обекти. Похвално е, че директорите на градините не пестят усилия, за да разработват проекти за участие в програмата, така доказват, че са добри стопани на своите детски заведения. Изпълнител на проекта за ДГ „Славей” е фирма Проинвест Строй ЕООД, на която стопаните на детското заведение заявяват очакване за качествена и в срок извършена работа, общата стойност на която ще бъде 10 000 лв. Символично плисване на вода и разчупване на пита по стар обичай ознаменуваха първата копка, след което инж.Р.Ралев пожела на строителите успешна работа, а на стопаните на ДГ „Славей” да се зарадват на новата си придобивка точно за откриването на учебната година.

Детската площадка на бул. „Васил Априлов“ № 146 (северно от ресторант „Хитър Петър“) е трета по ред от поетата инициатива на администрацията на район „Северен“ начело с райкмета инж. Ральо Ралев за реновиране на детските площадки в района.
Извърши се подмяна на счупените люлки. Подменени са изгнилите и стари ребра на съществуващите пейки. Служителите на район „Северен“ боядисаха 20 пейки, 7 детски съоръжения и 2 тенис маси.
Инж. Ральо Ралев благодари за съдействието на Директора на ОП „Градини и паркове“ за подмяната на пясъка в двата пясъчника с нов, чист и обезпаразитен.
Целта на районната администрация е да превърне всички детски площадки в район „Северен“ в приятни места за отдих и детски игри.

<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
Страница 20 от 21
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!