Екология

Екология

Уважаеми граждани,

       Община Пловдив е Бенефициент на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ по проект „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в Община Пловдив, чрез намаляване на емисиите от ФПЧ от битовото отопление“, в размер на 13 862 232,11 лв. Финансираните мерки са насочени към подмяна на замърсяващи въздуха отоплителни устройства на твърдо гориво /дърва и въглища/ с алтернативни такива: газ; използващи електричество; на пелети или друг вид дървесна биомаса или източници на топлинна енергия по желание на съответното домакинство.

     В тази връзка Район „Северен“ организира ежеседмични приемни относно предоставяне на информация на заинтересуваните граждани за участие и включване в проекта – всеки четвъртък до 23.05.2021 г., от 15.00 до 16.00 ч. пред сградата на кметството. За връзка: 032/ 901 165 или 0877 611 305.

 

 

Община Пловдив организира информационни срещи с гражданите за безплатна подмяна на печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. За гражданите на район "Северен", срещата ще се проведе на 16.04.2021 г. от 11 ч., пред сградата на кметството с административен адрес: бул. "Цар Борис III Обединител" № 22А.

 

 

ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ

по процедура №BG16M1OP002-5.003 “Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

 

Целта на предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата е да се допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици и индиректно на азотни оксиди на територията на общини с нарушено качество на въздуха по тези показатели. Финансират се мерки, насочени към намаляване нивата на фини прахови частици от битовото отопление чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с друг вид отоплителни устройства:

ü  На газ; използващи електричество (с изключение на електросъпротивителни отоплителни устройства и системи*); на пелети или друг вид дървесна биомаса/изкопаемо твърдо гориво, когато новите устройства отговарят на техническите параметри за екодизайн. Към тази група дейности са допустими и дейности по изграждане на вътрешна сградна инсталация;

ü  Алтернативни източници на топлинна енергия – свързване или възстановяване на връзката към топлофикационна система или газоразпределителна мрежа. Тук се включват вертикални и хоризонтални щрангове, радиатори и термостати към топлофикационната система, както газови уреди – котли и конвектори, с прилежащите им функционални части и сградната инсталация към газоразпределителната мрежа;

 

В изпълнение на Насоките за кандидатстване на Оперативната програма проекта ще се реализира в два етапа. Крайния срок за приключване физическото изпълнение на проекта е 31 декември 2023 г.

Първи проектен етап до 31.05.2021 г.

В рамките на първи проектен етап община Пловдив ще обяви приемането на Декларация за съгласие за включване в Програмата, като срока за подаване е до 31 юли 2019 г.

Декларацията може да бъде подадена в деловодството на съответната районна администрация по местоживеене или в община Пловдив. Декларацията /Попълнена, подписана и в PDF формат сканирана може да бъде изпращана и електронно на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , като в отговор подателя ще получи входящ номер по преписката.

Декларацията се попълва и подписва от собственика на жилището. В изпълнение на Насоките за Кандидатстване на Оперативната програма получените декларации ще бъдат разглеждани и преценявани за съответствие с проектните изисквания. Всеки от одобрените на този етап ще бъде информиран от общината. Ще се изготви окончателен списък с одобрените крайни получатели, като ще се сключи договор с всеки един от тях. В договорите между общината и крайните получатели ще се предвидят клаузи, които да гарантират в максимална степен изпълнението на всички описани по-горе изисквания във връзка с безвъзмездното получаване и използване на тези уреди/ инсталации.

Подмяната (доставка и монтаж) на стационарни индивидуални и много-фамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри съгл. Европейското и национално законодателство, част от Втори етап от реализация на проекта, ще бъдат стартирани след изпълнение на дейностите от първи етап и приключен преглед на резултатите от първия етап от страна на УО на ОПОС.

По време на реализация на дейностите всеки от одобрените крайни получатели ще бъде посетен на място с оглед потвърждаване на първоначално подадената информация и допълване и/или необходимост от предоставяне на допълнителни документи.

 

 

 

 

 

Допустими за финансиране по програмата разходи:

-       Подготовка и строително монтажни работи на сградна инсталация;

-    Закупуване/доставка/монтаж (пускане в експлоатация) на нови машини/оборудване/ съоръжения/техника (отоплителни устройства на биомаса/газ/ток);

-    Демонтаж на стари оборудване/съоръжения/техника (отоплителни устройства) на твърдо гориво;

-    Предаване за последващо третиране на стари оборудване/съоръжения/техника (отоплителни устройства) на твърдо гориво;

 

Недопустими по процедурата разходи:

-    По отношение свързване или възстановяване на връзката към топлофикационна система – разходите за изграждането на абонатна станция и нейното свързване с топлоразпределителната мрежа извън сградата (не се финансират активи, които ще бъдат собственост на дружеството);

-    По отношение свързване или възстановяване на връзката към газоразпределителната мрежа – разходите за изграждане на обектите и съоръженията на разпределителните мрежи до границата на собственост на потребителите (не се финансират активи, които ще бъдат собственост на дружеството);

-    Разходи за цената на „присъединяване“ към газоразпределителна или към топлофикационна мрежа;

-    Разходи за подмяна на отоплителни устройства в обществено/административни сгради, както и в жилищни обекти – държавна или общинска собственост;

-    Разходи за финансиране на други мерки, извън обхвата на Националната програма;

-    Разходи за наем на машини, съоръжения, техника и оборудване, които трябва да се инсталират за постоянно ползване на мястото на изпълнение на проекта;

-    Разходи за последваща експлоатация и поддръжка;

 

Когато се подменят отоплителни устройства в многофамилни сгради, в които група от самостоятелни обекти ползват общо локално отопление в документите за кандидатсване се включват задължително решение на общото събрание (или в случай на сдружение на собствениците – Решение на сдружението), както и отделни индивидуални декларации от всички собственици на съответните обекти в групата на локално отопление в жилищната сграда.

С цел постигане на максимален резултат от проекта се дава приоритет на инвестиции в санирани сгради.

Пълна информация за процедурата

http://ope.moew.government.bg/bg/notice/noticedetail/from/noticecurrent/id/97/typeId/1

 

* Уреди, които използват нагревател (реотан) за преобразуване на енергията в полезна топлина, като напр. лъчисто отопление, подово отопление, инфрачервени отоплители, калорифери, маслени радиатори, вентилаторни отоплителни печки и т.н.

 

На основание чл. 6, ал. 9 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда,

ОБЯВЯВА:

 

 

     Инвестиционното предложение е за нов обект с обществено обслужваща дейност:

„Гробищен парк с обреден дом“ в поземлен имот 56784.509.156, гр. Пловдив, община Пловдив, област Пловдив, с възложител Петко Бончев Божков.

      Лице за контакти: Димка Стоянова – Специалист „Екология и чистота”,                 тел.: 032 901165 и Галя Петкова – Старши специалист „Екология и чистота”,                тел.:  032    901165.

 

 

О Б Я В А

ДО ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ЛИЦА И ОБЩЕСТВЕНОСТ

На основание чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда

 

Възложител, чрез РИОСВ - Пловдив

 

СЪОБЩАВА

на засегнатото население, че има инвестиционно предложение за : „Изграждане на тръбен кладенец (ТК) за напояване на зелен пояс“ в поземлен имот с идентификатор 56784.504.938, гр. Пловдив, с възложител „Електроразпределение юг“ ЕАД,

 

 

Писмени становища и мнения се приемат в срок от 14 дни, след датата на публикуване на обявата на следните адреси:

 

Община Пловдив – Район „Северен“ на адрес: гр. Пловдив, бул. „Цар Борис III Обединител № 22А“.

РИОСВ – Пловдив на адрес: гр. Пловдив, бул. „Марица“ № 122;

 

Датата на публикуване на обявата: 05.03.2021 г.

Понеделник, 25 Януари 2021 15:52

Бланка договор ТБО за 2021 г.

Документите, подавани в администрацията включват Договор ТБО - 2021 г. и Справка за сключване на таксата ТБО през 2021 г., която е неразделна част от договора.

ОБЯВА

ДО ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ЛИЦА И ОБЩЕСТВЕНОСТ

 

На основание чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда

Възложител, чрез РИОСВ-Пловдив

 

СЪОБЩАВА

 

На засегнатото население, че има инвестиционно предложение „Увеличаване и уточняване количествата на вече разрешени отпадъци и уточняване дейностите по третиране, които се извършват с разрешени отпадъци на територията на площадка с местонахождение гр. Пловдив, ул. „Георги Бенев“ № 9“ в поземлен имот с идентификатор 56784.504.369, район „Северен“, Община Пловдив, област Пловдив, възложител „Трансметал – Инвестман“ ЕООД.

 

 

За мнения и въпроси: 032/901 165

 

О Б Я В А

ДО ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ЛИЦА И ОБЩЕСТВЕНОСТ

На основание чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда

 

Възложител, чрез РИОСВ - Пловдив

 

СЪОБЩАВА

на засегнатото население, че има инвестиционно предложение за „Хипермаркет за хранителни и нехранителни продукти“ в поземлен имот с идентификатор 56784.508.756, гр. Пловдив, с възложител „ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД.

 

Писмени становища и мнения се приемат в срок от 14 дни, след датата на публикуване на обявата на следните адреси:

 

Община Пловдив – Район „Северен“ на адрес: гр. Пловдив, бул. „Цар Борис III Обединител № 22А“.

РИОСВ – Пловдив на адрес: гр. Пловдив, бул. „Марица“ № 122;

 

Датата на публикуване на обявата: 26.11.2020 г.

На основание чл. 6, ал. 9 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда,

ОБЯВЯВА:

 

 

     Инвестиционното предложение е за нов обект с обществено обслужваща дейност:

„Изграждане на автомивка с четири клетки за ръчно измиване на автомобили с тръбен кладенец и паркинг“ в поземлен имот с идентификатор 56784.503.398, по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Пловдив, общ. Пловдив,       обл. Пловдив, с възложител „ЕЙ ДЖИ ПАРТНЪРС 2020“ ООД.

      Лице за контакти: Надя Чолпанова – Главен инспектор „Екология и чистота”,        тел.: 032 901165 и Галя Петкова – Старши специалист „Екология и чистота”,                тел.:  032    901165.

 

О Б Я В А

ДО ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ЛИЦА И ОБЩЕСТВЕНОСТ

На основание чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда

 

Възложител, чрез РИОСВ - Пловдив

 

СЪОБЩАВА

на засегнатото население, че има инвестиционно предложение за „Изграждане на автомивка с четири клетки за ръчно измиване на автомобили с тръбен кладенец и паркинг“ в поземлен имот с идентификатор 56784.503.398, по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Пловдив, община Пловдив, област Пловдив, с възложител ,,ЕЙ ДЖИ ПАРТНЪРС 2020“ ООД.

 

Писмени становища и мнения се приемат в срок от 14 дни, след датата на публикуване на обявата на следните адреси:

 

Община Пловдив – Район „Северен“ на адрес: гр. Пловдив, бул. „Цар Борис III Обединител № 22 А“.

РИОСВ – Пловдив на адрес: гр. Пловдив, бул. „Марица“ № 122;

 

<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
Страница 12 от 21
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!