casper

casper

Петък, 09 Ноември 2018 13:32

Вдъхновени от природата

Кметът на „Северен” инж.Ралев даде старт на проекта „Вдъхновени от природата” в НУ „Христо Ботев” гр.Пловдив

 

 

Нов вътрешно-училищен проект стартира днес в НУ „Христо Ботев” в район „Северен” на тема „Вдъхновени от природата”.

Официални гости на началното училище с директор г-н Иван Пенев и заместник-директор г-жа Таня Дачева бяха кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев и заместник-кметът на района г-жа Лариса Кътова.

Децата с възторг и аплодисменти посрещнаха своите гости, като развяха българския флаг и изпълниха песента „Вятър ечи, Балкан стене”.

При влизане в училището ги посрещна есенна изложба, вдъхновена от природата, произведение на възпитаниците на школото.

Проектът, стартирал днес е част от националната стратегия за грамотността, а акцент бе „четенето с разбиране”.

Посетени бяха най-големите – учениците от четвъртите класове на училището.

На всеки клас кметът Ралев прочете по един прекрасен разказ от български майстор-разказвачи като Елин Пелин и Ангел Каралийчев.

Разказите бяха свързани с различни природни явления, а след прочита им учениците трябваше да отговорят каква е поуката от разказа и дали са разбрали какво всъщност е искал да каже авторът. Във всички класове учениците се справиха блестящо със задачата и отговаряха с богатството от поговорки в българския език. След разказа учениците задаваха въпроси на кмета на „Северен” от всякакво естество – за работата и задълженията, които има, за личните, морални и комуникативни умения, за личния му живот и други, а той с усмивка отговаряше на малките любопитни деца. Инж.Ралев сподели с учениците за качествата, които трябва да притежава всеки един ръководител и ги увери, че трябва непрестанно да залягат над учебниците, за да придобиват увереност в знанията и уменията си, както и да имат самочувствието на интелигентни млади хора.

 Галя от четвърти клас, която днес празнува своя десетгодишен юбилей изпълни като поздрав прекрасна народна песен на гостите и съучениците си, а те я аплодираха бурно.

Инж.Ралев получи като подарък от децата химикал, с който да подписва важните ежедневни документи, а той развълнувано им благодари.

С усмивки и много добро настроение ръководството на районната администрация се раздели с четвъртокласниците като си пожелаха все по-чести срещи на хубави празнични дни.

 

 

 

 „Хайдушки празник” ще се проведе на 10.11.2018 (събота) от 10.00 часа в парк „Моливчета” (западно от пешеходен мост, до ул.”Неофит Рилски”). Празникът организира администрацията на район „Северен”, съвместно с фондация „Стария бряст” гр.Сливен и бригада „Нова градина”  - гражданско обединение за обществено полезна дейност гр.Сливен. Официално ще бъдат открити нови съоръжения за отдих за деца и възрастни, ще бъде засадено дръвче – наследник на Стария бряст от гр.Сливен – вековното дърво, станало Европейско дърво на годината за 2014 г., както и много друга иглолистна растителност, ще бъде представен мях с вино от 43 литра, какъвто е качвал Хаджи Димитър по хайдушките пътеки на гр.Сливен, описван в записките на Панайот Хитов.

„С почерпка, музика и много добро настроение Ви очакваме на празника!” -  приканва кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев.

 Две акции по репатриране на излезли от употреба МПС-та проведе администрацията на район "Северен"- съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев. Акциите се проведоха на 31.10.2018 г. и на 05.11.2018 г.

            От облепените със стикер-предписание от комисията по репатриранепринудително бяха репатрирани 12 на брой  автомобила.

            МПС-тата, които са в нарушение на Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив, бяха отстранени от следните адреси:

 

  1. 1.ул. „Луда Яна“ № 3
  2. 2.ул. „Иван Драсов“ зад ресторант „Рибката”
  3. 3.ул. „Победа“ № 56
  4. 4.ул. „Васил Левски“ № 1 /зад магазин „Триумф”/
  5. 5.бул. „България“ № 104
  6. 6.ул. „Ален мак“ № 30
  7. 7.ул. „Ален мак“ № 24
  8. 8.бул. „Дунав“ от паркинга срещу № 160
  9. 9.бул. „Дунав“ от  паркинга срещу хотел „Русалка“
  10. 10.бул. „Марица“ № 41
  11. 11.ул. „Златна панега“ № 2
  12. 12.ул. „Въча“ № 10

            Това са автомобили, които не са в движение, без технически преглед за последните две години и намиращи се на терени общинска собственост. Техните собственици не са изпълнили предписанията, във вид на предупредителен стикер, а именно, че разполагат с 90-дневен срок, в който следва да преведат автомобилите си в техническо изправно състояние, да ги преместят на частен терен или да ги предадат за разкомплектоване на лицензирани за целта фирми. 

            Телефонът, на който гражданите могат да подават своите сигнали за местоположението на излезли от употреба моторни превозни средства в район "Северен", е 032/901 165 - отдел "Екология".

“Не спираме с акциите по репатриране в район “Северен” – категорично заяви кметът инж.Ралев – през декември месец предстои нова акция, с която ще изчистим улиците от неизползваеми автомобили.”

Петък, 02 Ноември 2018 13:28

Любопитството ражда мечти

 „Любопитството ражда мечти“ – любопитно интервю с кмета на „Северен“

      Децата от ДГ „Дъга“ изненадаха кмета на район „Северен“ с молбата си да го интервюират. Развеселен и в същото време заинтригуван от странното желание, инж.Ральо Ралев ги посрещна заедно с учителите им в своя работен кабинет и тогава научи, че малчуганите от подготвителна група от дълго време проучват въпроса, как се раждат мечтите на хората, които ги отвеждат към избор на професия. Те обясниха, че тази година работят по темата „Любопитството ражда мечти“ и вече са провели интервюта с главния учител на градината, а след това и с директора Д.Симеонова. Като разбрали, че мечтите на хората са различни, но усилията за постигането им – еднакви, децата поискали да зададат същите въпроси и на познатия им от много срещи кмет на района.

      Озовали се в непривичната за тях среда на кметския кабинет, малчуганите проучиха всички детайли в него, а най-характерните – националното знаме и портретът на Васил Левски, веднага ги разпознаха, и коментираха. Очарователно начало на интервюто даде стихотворение за човешките мечти, в което се включиха всички малки гости, а след това заваляха въпросите към кмета. На кой от тях по-напред да отговори? Инж.Р.Ралев разказа на малките журналисти как помага на хората, слушат ли го неговите помощници, какви са мечтите му сега в сравнение с детските години, кои са любимите му занимания с неговите деца. Оказа се, че всички възрастни, с които малчуганите са разговаряли, си приличат по това, че за да постигнат мечтите си, много са учили и са били упорити при преодоляване на трудностите. Гостенчетата от „Дъга“ връчиха очарователен подарък на кмета - стенен часовник, изработен от естествени материали, и обещаха да полагат колкото трябва усилия, когато дойде техният ред да постигат желанията си. Сега обаче най-много искат да седнат на кметския стол, признаха малките журналисти. Трогнат от това чистосърдечно детско желание, инж.Ралев настани един по един всички на своя стол, но напомни, че любопитството ражда мечти, които дават плодове само ако се работи упорито.

Четвъртък, 01 Ноември 2018 13:27

Денят на народните будители

Денят на народните будители в „Северен“ с кулминация в ДГ „Захарно петле“

      Памет, дълбока почит, свързаност между поколенията – това са най-често изричаните думи по случай 1 ноември – Деня на народните будители. Те прозвучаха ден преди празника и в поздравителния адрес на кмета на район „Северен“ инж.Ральо Ралев до всички директори, учители и ученици на детски и учебни заведения.

      Истинска кулминация многобройните тържества за светлия български ден на признателност осъществиха най-малките граждани на района – децата от подготвителна група на ДГ „Захарно петле“. Техни гости бяха представители на кметската администрация, водени от секретаря на района Десислава Йорданова, както и гости от ОУ „Д.Димов“. Присъстващите посрещна с приветствени думи за празника на будителите директорът на детското заведение Цветанка Лазарова, заобиколена от своите радостно възбудени възпитаници и учители. Стегнати в трикольорните одежди на националния флаг, децата оживиха с трепетни гласчета имената на незабравима плеяда дейци на просветното и революционното дело: Паисий, Левски, Ботев „проговориха“ чрез думите, останали в съкровищницата на националната памет, а пламенното „Тих бял Дунав“ и маршовата стъпка на малките захарчета трогнаха до сълзи присъстващите. Директорът благодари на своите малки родолюбци за сърцатите превъплъщения, на учителите си – за свършената работа за подготовката и реализацията на празника. От името на гостите благодарност за прекрасните емоции поднесе  Н.Нончева, гл.експерт „Образование“, която честити на всички присъстващи светлия празник на народните будители и пожела децата да обичат и пазят българското име, да се учат от примера на най-достойните българи, запазили за поколенията България, нейното свята същност, нейното достойнство и вяра в бъдещето ѝ.

 

 

         Малчуганите от ДГ „Славей“ ознаменуваха Седмицата на четенето с невероятен „Парад на приказките“ – събитие, което те очакваха с огромно нетърпение и любопитство. Празникът стана част от реализирането на конкурса „От приказка в приказка“, организиран от район „Северен“ с цел да приобщава най-малките към тайнството на четенето и съпреживяването на най-важните човешки емоции. Гостите на приказния ден бяха посрещнати от директора на детското заведение Любка Биволарска и учителите – всички основателно развълнувани в началото на големия детски празник.

          Кметът на района инж.Ральо Ралев, неговите заместници Лариса Кътова и Калоян Георгиев, главен експерт „Образование“Нели Нончева сърдечно поздравиха всичките 57 деца от подготвителните групи, истинските творци на приказния парад.

         Празничното събитие започна със сърцато представените сценки от любими български народни приказки и още тук пролича желанието на малките актьори да блеснат в отредените им роли. След българския фолклорен свят един след друг започнаха да оживяват героите от „Трите прасенца“ и „Малката русалка“, а изпод чудновата огромна  гъба наизскачаха десетки приказни герои, населяващи любимите за децата вълшебни приказки. Всички малки актьори имаха не само приказни костюми, но и послания за добро, за вярност, за приятелство и подкрепа. Лесен се оказа въпросът на възрастните коя е разиграваната приказка – децата я разпознаваха и по декорите, и по репликите на малките си приятелчета и отговаряха емоционално в хор.

         Паметно бе и участието на всички гости във верижното четене от вечната  „Златна книга на приказките“, подарена на децата от инж.Ралев. Четенето започна директорът Любка Биволарска, която след това предаде щафетата на кмета  и останалите гости, които се опитаха да достигнат артистизма на малчуганите. Възпитаниците на ДГ „Славей” и сега без грешка възклицаваха коя история им четат, а някои от тях с радост споделиха, че и те вече познават буквите, а някои вече даже могат да четат. Великолепен финал на приказния парад постави театралната трупа, поканена специално за празничния ден, която представи пред отзивчивата публика на цялата детска градина своето вълшебно представление. На раздяла с децата инж. Ралев им благодари за незабравимите емоции, които техният „Приказен парад“ е породил в сърцата на гостите. Той изрази убеденост, че реализацията на районния конкурс „От приказка в приказка“, част от който е  празникът в ДГ „Славей“, допринася за  възпитаване на интерес и любов към четенето в най-ранна детска възраст.

Понеделник, 29 Октомври 2018 13:20

нерегламентирана продажба на птици

В неделя – 28.10.2018 г. администрацията на район „Северен”, съвместно с Областна дирекция по безопасност на храните, Пловдивски Общински Инспекторат, ОП „Общинска охрана” и Трето РУ „Полиция” извършиха проверка в кв.”Тодор Каблешков” около Руския пазар за нерегламентирана продажба на птици, животни и животински продукти.

При проверката бяха съставени три АУАН /Акт за установяване на административно нарушение/:

  1. 1.За нерегламентирана търговия на 12 броя зайци, на основание Наредба за осигуряване на обществения ред на територията на Община Пловдив, чл.21, ал.1.
  2. 2.За продажба на открито на 15 кг. риба (каракуда) на основание чл.58 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност.
  3. 3.За неразрешено клане на животни – 3 бр. овце на обществени места – бул.”Васил Априлов” №139, на основание чл.37, ал.3 от Наредба за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив.

Съвместните проверки ще се извършват периодично, съгласно издадена заповед на кмета на район „Северен” инж.Ральо Ралев.

  Акция за събиране на излезли от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) организира администрацията на район „Северен” – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

            Неработещите електрически и електронни уреди гражданите могат да предават на 30-ти октомври 2018 г.(вторник)  от 09.00 до 13.00 часа на паркинга, намиращ се източно от бул.”България” №108, (южно от кметството на район „Северен”).

Жителите на района могат да предават в мобилния пункт следните излезли от употреба електрически и електронни уреди : печки, хладилници, тостери, микровълнови печки, сешоари, перални, бойлери, миксери, климатици, телевизори, радиа, транзистори, компютри, монитори, мишки за компютър, мобилни апарати, телефонни апарати, фризери, електрически радиатори, отоплителни печки, прахосмукачки, маши за коса, преси.

За лицата, които ще се включат в акцията, са предвидени  ваучери за покупка от голяма търговска верига за битова техника в гр.Пловдив.

Възрастни хора и лица, които нямат транспорт или възможност да доставят на място своите уреди могат да направят заявка на тел.032/901 165 – отдел „Екология” на район „Северен” като посочат своето име, адрес, телефон и вида на излезлия от употреба уред, който желаят да предадат .

В срок до две седмици ще бъдат посетени на адрес и ненужните им уреди ще бъдат взети.

„Това е една много полезна екологична инициатива. Призовавам гражданите да се възползват от възможността да освободят домовете си от ненужните електрически и електронни уреди” – заяви кметът на район „Северен” инж.Ралев.

 

 

            Поредни две акции по облепяне на излезли от употреба МПС-та (ИУМПС) проведе администрацията на район „Северен” през седмицата – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

            Акциите се провеждат в изпълнение на Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Пловдив.

            Става въпрос за автомобили, които не са в движение, без технически преглед за последните две години и намиращи се на терени общинска собственост-на улици, тротоари, паркинги, зелени площи или друга общинска територия. В изпълнение на горепосочената Наредба се сформира комисия с участието на представители на районната администрация, на ІІІ РУП Пловдив, на ОП „Паркиране и репатриране” , както и на фирмата, сключила договор с община Пловдив за принудително репатриране на автомобилите, които не отговарят на наредбата.

             След извършения обход на сформираната комисия са облепени 21 броя автомобили.

            Първата акция се проведе в „Шекер махала” на ул.”Напредък” №18-28, срещу КАТ, където са облепени 6 броя автомобили, а втората акция в кв.”Кършияка” на следните улици:

ул. „Луда Яна“ № 3-1 бр.;

ул. „Васил Левски“ № 101-1 бр.;

ул. „Найден Попстоянов“ с ул. „Вук Караджич“-1 бр.;

ул. „Найден Попстоянов“ № 9 – 5 бр.;

ул. „Стоян Заимов“ № 16-18-1 бр.;

ул. „Пазарище“ № 1-3-1 бр.;

ул. „Найден Попстоянов“ № 11-1 бр.;

ул. „Стара планина“ към ВУАР-1 бр.;

ул. „Борис Дякович“ № 6 – 2 бр.;

ул. „Борис Дякович“ № 2-4 – 1 бр.

            След облепяне на автомобилите със стикери, собствениците имат срок от три месеца сами да ги преместят в частен имот или да ги предадат на скрап. Ако това не се случи, след изтичане на срока колите ще бъдат репатрирани принудително на отредените за целта места.

            Телефонът, на който гражданите могат да подават своите сигнали за местоположението на излезли от употреба моторни превозни средства в район „Северен” е 032/901 165 – отдел „Екология”.

            „През следващите месеци предвиждаме още акции по облепяне със стикери, както и за репатриране на ИУМПС” – сподели кметът на район „Северен” инж. Ральо Ралев.

Сряда, 24 Октомври 2018 13:15

Седмица на четенето в „Северен“

 

         Националната седмица на четенето е във фокуса на всички детски и учебни заведения в район „Северен“ и всяко от тях по свой начин ще се включи в инициативите по отбелязването, за да откликне на необходимостта да се насърчава и повишава грамотността. Днес НУ „Христо Ботев“ посрещна всичките си ученици с изненади и много гости, поканени да станат активни участници в проявите. Административното ръководство на „Северен“ в лицето на зам.-кмет К.Георгиев, секретаря на района Д.Йорданова и гл.експерт „Образование“ Н.Нончева се включи в инициативата с голямо любопитство и вълнение. Безброй детски очи бяха отправени и към тримата, които гостуваха последователно в няколко паралелки на третите класове и четоха пред учениците вечните басни на Езоп. Децата слушаха с изключително внимание и с усмивки посрещаха и изпращаха новите си партньори в четенето. Толкова им хареса изразителното четене на гостите, че ги обсипаха с прегръдки за довиждане, на които завидяха директорът на училището Иван Пенев и заместникът му Т.Дачева.

         Инициативата публични личности да гостуват на деца и ученици и заедно да четат и разсъждават над литературното наследство е безценен извор на позитивни емоции, които разширяват хоризонта на малките слушатели и им дават добри примери за следване. Подобна проява с гостуване на администрацията на района по повод Националната седмица на четенето предстои и в ДГ „Славей“, където след дни ще бъде устроен Парад на приказните герои като част от инициативата „От приказка в приказка“, организирана от сектор „Образование“ на района.

<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следваща > Край >>
Страница 26 от 121
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!