casper

casper

Петък, 30 Ноември 2018 16:38

Ремонт

            Ремонтни дейности, обхващащи покривното пространство и помещенията на част от групите стартираха в ДЯ „Мечо Пух”, намираща се на бул.”Дунав” №69 в район „Северен” – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

            Ремонтните дейности на покрива ще включат частична подмяна на хидроизолацията му и подмяна на воронките. Ще бъдат подменени ПВЦ и ВиК тръбите и отклоненията към тях на първи и втори етаж на детското заведение. Ремонтни дейности предстоят и на старите чугунени мивки, които ще бъдат демонтирани и подменени с два броя ляти мивки, като към тях ще се преработи и ВиК инсталацията. Ще бъде монтиран и нов моноблок, също така на местата, където е имало течове ще бъдат обработени стените, след което ще бъдат прешпакловани и боядисани. Сумата, предвидена за осъществяване на изброените дейности възлиза на 15000лв.

            „След приключване на ремонта децата ще пребивават в една по-чиста, хигиенична и здравословна среда, която ние сме длъжни да им осигурим.” – сподели инж.Ралев.

 

 

 

Проектът „Дъга на творчеството“ на район „Северен“ навлиза във финалната си фаза: най-амбициозното начинание – конкурсът за написване на есе на тема „Ботев и след него“ – днес кулминира в церемонията по награждаване на победителите. Две категории състезатели изявиха свои  способности в областта на есеистичната форма – тази на учениците от 7. до 12. клас и на учителите от всички възрастови поколения в района. В конкурса се включиха 19 ученици и петима преподаватели, които имаха възможност да пишат за онзи или онези български автори, които са белязали умовете и сърцата им, които при всяко препрочитане сякаш отварят път към осмисляне на индивидуалното, а и на общественото битие. Много приятна изненада предизвикаха с  участието и присъствието на събитието ученичката от 6. клас Наталия Стоянова, която настоя да се включи, въпреки че не отговаря на предварително обявените възрастови условия, както и гражданинът от София Борислав Димитров, който пръв изпрати своя текст с думите: „ Темата изглежда важна и от голямо значение особено за нас, младите хора… ще се радвам, ако имам възможност да споделя с Вас своите размисли.“

Представените текстове впечатлиха компетентното жури: Ботев бе очакваният и несъмнен център на текстовете, но редом с него светеха имената на следовниците му – цялата палитра творци на българската литературна класика, но и съвременни имена като Дамянов, Цанев, Дубарова, Русков. Със своята добре аргументирана пристрастност есетата станаха отправна точка за размисъл кое в света на художествената фикция е преходно, а кое – вечно. Изключително горд бе целият ръководен състав на кметската администрация в „Северен“ да поздрави и възнагради младите автори и техните осмелили се да ги конкурират учители. Инж.Ральо Ралев и неговите заместник-кметове Л.Кътова и К.Георгиев лично поздравиха призьорите в амбициозното начинание. Бяха раздадени грамоти и великолепни книги – най-хубавата награда за онези, за които е удоволствие досегът с непреходното българско слово. Сред учениците изпъкнаха текстовете на Даниела Тисовска и Маринела Гетова – и двете от ПГХТТ, класирани на първо и второ място; трета е Кристина Николова от СУ „П.Яворов“. Шестте поощрителни награди в тази категория показаха оспорваността на състезанието. Сред учителите на първо място се класира есето на Диана Димовска от ФЕГ „Ант.дьо Сент-Екзюпери“, а второ и трето място заеха съответно Розалина Петрова от ДГ „Дъга“ и Стела Папазова от ДГ „Космонавт“.  Безапелационен победител със специална награда за най-впечатляващ текст стана Илко Василев – учител по български език и литература, заместник-директор на ЕГ „Иван Вазов“, чието есе бе признато за събитие на конкурса. Инж.Ральо Ралев, развълнуван колкото отличените автори, се обърна към тях с размисли за стойността на всяка малка стъпка, която води към успех и удовлетворение. Той увери учениците, че това, което сега постигат, формира характерите им и е гарант, че ще се множи многократно в битието им на зрели хора. Всички присъстващи на събитието изразиха убеждението си, че конкурсът „Ботев и след него“ е еталон за насърчаване творческите изяви в „Северен“, който несъмнено ще има своето продължение в годината, когато Пловдив ще бъде културна столица на Европа.

Сряда, 28 Ноември 2018 13:50

залесителна акция

   Поредна есенна залесителна акция проведе днес администрацията на район „Северен” на бул.”Васил Априлов”, западно от ДГ „Захарно петле”, както и на бул.”Васил Априлов” в отсечката от ресторант „Хитър Петър” до бул.”Дунав” – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

         Засадени са 16 бр.дръвчета от вида чинар, които са дарение от  Международен панаир Пловдив АД.

         В залесяването взеха участие ръководството и служители на районната администрация.

         „Изказвам своята благодарност към дарителите – с всяко дърво, което засаждаме спомагаме градът ни да става по-чист, по-зелен и красив.” – коментира инж.Ральо Ралев.

Вторник, 27 Ноември 2018 13:48

изграждане на паркинг

Ремонтни дейности по изграждане на паркинг по Наредба за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на община Пловдив стартираха днес в район „Северен”.

      Първата копка направиха кметът на района инж.Ральо Ралев и заместниците му Лариса Кътова и д-р Красимир Асенов.

      Паркингът се намира в междублоковото пространство на бул.”България”№41-43.

      Предвидено е да се изградят 21 на брой места за паркиране, като 3 от тях ще бъдат за хора в неравностойно положение. Площта на паркинга е 800 кв.м.

      Ремонтните дейности ще включват фрезоване на старата асфалтова настилка, демонтиране на съществуващите пътни ивици, полагане на основа от трошен камък, полагане на неплътен асфалтобетон с дебелина на пласт 4 см, и върху него полагане на плътен асфалтобетон с дебелина на пласт 4 см.

      Освен асфалтирането ще бъдат подменени уличните и градински бордюри, както и ще бъдат оформени вазите около съществуващите дървета.

      След приключване на ремонтните дейности ще бъде положена хоризонтална маркировка и ще бъдат монтирани антипаркинг скоби.

      Общата стойност на инвестицията възлиза на 45000 лв.

 

 

            Проектът на район „Северен“ в областта на културните изяви на деца и ученици „Дъга на творчеството“ имаше своя дебют през октомври чрез начинанието „От приказка в приказка“, насочен към талантливите деца от детските заведения. През тази седмица районната администрация стана домакин на още една творческа проява от проекта– финал и награждаване на победителите в конкурса за рисунка „4-те годишни времена. Палитра“, който отбеляза своеобразен рекорд с броя и качеството на участвалите творби. 9 училища представиха работите на 97 ученици, разделени в две състезателни групи – от 7 до 12 г. и от 13 до 16 г. С 31 рисунки – най-много от всички! – се представиха най-малките състезатели от НУ „Христо Ботев“.

            Финалът и награждаването се проведоха днес в заседателната зала на районната администрация, изпъстрена с множество прекрасни картини, дело на   изявените малки творци, които  бяха посрещнати от кмета на района инж.Ральо Ралев, заместник-кмета Лариса Кътова, секретарят Десислава Йорданова и главен експерт „Образование и култура” Нели Нончева.

            Впечатляващи със своето сюжетно или експресионистично разнообразие, рисунките затрудниха членовете на журито, за което бе трудно да отдаде предпочитание на най-майсторски изпълнените работи. В групата на малките художници първото място бе отредено на Дениз Иванова от СУ „Яворов“, а нейни подгласници станаха Николай Първов от ОУ „Р.Княгиня“ и Рая Арабаджиева от СУ „Яворов“, които с грамотите си получиха и прекрасни награди, които ще подпомогнат творческото им развитие. В тази категория бяха раздадени и 8 поощрителни награди за ученици от НУ „Хр.Ботев“, ОУ „Д.Димов“, ОУ „Р.Княгиня“ и СУ „Яворов“. В групата до 16 г. творческата битка бе изключително оспорвана, защото представените рисунки бяха с впечатляващо качество. Безапелационен победител стана Герда Рокол от ФЕГ „Ант.дьо Сент-Екзюпери“, следвана от Наталия Калинова и Ана-Мария Карабашева – и двете от ЕГ „Пловдив“. И в тази категория четирима участници  от СУ „Яворов“, ЕГ „Пловдив“ и ОбУ „Й.Йовков“ получиха поощрителни грамоти и награди.

             Инж.Ральо Ралев беше развълнуваният домакин на събитието и като връчваше отличията, пожелаваше на учениците от „Северен“ да развиват своя талант. Той благодари сърдечно и на техните учители, които също получиха грамоти за неуморния си труд да вдъхновяват и да насочват творческите търсения на своите ученици.Наградените и десетки други рисунки украсиха сградата на кметството и ѝ придадоха празничен вид, а музиката на Вивалди съпровождаше началото и края на паметното творческо събитие.

      До края на календарната година „Дъга на творчеството“ в „Северен“ ще има още два конкурсни финала, участниците в които очевидно ще трябва да се съизмерват с високото майсторство и несъмнено желание за изява, демонстрирано от талантливите ученици художници в района.

Сряда, 21 Ноември 2018 13:39

Залесителна акция

  Залесителна акция се проведе днес в парк „Красива България” на район „Северен” . Инициативата е набиофармацевтичната компания АстраЗенека България, под наслов  „Здравето на природата е твоето здраве“. Тя се провежда по повод Месеца за борба с рака на белия дроб – ноември.

         Кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев с част от екипа си  и представители на компания АстраЗенека България облагородиха парковото пространство със засаждането на 20 броя иглолистна и широколистна растителност.

         Пловдив е един от градовете, в които фармацевтичната компания засади дървета след Бургас, София, Варна, Русе, Велико Търново и Плевен.

         Целта е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като един от рисковите фактори за развитие на рак на белия дроб и на необходимостта от опазването на зелените системи на градовете.

Понеделник, 19 Ноември 2018 13:38

новоизграден паркинг

 Официално откриване на новоизграден паркинг по Наредба за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на община Пловдив се извърши днес в район „Северен”.

      Лентата прерязаха кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев и заместниците му – Лариса Кътова, д-р Красимир Асенов и Калоян Георгиев.

Паркингът се намира в междублоковото пространство на бул.”България” №45-47 (зад очна клиника „Луксор”) и е с 18 на брой места за паркиране на леки автомобили, като три от тях са за хора в неравностойно положение.

 Площта на паркинга е 715 кв.м.

      Ремонтните дейности включиха фрезоване на старата асфалтова настилка, демонтиране на съществуващите бетонни плочи, полагане на основа от трошен камък, полагане на неплътен асфалтобетон с дебелина на пласт 4 см, и върху него полагане на плътен асфалтобетон с дебелина на пласт 4 см.

      Освен преасфалтирането са подменени уличните и градински бордюри, изградени са вази около съществуващата дървесна растителност, както и са изградени две нови дъждоприемни шахти за нормалното отводняване на паркинга.

       Положена е хоризонтална маркировка и са монтирани антипаркинг скоби.

      Общата стойност на инвестицията възлиза на 35 000 лв.

      Този паркинг е пети по ред, изграден на територията на район „Северен” по Наредба за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на община Пловдив. Останалите се намират на бул.”България” №2-4; междублоковото пространство на ул.”Полк.Сава Муткуров” №65-73 и ул.”Порто Лагос” ; ул.”Победа” №15-21 и ул.”Добротич”; ул.”Васил Левски” №1-5 и ул.”Абоба” с общ брой отдадени до момента под наем 165 броя паркоместа.

Европейска седмица за намаляване на отпадъците /ЕСНО/ ще стартира утре – 17.ноември 2018 г. – съобщи кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев.

Тя ще продължи до 25.ноември 2018 г. и целта й е по-голямата осведоменост на гражданите относно устойчивото използване на ресурсите и управление на отпадъците.

Темата за 2018 г. е „Предотвратяване образуването на опасни отпадъци”.

В периода от 19-ти до 23-ти ноември община Пловдив ще проведе кампания за събиране на излезли от употреба гуми, отработени масла и негодни за употреба батерии и акумулатори.

Тези отпадъци гражданите могат да предават в събирателен пункт на адрес гр.Пловдив, район „Северен”, ул.”Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 09.00 до 17.00 часа.

„Призовавам жителите на район „Северен” да се възползват от предоставената възможност и да предадат в пункта опасните отпадъци от домовете си. По този начин ще 

предотвратим риска за здравето на хората и замърсяването на околната среда.” – коментира инж.Ралев.

 

        

 

    

         Ремонтни дейности стартираха днес в първата от седемте площадки, предназначени  за спорт на открито на територията на район „Северен”, които ще бъдат ремонтирани поетапно.

         Инж.Ральо Ралев и екипът му инспектираха как вървят дейностите в спортната площадка, намираща се на ул.”Иван Рилски” и ул.”Панагюрище” №2-4.

         На седемте спортни площадки ще бъдат подменени старите и нефункционални съоръжения, а на тяхно място ще бъдат монтирани нови

футболни врати с мрежи към тях  с размери 300 х 200 см., както и

комплект от баскетболни метални табла с размер 120 х 90 см., баскетболни рингове и мрежи към тях.

Ремонтните дейности ще включват също и

подмяна на компрометираната оградна мрежа, колчета и цели пана на местата, където е необходимо с нова, поцинкована.

Ще бъдат монтирани нови врати за достъп до игрищата.

 

„Надявам се децата все по-често да играят навън, а не пред компютъра. Те, както и  възрастните граждани на района ще могат с удоволствие да използват новите спортни съоръжения на благоустроените спортни площадки. Апелирам всички да пазим общинското имущество и да го използваме само по предназначение.”  - коментира инж.Ралев, кмет на район „Северен”.

Ремонтните дейности на спортните площадки ще бъдат извършени на два етапа, като до края на годината предстоят да бъдат благоустроени следните площадки:

 

 

 

  • Спортна площадка с адрес междублоково пространство между жилищен блок на ул. “Панагюрище”2-4VIII, кв. 592, по плана на V
  • Спортна площадка с адрес междублоково пространство между жилищен блок на бул. “Васил Априлов” 148I, кв. 583, по плана на V
  • Спортна площадка с адрес междублоково пространство между жилищен блок на ул. “Сакар планина” и бул. “Цар Борис III Обединител”№IV, кв. 654, по плана на V
  • Спортна площадка с адрес междублоково пространство между жилищен блок на ул. “Ален мак” 38 и бул. “България” I, кв. 143, по плана на кв. “Северно от Панаирни палати, гр. Пловдив;

 

         На пролет районната администрация ще продължи ремонта на следните площадки за спорт на открито:

  • Спортна площадка с адрес междублоково пространство до жилищен блок на ул. “Арабаконак” и ул. “Панагюрище”, попадащ в УПИ VI, кв. 592, по плана на V
  • Спортна площадка с адрес междублоково пространство между жилищен блок на ул. “Седянка” и бул. “България” I, кв. 648, по плана на V
  • Спортна площадка с адрес междублоково пространство до жилищен блок на ул. “Борба” № 7-9, попадащ в УПИ II, кв. 7, по плана на кв. „Хаджи Димитър”, гр. Пловдив.

 

 

 

     Уникален хайдушки празник проведе днес администрацията на район „Северен” в парк „Моливчета”, намиращ се западно от пешеходен мост, до ул.”Неофит Рилски”.

Празникът се осъществи съвместно с фондация „Стария бряст” гр.Сливен и бригада „Нова градина”  - гражданско обединение за обществено полезна дейност гр.Сливен.

Кметът на района инж.Ралев откри официално празникът, като благодари на Магдалена Данчева – ръководител на бригада „Нова градина” – гражданско обединение за обществено полезна дейност и на г-н Стефан Стефанов – изпълнителен директор на фондация „Стария бряст” – гр.Сливен за дарението, което направиха и за успешната екипна работа в полза на жителите на „Северен” и гостите на града.

         Поздравителни адреси кметът на „Северен” получи от кмета на Община Сливен – г-н Стефан Радев и  от г-н Димо Димов – директор на териториално поделение „Държавно горско стопанство”- гр.Сливен, прочетени от г-жа Магдалена Данчева.

         Подарък- лична картичка с автограф от легендата Йордан Лечков получиха кметът на района инж.Ральо Ралев и заместник-кметът г-жа Лариса Кътова.

Дарители на мероприятието също са сем.Славей и Венера Асенови, г-н Николай Станчев, г-жа Олга Червенкова-Рибарова, ядки „Елит” от фирма „Елит-П” ЕООД гр.Пловдив, г-жа Гергана Мутафова, адв.Младен Донев – гр.Сливен, г-н Христо Карагьозов, подправки „Тони 93” ООД гр.Сливен и г-н Венцислав Бояджиев, отгледал младия бряст.

На празника официално бяха открити новите съоръжения за отдих на облагородения кът „Моливчета”, а именно маса за игра „Не се сърди човече” с 4 броя кръгли столчета и „Маса с две пейки за шах и табла” за възрастните хора, които ще прекарват свободното си време  тук.

Администрацията на район „Северен” изгради настилката от плочки, на които са поставени съоръженията и монтира осветителен стълб с лампа за повече светлина и сигурност вечер. Предвижда се поставяне на интернет точка за свободен достъп до интернет и онлайн камера за денонощно наблюдение. След прерязването на лентата последва засаждане на дръвчето наследник на Стария бряст в гр.Сливен – вековното дърво, станало Европейско дърво на годината за 2014 г.

Парковото пространство бе залесено и с двуметрова елха от  Сливенския Балкан, която ще бъде украсена за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, сребрист смърч – 1 брой,

хималайски кедър – 3 броя и Черен бор – 1 брой.

Последва представяне на мях с вино от  г-н Стефан Стефанов -  43 -литров мях, какъвто е качвал Хаджи Димитър по хайдушките пътеки на гр.Сливен, описван в записките на Панайот Хитов. След това с трима смелчаци се проведе състезание по клекове с мяха. Победител стана Момчил с 50 на брой клека. И  тримата участници получиха награди.  Празничното хоро поведе Константин Амбарев от сдружение „Хайдути” гр.Пловдив, възпитаник на ЕГ „Иван Вазов” в район „Северен” , облечен като истински хайдутин. Гостите на празничното мероприятие се забавляваха с хубава народна музика, почерпка и кръшни хора.

<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следваща > Край >>
Страница 25 от 121
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!