casper

casper

Кметът на район „Северен" инж. Ральо Ралев, заместник-кметовете д-р Красимир Асенов, Калоян Георгиев и секретарят на района Десислава Йорданова бяха официални гости днес на тържеството на дамите от пенсионерски клуб „Надежда" в кв. "Гагарин", по случай Международния ден на жената. Инж. Ралев поздрави всички празнуващи и им пожела крепко здраве, бодър дух, дълголетие, уют и повече споделени мигове с любимите хора, които да изпълват дните им с радост. Председателят на клуба Ана Христева от своя страна изрази своята признателност към всички присъстващи и към ръководството на Район “Северен” за дългогодишното взаимно сътрудничество и разбирателство. Възрастните дами бяха приятно сюрпризирани от инж. Ралев с поднесено лично от него цвете в знак на уважение. По традиция празникът завърши с кръшно, право, българско хоро.

Детска ясла „Палечка“ в район „Северен“ отпразнува Денят на жената с тържество, в което се изявиха децата от втора група. Забавната програма, която най-малките изнесоха с невероятно желание и много усмивки, включваше характерния Танц на калинките, хоро, песни и стихчета. В присъствието на инж. Ральо Ралев – кмет на район „Северен“ и неговия заместник Калоян Георгиев, децата зарадваха с артистичния си талант пълната с родители и роднини стая на яслата. На финала на тържеството всички майки и баби чуха от децата трогващите думи „Обичам те“, държейки огромни сърца в малките си ръчички.

Четвъртък, 07 Март 2019 13:15

майсторът стъклар Харун Гюмюш

Уникално по рода си представление изнесе пред стотици малчугани майсторът стъклар от Република Турция – Харун Гюмюш, който гостуваше на ОбУ ,,Йордан Йовков” с директор г-жа Таня Николова. Лично кметът на района инж. Ральо Ралев и Генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани асистираха на знаменития майстор-ювелир, в ръцете на който стъклото оживя и достави огромно удоволствие на деца, преподаватели и гости. Сред приказни стъклени фигурки на въртящи се в сема ритуал дервиши, серпентини, животни и цветя, майстор Гюмюш разказа на децата историята на стъклото и технологията за неговото обработване. Децата се включиха с желание и интерес в демонстрациите. Организатори на гостуването са Генералното консулство на Република Турция в град Пловдив, представлявано от г-н Ергани и директора на училището Т. Николова.
Вторник, 05 Март 2019 13:14

Първа копка

Първа копка за изграждане на нова детска площадка в квартал “Захарна фабрика” в "Северен" направи кметът на района инж. Ральо Ралев. Новото съоръжение ще се намира в междублоковото пространство на бул.”България” № 230, ул.”Факел” и ул.”Генерал Кутузов”. Детската площадка ще бъде изцяло съобразена с изискванията на Наредба №1/2009г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Предвижда се монтаж на 4 на брой детски съоръжения за игра: - 1. Детско комбинирано съоръжение с кула с покрив, различни нива за игра, пързалка, стъпала, мрежа за катерене и др. занимателни елементи. - 2. Къщичка с покрив, стени и прозорци за игри със сюжети и роли. - 3. Люлка-"махало" с 2 бр. седалки – тип "кош" за деца до 3 год. и плоска за деца над 3 г. - 4. Люлка – везна Всички съоръжения ще бъдат монтирани върху ударопоглъщаща настилка с площ от 95 кв.м. За безопасността на децата се предвижда и поставяне на обезопасителна ограда. Цената за изграждане на новата детска площадката е 50 000 лв. “Ремонтните дейности се очаква да приключат в началото на другия месец - коментира Ралев и малките жителите на квартала ще могат да се радват и използват площадката съвсем скоро.”

Богато въображение, много любов към малките възпитаници на „Захарно петле“, предпразнични емоции за 1 март – ето ги факторите, които направиха честването на обичания празник на баба Марта незабравим момент от живота на детското заведение. Заслугата е на неуморния екип педагози, водени от директора Цв.Лазарова, които създадоха сами сценарий за празника и се осмелиха да се превъплътят в ролите на десетки приказни герои, които малчуганите познават и обичат. Гости на това необичайно, но изключително емоционално посрещане на 1 март бяха кметът на района инж.Р.Ралев, заместник-кметът Л.Кътова, Д.Йорданова-секретар на кметството – всички добре познати на децата от предишни посещения и посрещнати с радостни възгласи. Ученици от ОУ „Димитър Димов” изненадаха малките „петленца” с поздрав от песни и танци като пожелаха здраве и берекет на всички присъстващи. Кукленият театър, измайсторен от екипа учители на двете подготвителни групи-петгодишни, надмина очакванията на малки и големи, защото бе новаторски и като текст, и като изпълнение. С артистизъм и много настроение учителите оживиха с кукли, с гласове и много смешки десетки обитатели на горското царство, за да дойде кулминацията с появата на баба Марта – червена и засмяна, но понякога напомняща, че зимата не си е отишла. Аплодисментите на очарованата публика от деца и гости нямаха край, усмивките по лицата бяха най-красноречив знак за настроението в залата. Директорът на детското заведение Цв.Лазарова предположи, че днешният експеримент може да се окаже начало на нов подход за честване на празниците в „Захарно петле“. Основание за това и даде и фактът, че за първи път ставащото в залата бе предавано онлайн чрез родители ентусиасти, които снимаха представлението и чрез фейсбук страниците на групите го правеха достояние на десетки родители, които в момента бяха на работа. Невероятните емоции на присъстващите на представлението изрази с усмивка инж.Р.Ралев, който призна, че видяното и реакциите на малчуганите са го върнали в детството. Той и екипът му поздравиха сърдечно учителките, децата, целия персонал на детското заведение за празничните емоции и по хубава българска традиция закичиха всички с мартенички за здраве и успех. В два последователни дни в двете сгради на градината педагогическият екип на ДГ „Захарно петле“ даде доказателство за интензивна и смислена работа с най-малките, която е пореден атестат за високия авторитет, с който заслужено се ползва детското заведение в район „Северен“ и в града.

Културно събитие под наслов „Всички цветове заедно” се проведе в заседателната зала на районната администрация в „Северен”. Кметът на района инж.Ральо Ралев официално откри мероприятието и застъпи темата за начините на интегриране на малцинствата чрез образование и култура. „Днес на обществото ни са необходими образовани млади хора и всички трябва да работим в тази насока – да ограмотяваме младежите от всички етноси, за да могат успешно да се реализират както на пазара на труда, така и в живота. Освен стандартно образование младежите задължително трябва да притежават и компютърна грамотност, тъй като съвременните професии са неизменно свързани с новите технологии и компютърни системи” – подчерта инж.Ралев. Последва представяне на младата писателка Красимира Стоева, която има осем издадени книги и е печелила множество конкурси. Тя представи книгата си „Смъртта е оправдание за всичко” от 2015 г. – роман, който печели конкурс на Министерството на културата. Книгата по художествен път представя актуалния проблем за интегриране на малцинствата. „Акцентът в книгата ми е да не слагаме ограничения във взаимоотношенията, да се стремим към едно по-добро бъдеще, да бъдем по-сплотени, да си даваме шанс, да търсим доброто в себе си и в това, което ни събира. Чрез образованието, чрез силните страни на всеки от нас и чрез изкуството ще избягаме от страха, който се наслагва между етносите.” – сподели авторката. Именно тази книга избра инж.Ралев за подарък на гостите от район „Северен”, сред които и жители на „Шекер” и „Арман” махали, випускници на пловдивския университет „Паисий Хилендарски” със специалност етнология, както и здравни медиатори. Гостите бяха трогнати от жеста на внимание и благодариха сърдечно на инж.Ралев.

Четвъртък, 28 Февруари 2019 13:08

КМЕТ И ДЕЦА – ЗАЕДНО НА ПАТРИОТИЧЕН УРОК

Паметен урок по родолюбие по случай 3 март събра деца и учители от ДГ „Захарно петле“ и многобройни гости от район „Северен“, водени лично от кмета инж.Ральо Ралев. С него бяха заместник-кметовете Л.Кътова и К.Георгиев, секретарят на района Д.Йорданова и главен експерт „Образование и наука” Н.Нончева, както и близки на децата, дошли, за да се присъединят към предпразничните вълнения на малките патриоти. Цветанка Лазарова, директорът на детското заведение, с гордост представи своите скъпи възпитаници, своите колеги П.Иванова и В.Стоянова, които с много ентусиазъм са се подготвяли за празничното събитие. Бъдещите първокласници около нея нямаха търпение да се изявят и не само показаха своя вълнуващ урок спектакъл, но въвлякоха публиката в неподправените детски емоции. Със слово, с патриотични песни, с мултимедия малките артисти пресъздадоха славни моменти от родната история. Урокът по родолюбие проследи съдбата на най-скъпите синове на отечеството и показа, че техните дела са оставили незаличима следа във всяко българско сърце. Трогнати до сълзи от превъплътените Левски, Ботев, Райна Княгиня, от малките артисти с лъвчета върху калпачетата, гостите дадоха израз на неподправените си емоции с усмивки и с думи на благодарност за преживения заедно с децата предпразничен ден. Инж.Р.Ралев честити на всички настъпващия национален празник и сподели, че малките възпитаници на „Захарно петле“ са го развълнували дълбоко, а техният патриотичен урок ще остане задълго в съзнанието и сърцето му. С дълбоко уважение и респект той се обърна и към педагогическия екип на градината, където работят всеотдайни и изключително отговорни педагози. Цветята за директора Цв.Лазарова са признателност за всеотдайността, с която ръководи детското заведениe и заедно със своя екип всеки ден градят у децата чувство за национална принадлежност, чувство на гордост, че са част от славна история.

Правителството стартира Национална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022 г., чиито задачи са насочени към намаляване възприемчивостта на населението към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании и укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола. Поради високите нива на риск в етническите квартали, от няколко дни е в ход съвместната кампания на общопрактикуващи лекари, медицински персонал и здравни медиатори от администарцията на район „Северен“ в Арман махала и Шекер махала – съобщи пред медиите кметът на района инж. Ральо Ралев. Издирени и установени са всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема. Общо за двете махали неимунизираните или подлежащите на реимунизация са 51 деца, 36 от тях живеят извън страната, 2 деца са преместени в други градове, 9 са имунизирани, а 4 други ще бъдат реимунизирани. Кметът инж. Ралев, изказва благодарност на общопрактикуващите лекари в район „Северен“: д-р Ив. Коева, д-р Дипчикова, д-р Станчев, както и на мед. сестра С. Величкова и на двамата здравни медиатори – Никола Стефанов и Ракип Юсеин.

Четвъртък, 21 Февруари 2019 09:24

Общото събрание на етажната собственост

Кметът на район “Северен” инж. Ральо Ралев присъства на общото събрание на етажната собственост на ул. “Панагюрище” № 19-29. Основната цел на събирането бе току-що обновената многофамилна жилищна сграда по Национална програма за енергийна ефективност. Живущите изказаха огромно задоволство от санирането на блока им и крайния ефект от това – по-малко потребление на електроенергия. По техни думи разходите за електро и топлоенергия са паднали наполовина. Сега основните им искания към кмета бяха облагородяване на околоблоковото пространство – окастряне на дърветата наоколо, нови пейки, подмяна на счупени ребра и оформяне на градинки. Ралев пое ангажимента да удовлетвори исканията им.
Сряда, 20 Февруари 2019 09:22

Отчет на служителите от Трето РПУ

Отчет на служителите от Трето РПУ в район „Северен“ В присъствието на кмета на район „Северен“ – инж. Ральо Ралев, зам.-кмет д-р Красимир Асенов, секретаря на кметството Десислава Йорданова, началника на Трето РПУ – Пловдив Никола Симов, журналисти и граждани, служителите на група „Териториална полиция“ при сектор „Охранителна полиция“ – Трето РПУ – Пловдив, отчетоха своята дейност за изминалата 2018 г. Съгласно утвърдения план на сектор „Охранителна полиция“ и в съответствие с основните приоритети и произтичащите от тях задачи на МВР за 2018 г., работата на група „ТП“ се придържаше по сведените приоритети с изведени основни задачи: активна дейност на състава за недопускане, пресичане и разкриване на нарушения на обществения ред и сигурност; ефективна работа по противодействие на структуроопределящи престъпления-грабежи, измами на възрастни хора, кражби от домовете и МПС, наркоразпространение и др.; активна работа по наблюдение и обезпечаване на лица представляващи интерес, лица освободени от затвора, малолетни и непълнолетни, склонни към извършване на престъпления и т.н. За информация на обществеността, през 2018 г. на територията на район „Северен“ са регистрирани общо 85 ПТП, с един загинал и сто души ранени. Общият брой регистрирани престъпления е 705, от които криминалните са 630 бр. В сравнение с предхождащата години се наблюдава ръст от 50 бр. престъпления, а разкриваемостта се запазва на относително същите нива от 48,38% през 2017, на 46,6% през 2018 г.
<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следваща > Край >>
Страница 21 от 121
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!