casper

casper

Четвъртък, 25 Април 2019 09:57

Невероятен „Шарен карнавал“

Серия от празнични изяви в детските и учебните заведения на „Северен“ бележат последните дни на април. Всички те са обединени от темата за благодатта на Земята, разцъфващата пролет и приближаващия Великден. ДГ „Весела“ е поредният домакин на такова събитие, наречено от малките възпитаници „Шарен карнавал“. Директорът на детското заведение Дора Пенкова, заобиколена от своя педагогически екип и всичките си над 160 възпитаници, посрещнаха многобройни гости в раззеленения двор на детското заведение, където всяка детска площадка бе превърната в приказно царство на красотата и уюта. Кметът на района инж.Ральо Ралев, заедно със заместник-кметовете Л.Кътова и К.Георгиев и образователния експерт Н.Нончева се убедиха, че желанието да се доставя радост на децата в тази детска градина е без граници. Г-жа Пенкова и малките гидове поканиха новодошлите във фоайето, където е разположена невероятно красива великденска изложба – плод на старателните детски ръце, направлявани от търпеливи и креативни учители. Шумно множество малки артисти настани гостите пред импровизирана сцена във вътрешния двор, където вече се бяха събрали и много родители. С неописуемо въодушевление децата дефилираха върху червен килим и представиха истинско приказно царство, а героите в него бяха в облекла, измайсторени с много фантазия от отпадъчни материали: хартия, кожа, плат, найлон, стари дискове, бутилки от вода. Водещата идея на пъстрото представление – да се знае и помни от всеки, че земята е източник на блага и затова трябва да бъде опазвана природата чиста, а нейните богатства да не бъдат разхищавани. Журито, водено от кмета, отличи като блестящо участието на всички сърцати артисти, а инж.Ралев обеща на децата, че всяка група ще получи играчки и сладости като награда за чудесното представление. Г-жа Д.Пенкова на свой ред изненада инж.Ралев с пореден жест на съпричастност към кметската инициатива да се събират пластмасови капачки, за да се прави добро там, където необходимостта от него е най-голяма. Директорът на детското заведение обяви с гордост, че децата и родителите на ДГ „Весела“ ревностно събират капачки и вече за пети път дават своята подкрепа за подетата инициатива на район „Северен“ да се множи Доброто за гражданите на Пловдив. Проявата на ДГ „Весела“ пред Великден бе ярко доказателство за промислена и изключително плодотворна възпитателна работа с децата, но и с техните родители, които бяха горди, че малките им наследници са усвоили най-важния житейски урок – да се пази и цени живото, което природата ежедневно ни дарява.

2019-та е юбилейна за СУ „Никола Вапцаров“ – 50-годишен юбилей подготвят неговите ученици и педагози. Проявите по повод годишнината започнаха с мащабен Великденски базар, осъществен с разбираемо вълнение от всички, които са свързали съдбата си с институцията – педагози, ученици, родители. Впечатляващо с размерите си пано с лика на Вапцаров посрещна още в двора гостите на традиционния за вапцаровци базар. В препълненото фоайе на училището Елена Александрова, дългогодишният директор на СУ „Н.Вапцаров“, откри събитието с гордост за своите блестящи ученици и отзивчиви родители, част от които тя помни като свои възпитаници. Официален гост на проявата бе кметът на района инж.Ральо Ралев, когото всички възприемат като партньор и много скъп приятел заради неизменната му отзивчивост към училищния живот и в делник, и в празник. В приветствието си към множеството той честити юбилейната година и пожела много успехи на учениците във всички области на знанието, творчеството и спорта. С вълнуващи стихове от патрона на училището бе открита художествената програма, в която се проявиха творческите способности на десетки ученици, чиито изпълнения развълнуваха присъстващите. Впечатляващият с размерите и разнообразието си базар, предложи на многобройните си гости изработени с много любов лакомства и подаръци: редом с традиционните козунаци и писани яйца, ученици и гости бяха впечатлени от изработените сувенири от природни материали. Артикулите бяха разпродадени много бързо за радост на организаторите на предпразничното събитие.

Вторник, 23 Април 2019 09:52

Ден на Земята в парк „Рибница“

Денят на Земята – 22 април, отбелязаха вчера с урок на открито в парк „Рибница“ ученици от 7, 8 и 9-ти клас на Обединено училище „Йордан Йовков“, водени от своите учители по биология и от директора на институцията г-жа Таня Николова. Мащабната проява бе организирана от район „Северен“, съвместно с дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в община Пловдив в лицето на г-жа Антония Данаилова и представителите на сдружение „Зелени балкани” г-жа Анелия Павлова и г-жа Полина Христова. Кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев откри екоурока на тема „Опазване на биологичните видове” и сподели за периодичните проверки, които администрацията извършва, съвместно с други институции против незаконното улавяне и продажба на пойни птички. Заместник-кметовете Лариса Кътова и Калоян Георгиев също бяха сред учениците през цялото време и взеха участие заедно с тях в тематичните състезания. Инициативата бе подкрепена и от Сдружение „Зелени балкани“, благодарение на което специалисти – еколози и биолози – обогатиха знанията на участниците за опазването на видовото разнообразие в природата. Показани бяха макети на птици – белоглав лешояд, грпивеста рибарка и червеногуша гъска, с помощта на които учениците разгледаха отличителните им белези. С ентомологичния сак бяха хванати и показани на присъстващите различни видове насекоми, след което отново пуснати на свобода. Тематичните игри и наблюдението със специализирана екипировка (далекоглед, бинокъл, определител) на защитени птици, срещани в Пловдив, на растителни видове в парка предизвикаха жив интерес сред учениците. В състезание по групи бяха съставени и презентирани на листове върху флипчарт сухоземни и морски хранителни вериги. Съревнованието между групите бе съпроводено с приятна музика и много позитивни емоции за всички участници. Кметът на района инж.Ральо Ралев поздрави запалените природозащитници и им пожела успехи в бъдещите начинания. Той раздаде грамоти на ръководителите на отборите, а всеки участник в празничното събитие получи брандирана раница от текстил.
Облагородяване на кът за отдих, находящ се южно от ул.”Борба” №23-33 в кв.”Гагарин” извършиха днес служители от администрацията на район „Северен”. В мероприятието лично участие взе кметът на района инж.Ральо Ралев. През март месец администрацията проведе акция по премахване на стари и опасни съоръжения на същия терен. Безопасността на децата, които играят на това място вече е осигурена с възстановяването на оградата. Поставена е нова мрежа, ремонтирана е и входната врата, на която е поставена мрежа и вече може да се затваря с резе. Оградата е пребоядисана в светли тонове боя. Теренът е почистен, монтирани са нови дървени елементи – на люлките и на беседката, предстои пускане на чешмата за летния сезон. Днес служителите от районната администрация пребоядисаха и освежиха съществуващите съоръжения – 9 пейки, 1 беседка, както и детските съоръжения. Паралелно с боядисването се осъществи и залесителна акция-засадени са 3 западни туи и 3 броя магнолии, които ще допринесат за по-зеления и свеж вид на къта за отдих.
Вторник, 16 Април 2019 13:33

Среща с живущите

Среща с живущите на бул.”България” №44-54 и № 56-66 в кв.”Гагарин” проведе вчера кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев. На събранието се обсъди провеждащата се в момента процедура по отдаване на платени паркоместа по Наредба за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на Община Пловдив. В същото междублоково пространство са обособени 24 паркоместа, като 2 от тях са за хора в неравностойно положение. Оказа се, че подалите документи за конкретните паркоместа надвишават броя на обособените в момента такива. Инж.Ралев обеща, че ще намери решение да се обособят допълнителни места, в близост до адреса на желаещите, останали без паркомясто. „Утре комисията ще излезе с решение и протокол с одобрените кандидати, като всички подали документи ще бъдат уведомени лично по телефона от служители на районната администрация” – информира инж.Ралев насъбралото се множество. Обсъдени бяха и други текущи проблеми на живущите в района. Кметът Ралев обеща пълно съдействие на гражданите.
Понеделник, 15 Април 2019 13:32

дарение на 3 момичета

Администрацията на Район “Северен” направи дарение на 3 момичета от Защитено жилище за хора с умствена изостаналост в Район “Южен”. Инициативата е на Кмета на Район “Северен” – инж. Ральо Ралев, който научил за кампанията за събиране на дрехи, обувки и бельо за трите момичета сирачета от социалните мрежи. Организаторките на кампанията Радостина Недялкова и майка й Нина Недялкова споделиха, че са останали приятно изненадани от жеста на районната администрация в лицето на кмета Ралев. Момичетата Диана, Ани и Сашка не скриха радостта си от получените нови придобивки и благодариха сърдечно. В Защитеното жилище се предоставя социална услуга 24 часа в денонощието на хора с умствена изостаналост, базирана на модела „Живот в малка група”, за изграждане на базисни знания и умения, необходими за пълноценен живот в общността. Според инж. Ралев, всеки българин трябва да е социално отговорен и толерантен към различните и хората в неравностойно положение.

Генералният консул на Република Турция в Пловдив, г-н Хюсеин Ергани, беше гост на инж. Ральо Ралев – кмет на район ,,Северен”. Това е първата официална визита на дипломата в пловдивския район. Инж. Ралев запозна високопоставения гост с географските, социокултурните и икономическите особености на района, като постави акцент върху динамичното разрастване на северната индустриална зона на гр. Пловдив. По време на разговора се зароди идеята за организиране на съвместна акция между Генералното консулство и районната администрация, за почистване на зоната около нерегламентираното сметище, в близост до „Арман махала”. Съвместно сътрудничество за организиране и честване на културни празници в района, също беше фокус на разговорите между инж. Ралев и г-н Ергани.
Понеделник, 08 Април 2019 13:30

Ежегодна доброволна акция

Ежегодна доброволна акция със социална насоченост „Active Green” на фирма „Либхер-Хаусгерете Марица” ЕООД се проведе в събота със съдействието на районната администрация в „Северен” – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев. Тази година облагородяването се извърши в междублоковото пространство на бул.”Васил Левски” №95 (пред Големия Гигант). Акцията по почистване, залесяване и възстановяване на съоръженията на цялата площ до детската площадка и фитнеса на открито стартира в 9.30 часа. В инициативата лично участие взеха г-н Герхард Дивалд – управител на фирмата в Австрия, служители на фирмата и членове на семействата им. Администрацията бе представена лично от кмета на район „Северен” инж.Ральо Ралев и заместник-кмета г-жа Лариса Кътова. Боядисана с лак бе дървената ограда на детската площадка, възстановени и пребоядисани са 14 броя паркови пейки. Засадени са 13 броя дървета, както следва: 9 броя иглолистна растителност от вида - хималайски кедър – 3 бр. - сребрист смърч – 1 бр. - хималайски бор – 1 бр. - аризонски кипарис – 3 бр. - кавказка ела – 1 бр. 4 броя широколистна растителност от вида - явор – 1 бр. - червен дъб – 1 бр. - западен чинар – 1 бр. Г-н Дивалд поздрави и благодари на служителите си за участието им в тази „зелена” инициатива, като ги увери, че тя ще продължи и занапред. Инж.Ралев също отправи благодарности към всички присъстващи на мероприятието и сподели, че важното в случая е да дадем пример на съгражданите си, как задружно можем да облагородим и направим местата за отдих пред домовете ни по-приветливи и зелени.
Облагородяване на спортна площадка, находяща сe в междублоковото пространство на ул.”Арабаконак” №2-10 извършиха днес служители на администрацията на район „Северен” . В акцията се включи и кметът на района инж.Ральо Ралев. Администраторите почистиха тревата, поникнала в процепите на напуканата на места асфалтова настилка. С разбъркана на място циментова смес бяха запълнени пукнатините на нарушената настилка, след което игрището бе основно почистено. До момента администрацията е извършила следните дейности по реновиране на обекта: поставени са нови врати на входовете на спортния терен, възстановена е липсващата предпазна мрежа, монтирани са нови спортни съоръжения – два броя баскетболни табла с рингове и мрежи, както и два броя футболни врати. Предстои боядисване на оградните пана в свежи цветове.

Второто за годината издание на проект „Доброто продължава“ събра в ДГ „Дъга“ деца и учители, родители и част от кметската администрация. Инж.Ральо Ралев, кметът на „Северен“, заместник-кметът К.Георгиев, секретарят на района Д.Йорданова бяха специални гости на малчуганите, защото са сред най-активните поддръжници на проекта от неговото начало през 2017 г. и са активни участници в него. Директорът на детското заведение Д.Симеонова обясни пред присъстващите на събитието, че това е поредна проява на педагогическия екип, който работи за изграждане у малките възпитаници на „Дъга“ на отзивчивост и желание за добротворство. Тази година проектът е обвързан с грижата за бездомните животни и затова специални гости на децата бяха четирима очарователни питомци на „Зооветеринарен камплекс“-Пловдив, доведени за събитието от инж.Г.Божев, директор на Комплекса. Още една изненада за малчуганите бе присъствието и на бобтейла Мон, първото терапевтичното куче, водено от стопанката си В.Стоянова. Инж. Ралев откри богата изложба от рисунки, снимки и макети, подготвена за събитието от малките стопани на градината. Със стихотворения, песни и танци децата изразиха своето вълнение от срещата, но същинската кулминация за тях бе срещата с животните. Двата вътрешни двора на градината бяха обособени за специалните им гости: в единия те наобиколиха параваните, зад които бяха питомците на Комплекса и научиха подробности за полаганите за кучетата грижи. Там протече и състезание, спечелено с равен резултат от двата отбора, за което децата получиха книжки от инж.Божев. В другия двор невероятният Мон спечели безброй прегръдки от малки и големи заради своята дружелюбност и пухкава козина. С букет цветя за директора на детското заведение инж.Р.Ралев благодари на всички педагози в „Дъга“ за вълнуващия урок по човечност, който е трогнал възрастните толкова, колкото и малките възпитаници на детското заведение. Той добави увереността си, че децата ще помнят, че и животните, както хората, имат необходимост от много грижи, внимание и търпение, от много любов, за да отвръщат с любов.

<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
Страница 19 от 121
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!