Понеделник, 18 Март 2024 14:05

Детска ясла „Палечка”

Детска ясла „Палечка” гр.Пловдив

Директор Павлина Димова

Адрес: Гр. Пловдив, ул.“ Генерал Кутузов“ №4

Тел.032/951680, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

 

 

Мисия на Детска ясла „ Палечка”

Мисия на Детска ясла „Палечка” да бъде авторитетна, съвременна и динамична здравна институция. Да работи за укрепване здравето и физическото развитие на децата. Активно участие на родителите в живота на детското заведение. Повишаване качеството на педагогическия и административен контрол. Създаване на условия за квалификационна дейност основаваща са на поддържащо се образование.

Всички наши действия трябва да са ръководени изключително и само от интересите на децата. В ежедневната ми работа съм се ръководила от принципа за опазване здравето и сигурността на децата, както и за запазване авторитета на детското заведение. Развиване у децата на креативност, свобода и самостоятелност.

В детска ясла „Палечка” е въведен метода Монтесори в ясленска възраст.

Методът Монтесори е метод за възпитание още от най-ранна детска възраст. Основан на практическите наблюдения и на научните открития на д-р Мария Монтесори, италиански лекар и възпитател, методът се прилага успешно вече повече от 100 години и печели популярност в цял свят. Заради огромния си принос към съвременното образование Мария Монтесори е номинирана три пъти последователно за Нобелова награда. Днес методът Монтесори е изключително популярен и широко прилаган в цял свят, в над /98 страни/.        Мария Монтесори смята, че всяко дете по природа е умно и талантливо. За нея е особено важно да се зачита уникалността на всяко едно детеЗадачата на възрастните е да помогнат на детето да разкрие и развие своя потенциал, да го научат самостоятелно да изучава света. Главното във философията на Монтесори е детето. В специална среда то усъвършенства своето физическо състояние, формира моторни и сензорни навици, съответстващи на възрастта му, придобива навици на базата на собствения опит. Педагогът само наблюдава детето и създава среда, в която детето да може да се развива.

-          Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето. Девизът на педагогиката на Монтесори е:“Помогни ми да се справя сам!”.

-          Детските заведения трябва да са институции, които са медиатор в процеса на развитие на детската личност и въвеждането на обучение по метода Монтесори ще ни помогне в това отношение. В България Монтесори педагогиката се прилага все по широко. Пловдив е първата община, която въвежда иновативния подход за обучение и възпитание на децата. Проектът на Община Пловдив стартира от 2016г. Броя на Монтесори заведенията непрекъснато се увеличава, като към детските градини и училища вече стартираха и детски ясли.

-          Има две общински детски ясли в град Пловдив, които въведоха и работят по този метод. Едната от които е ДЯ»Палечка». Смело мога да твърдя, че детска ясла «Палечка» е съвременно и авторитетно детско заведение отговарящо на завишените изисквания на родителите и новите подходи на въпитание на децата.

-          Създадена е традиция за отбелязване на народните и национални празници. Възпитаване на децата в народностен дух, чрез обичаи, традиции и ритуали.

-          Наша задача е да създадем спокойна и хармонична атмосфера.

-         Ръководим се от постулатите:

-          Ако децата получават несправедливи упреци, те се научават да презират.

-          Ако децата са заобиколени с враждебност, те се научават да се бият.

-          Ако децата растат в страх, те се научават да се тревожат.

-          Ако към децата изпитвате съжаление, те се научават да се самосъжаляват.

-          Ако към децата се отнасяте с присмех, те се научават да се срамуват.

-          Ако децата се измъчват от ревност, те научават какво е завист.

-          Ако децата живеят с чувство за срам, те се научават да се чувстват виновни.

-          Ако проявавате към децата толерантност, те се научават да бъдат търпеливи.

-          Ако вдъхвате на децата кураж, те се научават да бъдат уверени.

-          Ако децата получават похвала, те  научават какво е благодарност.

-          Ако децата срещат одобрение, те се научават да харесват себе си.

-          Ако се отнасяте с децата си с благосклонност, те се научават да търсят любовта в света.

-          Ако децата получават признание, те се научават да следват целите си.

-          Ако обграждате децата с разбиране, те се научават да бъдат щедри.

-          Ако децата живеят сред честност и почтеност, те се научават какво е истина и справедливост.

-          Ако децата живеят в сигурност, те се научават да вярват в себе си и в хората.

-          Ако децата опознаят приятелството, те научават че светът е хубаво място за живеене.

-          Ако децата живеят в спокойствие, те постигат хармонията на духа.

Как живеят вашите деца?

-         

Отглеждането и възпитанието на децата се извършва от медицински специалисти, педагог и помощен персонал (детегледачки). Медицинските специалисти са квалифицирани и обучени за работа с деца и обикновено са с дългогодишен стаж в детското заведение.

Работим актимво в направление мотивация на персонала. Увеличава се ангажираността на служителите – да имат по-ясно чувство на посока. Важно е хората не само да знаят какво се очаква да правят, но и защо е важно да го правят и как всичко това е в унисон с тяхната собствена визия за работното им място. Това е нужно, тъй като ако е налице подобно разбиране, хората ще са по-склонни да се включат доброволно в изпълнението на стратегическия план, а това е разковничето към вътрешната мотивация, която често пъти прави разликата между доброто и посредственото изпълнение.Така тяхната активност ще стимулирам и финансово според приноса съгласувано с възможностите на Район „Северен”.

Медицинските специалисти участват в квалификационни курсове и семинари за поддържащо обучение.

Приветствам привличане, приобщаване, постоянна комуникация и диалог с родителската общност и активното участие на родителите в живота на децата вдетското заведение за постигане на голямата цел – изграждане на детето като личност и подготовката му за живота.

Издигане и утвърждаване пристижа на детското заведение.

Осигуряване на иновативност и ефективност в педагогическите практики и в организацията на възпитателния /образователния/ процес.

 

                                                      
В детската ясла има обзаведен двор за игра на децатана открито с обособени площадки,
В детската ясла задължително се обзавежда специален шкаф за оказване спешна и неотложна медицинска помощ.
Яслата разполага с помещения за игра, помещения за сън, складови помещения, стая за отдих на персонала, гардеробна, кабинет на директора, медицински кабинет, пералня, кухненски блок, отговарящ на изискванията по наредба № 5 от 2006г. за хигиената на храните (ДВ,бр.55 от 2006г.), със съответни кухненски уреди, необходими за приготвяне на храната, детска кухня, в която се спазват изискванията на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове за неговото прилагане.

 

 

От септември 2023 г. в детската ясла има оборудвана солна стая за халотерапия, която е в помощ при борбата с белодробни и дихателни проблем.

Работи се много по направление храненето на децата. Въведено е здравословното хранене по новите рецептурници. Постига се разнообразно, здравословно хранене с правилно съчетани групи храни при изготвяне на седмичното меню. Предлагане на храни, които в домашни условия голяма част от децата не получават и не познават, като броколи, сьомга, елда, нахут, киноа.

Метода на Мария Монтесори има за цел осигуряване на физическото и психо-емоционално развитие на децата. Наша цел е да дадем възможност на децата да изследват и да правят открития. Да привлечем млади медицински специалисти. Да запознаем родителите с метода на Мария Монтесори и повишим интереса им към този метод.

Повишаване на умственните възможности на децата, развиване на фината моторика и сръчност, развиване на говорните умения и обогатяване на речника, развиване на въображението и концентрацията при децата, подготовка на ръката за писане, изграждане на социални контакти при децата.

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!