Община Северен
Понеделник, 18 Март 2024 14:10

ДЯ “Мечо Пух“

ДЯ “Мечо Пух“

ДЯ “Мечо Пух“ е една от най старите ясли в гр. Пловдив .Открита е през ноември 1974г.Позната е в района като ясла №1.Намира се на бул.“Дунав“ № 69.В нея функционират 4  целодневни групи. Яслата е типова на 2 етажа. Всяка група разполага с игрално помещение,спално помещение, гърнална,офис за разпределение на храната,изолатор и филтър.Всички помещения са с южно изложение.Сградата е с централно парно отопление и топла вода.Има самостоятелно перално помещение оборудвано с нови перални машини и отговарящо на всички изисквания на РЗИ.Отделно в яслата има модерен кухненски блок оборудван по всички стандарти и изисквания,в който се приготвя вкусна и питателна храна по рецептурник за деца от 0 до 3 год.възраст.Групите са големи и светли обзаведени с подходящи за възрастта на децата мебели - столчета,масички,килими и гардеробчета. Двора е голям и с много дървета,където децата тичат и играят на воля. Предстои цялостно обновяване на детските площадки.Не на последно място трябва да отбележа и човешкия фактор.Персонала е дългогодишен и квалифициран,хора които наистина обичат децата и се грижат с любов и търпение за тях.Имаме и педагог , който прави интересни занимания и тържества за Коледа,баба Марта,Първи юни и др.Имаме системен недостиг на места и затова мисля,че яслата е предпочитана от родителите на малки деца в район“ Северен“.

Понеделник, 18 Март 2024 14:05

Детска ясла „Палечка”

Детска ясла „Палечка” гр.Пловдив

Директор Павлина Димова

Адрес: Гр. Пловдив, ул.“ Генерал Кутузов“ №4

Тел.032/951680, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

 

 

Мисия на Детска ясла „ Палечка”

Мисия на Детска ясла „Палечка” да бъде авторитетна, съвременна и динамична здравна институция. Да работи за укрепване здравето и физическото развитие на децата. Активно участие на родителите в живота на детското заведение. Повишаване качеството на педагогическия и административен контрол. Създаване на условия за квалификационна дейност основаваща са на поддържащо се образование.

Всички наши действия трябва да са ръководени изключително и само от интересите на децата. В ежедневната ми работа съм се ръководила от принципа за опазване здравето и сигурността на децата, както и за запазване авторитета на детското заведение. Развиване у децата на креативност, свобода и самостоятелност.

В детска ясла „Палечка” е въведен метода Монтесори в ясленска възраст.

Методът Монтесори е метод за възпитание още от най-ранна детска възраст. Основан на практическите наблюдения и на научните открития на д-р Мария Монтесори, италиански лекар и възпитател, методът се прилага успешно вече повече от 100 години и печели популярност в цял свят. Заради огромния си принос към съвременното образование Мария Монтесори е номинирана три пъти последователно за Нобелова награда. Днес методът Монтесори е изключително популярен и широко прилаган в цял свят, в над /98 страни/.        Мария Монтесори смята, че всяко дете по природа е умно и талантливо. За нея е особено важно да се зачита уникалността на всяко едно детеЗадачата на възрастните е да помогнат на детето да разкрие и развие своя потенциал, да го научат самостоятелно да изучава света. Главното във философията на Монтесори е детето. В специална среда то усъвършенства своето физическо състояние, формира моторни и сензорни навици, съответстващи на възрастта му, придобива навици на базата на собствения опит. Педагогът само наблюдава детето и създава среда, в която детето да може да се развива.

-          Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето. Девизът на педагогиката на Монтесори е:“Помогни ми да се справя сам!”.

-          Детските заведения трябва да са институции, които са медиатор в процеса на развитие на детската личност и въвеждането на обучение по метода Монтесори ще ни помогне в това отношение. В България Монтесори педагогиката се прилага все по широко. Пловдив е първата община, която въвежда иновативния подход за обучение и възпитание на децата. Проектът на Община Пловдив стартира от 2016г. Броя на Монтесори заведенията непрекъснато се увеличава, като към детските градини и училища вече стартираха и детски ясли.

-          Има две общински детски ясли в град Пловдив, които въведоха и работят по този метод. Едната от които е ДЯ»Палечка». Смело мога да твърдя, че детска ясла «Палечка» е съвременно и авторитетно детско заведение отговарящо на завишените изисквания на родителите и новите подходи на въпитание на децата.

-          Създадена е традиция за отбелязване на народните и национални празници. Възпитаване на децата в народностен дух, чрез обичаи, традиции и ритуали.

-          Наша задача е да създадем спокойна и хармонична атмосфера.

-         Ръководим се от постулатите:

-          Ако децата получават несправедливи упреци, те се научават да презират.

-          Ако децата са заобиколени с враждебност, те се научават да се бият.

-          Ако децата растат в страх, те се научават да се тревожат.

-          Ако към децата изпитвате съжаление, те се научават да се самосъжаляват.

-          Ако към децата се отнасяте с присмех, те се научават да се срамуват.

-          Ако децата се измъчват от ревност, те научават какво е завист.

-          Ако децата живеят с чувство за срам, те се научават да се чувстват виновни.

-          Ако проявавате към децата толерантност, те се научават да бъдат търпеливи.

-          Ако вдъхвате на децата кураж, те се научават да бъдат уверени.

-          Ако децата получават похвала, те  научават какво е благодарност.

-          Ако децата срещат одобрение, те се научават да харесват себе си.

-          Ако се отнасяте с децата си с благосклонност, те се научават да търсят любовта в света.

-          Ако децата получават признание, те се научават да следват целите си.

-          Ако обграждате децата с разбиране, те се научават да бъдат щедри.

-          Ако децата живеят сред честност и почтеност, те се научават какво е истина и справедливост.

-          Ако децата живеят в сигурност, те се научават да вярват в себе си и в хората.

-          Ако децата опознаят приятелството, те научават че светът е хубаво място за живеене.

-          Ако децата живеят в спокойствие, те постигат хармонията на духа.

Как живеят вашите деца?

-         

Отглеждането и възпитанието на децата се извършва от медицински специалисти, педагог и помощен персонал (детегледачки). Медицинските специалисти са квалифицирани и обучени за работа с деца и обикновено са с дългогодишен стаж в детското заведение.

Работим актимво в направление мотивация на персонала. Увеличава се ангажираността на служителите – да имат по-ясно чувство на посока. Важно е хората не само да знаят какво се очаква да правят, но и защо е важно да го правят и как всичко това е в унисон с тяхната собствена визия за работното им място. Това е нужно, тъй като ако е налице подобно разбиране, хората ще са по-склонни да се включат доброволно в изпълнението на стратегическия план, а това е разковничето към вътрешната мотивация, която често пъти прави разликата между доброто и посредственото изпълнение.Така тяхната активност ще стимулирам и финансово според приноса съгласувано с възможностите на Район „Северен”.

Медицинските специалисти участват в квалификационни курсове и семинари за поддържащо обучение.

Приветствам привличане, приобщаване, постоянна комуникация и диалог с родителската общност и активното участие на родителите в живота на децата вдетското заведение за постигане на голямата цел – изграждане на детето като личност и подготовката му за живота.

Издигане и утвърждаване пристижа на детското заведение.

Осигуряване на иновативност и ефективност в педагогическите практики и в организацията на възпитателния /образователния/ процес.

 

                                                      
В детската ясла има обзаведен двор за игра на децатана открито с обособени площадки,
В детската ясла задължително се обзавежда специален шкаф за оказване спешна и неотложна медицинска помощ.
Яслата разполага с помещения за игра, помещения за сън, складови помещения, стая за отдих на персонала, гардеробна, кабинет на директора, медицински кабинет, пералня, кухненски блок, отговарящ на изискванията по наредба № 5 от 2006г. за хигиената на храните (ДВ,бр.55 от 2006г.), със съответни кухненски уреди, необходими за приготвяне на храната, детска кухня, в която се спазват изискванията на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове за неговото прилагане.

 

 

От септември 2023 г. в детската ясла има оборудвана солна стая за халотерапия, която е в помощ при борбата с белодробни и дихателни проблем.

Работи се много по направление храненето на децата. Въведено е здравословното хранене по новите рецептурници. Постига се разнообразно, здравословно хранене с правилно съчетани групи храни при изготвяне на седмичното меню. Предлагане на храни, които в домашни условия голяма част от децата не получават и не познават, като броколи, сьомга, елда, нахут, киноа.

Метода на Мария Монтесори има за цел осигуряване на физическото и психо-емоционално развитие на децата. Наша цел е да дадем възможност на децата да изследват и да правят открития. Да привлечем млади медицински специалисти. Да запознаем родителите с метода на Мария Монтесори и повишим интереса им към този метод.

Повишаване на умственните възможности на децата, развиване на фината моторика и сръчност, развиване на говорните умения и обогатяване на речника, развиване на въображението и концентрацията при децата, подготовка на ръката за писане, изграждане на социални контакти при децата.

 

Понеделник, 18 Март 2024 13:55

Детска кухня

Детска кухня №3 -“Слънчеви усмивки” е с капацитет 400 деца като храненето на децата в детската  кухня може да започне от  10 месечна възраст и да продължи  до 3 годишна възраст. В детската кухня се предлага разнообразно три степенно обедно меню. Спазват се стриктно всички изисквания за приготвяне на здравословна и вкусна храна. Информация относно датите, на които могат да бъдат закупени купони може да намерите на входа на детската кухня, в края на всеки месец. Времето, в което родителите могат да взимат храна от пунктовете е всеки ден от 12:30 ч. до 13:30 ч. За Ваше удобство, в посочения часови диапазон, може да паркирате свободно пред млечната кухня на бул. „Марица“ №51.

Бул.”Марица”№51 Район ”Северен” с директор г-жа Танка Гавазова

тел.032 954-573 и 0894632014

Детската кухня им три разливни пункта намиращи се на следните адреси:

  1. vул.”Ян Хус”№7
  2. vул.”Ален мак”№4
  3. vдо детска градина с яслена група ”Космонавт”, ул.”Гондавода”№1

Необходимите документи за записване са:

  • Копие от удостоверението за раждане
  • Бележка от личния лекар с указание за хранителния режим на детето /за липса на алергии към определени храни
  • Заявление по образец, което се попълва на място



 

Четвъртък, 15 Февруари 2024 17:34

Настойничество и попечителство

 

АДМИНИСТРАТИВНО-ТЕХНИЧЕСКИ УСЛУГИ ПО НАСТОЙНИЧЕСТВО И ПОПЕЧИТЕЛСТВО

 

ПРОЦЕДУРА И ДОКУМЕНТИ:

 

I. За изготвяне на решения за назначаване на настойник или настойнически съвет на поставени под пълно запрещение лица, на малолетни (деца, ненавършили четиринадесет години), чиито родители са неизвестни, починали, поставени под пълно запрещение или лишени от родителски права

 

  1. 1.Заявление (подава се лично или от лице с нотариално заверено пълномощно)
  2. 2.Копие от съдебно решение за лишаване от родителски права (за малолетни и непълнолетни)
  3. 3.Копие от решение за поставяне под запрещение (пълно или ограничено) - с печат “влязло в сила“
  4. 4.Копие от акта за сключен граждански брак (предвид обстоятелството, че настойник или попечител е дееспособният съпруг)
  5. 5.Копие от акт за раждане
  6. 6.Копие от акт за смърт на починали родители (при малолетни и непълнолетни)
  7. 7.Декларации от лицата, желаещи да бъдат настойници или попечители в която декларират, че не са недееспособни, не са лишени от родителски права, не са осъдени за тежки умишлени престъпления, също така че са съгласни да изпълняват тази длъжност, която е почетна
  8. 8.Декларация за съгласие на членовете на настойническия съвет
  9. 9.Декларация за съгласие на настойника
  10. 10.Декларация за съгласие на заместник - настойника

 

Заб. : * За административната услуга не се дължи такса.

 

** Декларации по т. 8, т. 9 и т. 10 не се представят, когато заявителят е съпруг/съпруга на запретеното лице или негов родител.

 

*** За целите на административната процедура може да се изискат други документи от органа по настойничество и попечителство при район „Северен“

 

II. За изготвяне на решение за назначаване на попечител или попечителски съвет на поставени под ограничено запрещение лица, на непълнолетни деца (от четиринадесет до осемнадесет години), родителите на които са неизвестни, починали, поставени под пълно запрещение или лишени от родителски права

 

  1. 1.Заявление (подава се лично или от лице с нотариално заверено пълномощно)
  2. 2.Копие от съдебно решение за лишаване от родителски права
  3. 3.Копие от решение за поставяне под запрещение (пълно или ограничено) - с печат “влязло в сила“
  4. 4.Копие от акта за сключен граждански брак (предвид обстоятелството, че настойник или попечител е дееспособният съпруг)
  5. 5.Копие от акт за раждане
  6. 6.Копие от акт за смърт на починали родители (при малолетни и непълнолетни)
  7. 7.Декларации от лицата, желаещи да бъдат настойници или попечители в която декларират, че не са недееспособни, не са лишени от родителски права, не са осъдени за тежки умишлени престъпления, също така че са съгласни да изпълняват тази длъжност, която е почетна
  8. 8.Декларация за съгласие на попечителя
  9. 9.Декларация за съгласие на заместник - попечителя

 

Заб. : * За административната услуга не се дължи такса.

 

** За целите на административната процедура може да се изискат други документи от органа по настойничество и попечителство при район „Северен“

 

 

 

III. Предвид, че удостоверението за настойничество/попечителство е със срок на валидност до края на съответната календарна година, настойникът/попечителят следва да депозира заявление (по образец) до Органа по настойничество и попечителство, за да му бъде издадено ново актуално удостоверение. Към заявлението се прилагат за:

 

1. Изготвяне на удостоверение на назначеното за настойник, заместник настойник или член на настойнически съвет лице, което да му послужи за удостоверяване на това обстоятелство, когато е необходимо в интерес на поставеният под настойничество

 

  • Заявление (подава се лично или от лице с нотариално заверено пълномощно)

 

Заб. За административната услуга не се дължи такса.

 

 

 

2. Издаване на удостоверение на вече назначен настойник/попечител Изготвяне на удостоверение на назначеното за попечител лице, зам.-попечител или член на съвет, което да му послужи за удостоверяване на това обстоятелство, когато е необходимо в интерес на поставеният под попечителство

 

  • Заявление (подава се лично или от лице с нотариално заверено пълномощно)

 

Заб. За административната услуга не се дължи такса.

 

 

 

ИНФОРМАЦИЯ

 

Основен нормативен акт: Семеен кодекс

 

Компетентен орган: Орган по настойничеството и по попечителството е кметът на общината или определено от него длъжностно лице.

 

Административна процедура: До органа по настойничество и попечителство по последен постоянен адрес на лицето, за което следва да се учреди настойничество или попечителство, се депозира заявление (по образец). Към заявлението се прилагат всички необходими изброени по-горе документи. Когато заявителят е съпруг/съпруга на запретеното лице или негов родител, не се учредява настойнически съвет, а се прилагат изискванията на чл. 173 от Семейния кодекс за настойничество/попечителство по право. Тогава не е необходимо да бъдат прилагани декларации за съгласие.

 

При постъпване на документи, удостоверяващи необходимостта от назначаване на настойник/ попечител, органът по настойничеството и попечителство е длъжен да назначи настойнически съвет или попечител и заместник-попечител в 30-дневен срок.

 

Органът по настойничество и попечителство по постоянния адрес на лицето назначава настойник, заместник-настойник и двама съветници измежду роднините и близките на малолетния или на поставения под пълно запрещение, които най-добре ще се грижат за неговите интереси и са дали писмено съгласие за това. Те образуват настойнически съвет. Действията на органа по настойничество и попечителство се обективират в протокол. След съставяне на протокола, се издава удостоверение за настойничество/попечителство, с което настойникът/попечителят се легитимира като такъв, където е необходимо.

 

След учредяване на настойничество, настойникът е длъжен, съгласно изискванията на чл. 171 от Семейния кодекс, ежегодно, до края на м. февруари, настойникът дава отчет за дейността си пред настойническия съвет и го представя пред органа по настойничеството и по попечителството.

 

Настойничество се учредява над:

 

- малолетни, чиито родители са неизвестни;
- малолетни, чиито родители са починали;
- малолетни, чиито родители са поставени под пълно запрещение;
- малолетни, чиито родители са лишени от родителски права;
- лица, поставени под пълно запрещение.

 

Попечителство се учредява над:

 

- непълнолетни, чиито родители са неизвестни;
- непълнолетни, чиито родители са починали;
- непълнолетни, чиито родители са поставени под пълно запрещение;
- непълнолетни, чиито родители са лишени от родителски права.
- лица, поставени под ограничено запрещение.

 

Органът по настойничеството и по попечителството съдейства на настойника и на попечителя при изпълнение на техните задължения. Когато поставеният под настойничество или попечителство е дете, такова съдействие оказва и дирекция "Социално подпомагане".

 

Лице, на което стане известно, че е необходимо учредяване на настойничество или на попечителство, е длъжно незабавно да уведоми органа по настойничество и по попечителство, а когато се отнася до дете - и дирекция "Социално подпомагане". В случай че детето е настанено в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа, уведомлението се прави от директора в 7-дневен срок от настаняването.

 

Настойнически съвет

 

Когато са налице условия за учредяване на настойничество, органът по настойничеството и по попечителството по постоянния адрес на лицето назначава настойнически съвет. Настойническият съвет се състои от настойник, заместник-настойник и двама съветници. Членовете на настойническия съвет са лица измежду роднините и близките на малолетния или на поставения под пълно запрещение, които най-добре ще се грижат за неговите интереси и са дали писмено съгласие за това. В състава на настойническия съвет могат да бъдат включени и други подходящи лица, които са дали писмено съгласие за това.

 

Попечител и заместник-попечител

 

Когато са налице условия за учредяване на попечителство, органът по настойничеството и по попечителството по постоянния адрес на лицето назначава попечител и заместник-попечител. Попечителят и заместник-попечителят са лица измежду роднините и близките на непълнолетния или на поставения под ограничено запрещение, които най-добре ще се грижат за неговите интереси и са дали писмено съгласие за това. За попечител и/или заместник-попечител могат да бъдат назначени и други подходящи лица, които са дали писмено съгласие за това.

 

Пречки за назначаване

 

Не могат да бъдат членове на настойнически съвет, попечители и заместник-попечители:

 

- недееспособните;
- лишените от родителски права;
- осъдените за умишлени престъпления (установяването на обстоятелствата относно съдимостта на лицата се извършва служебно от органа по настойничеството и по попечителството).

 

 

 

 

 

Охранителни мерки

 

До назначаването на настойник или попечител органът по настойничеството и по попечителството взема охранителни мерки за личността и имуществото на лицето, което трябва да бъде поставено под настойничество или попечителство. Органът по настойничеството и по попечителството лично или чрез определено от него лице извършва опис на имуществото. При нужда той може да възложи на определено лице да изпълнява временно настойнически или попечителски функции.

 

При учредяване на настойничество или попечителство над дете органът по настойничеството и по попечителството може да поиска от дирекция "Социално подпомагане" предприемането на подходящи мерки за закрила.

 

Промени в състава

 

Органът по настойничеството и по попечителството може да прави промени в състава на настойническия съвет, съответно може да смени попечителя и/или заместник-попечителя, когато интересите на поднастойния/подопечния изискват това. Членовете на настойническия съвет, попечителят и заместник-попечителят могат да бъдат сменени и по тяхно искане. 

 

Права и задължения на настойника

 

Дейността на настойника е почетна.

 

Настойникът на малолетен има право и задължение да се грижи за физическото, умственото, нравственото и социалното развитие на детето, за неговото образование и за неговите лични и имуществени интереси, отглежда детето, формира възгледите му и осигурява образованието му съобразно възможностите си и в съответствие с нуждите и наклонностите на детето и с цел израстването му като самостоятелна и отговорна личност. Настойникът няма право да използва насилие, както и методи на възпитание, които уронват достойнството на детето. Настойникът осигурява постоянен надзор по отношение на малолетното дете. Настойникът може сам да представлява малолетното дете. Когато малолетното дете е настанено в приемно семейство, настойникът може да го представлява сам.

 

Настойникът на поставения под пълно запрещение е длъжен да се грижи за него, да управлява имуществото му и да го представлява пред трети лица.

 

Поставеният под настойничество живее при настойника, освен ако важни причини налагат отделно живеене.

 

Когато поставеното под настойничество лице се отклони или бъде отклонено от определеното му местоживеене, настойникът може да поиска от районния съд връщането му, след като го изслуша. Определението на съда може да се обжалва пред окръжния съд, като обжалването не спира изпълнението. Връщането се осъществява по административен ред.

 

Настойникът управлява имуществото на поставения под настойничество с грижата на добър стопанин и в негов интерес.

 

Настойникът в срок до един месец е длъжен да уведоми органа по настойничеството и по попечителството за придобитото след учредяване на настойничеството имущество на значителна стойност.

 

Настойникът е длъжен да внася паричните средства на лицето под настойничество на негово име в банка в 7-дневен срок от получаването им. За несвоевременно внесени суми той дължи законната лихва.

 

Настойникът извършва действия на разпореждане с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на поднастойния, само с разрешение на районния съд по настоящия адрес на поднастойния, ако разпореждането не противоречи на интереса на последния. Към молбата за разрешение настойникът прилага и мнението на настойническия съвет. Дарение, отказ от права, даване на заем и обезпечаване на чужди задължения от поставено под настойничество лице са нищожни.

 

Права и задължения на заместник-настойника

 

Заместник-настойникът замества настойника, когато последният е възпрепятстван да изпълнява задълженията си или когато възникне противоречие между неговите интереси и интересите на поставения под настойничество. В тези случаи органът по настойничеството и по попечителството може да назначи особен представител.

 

Заместник-настойникът може да предлага на органа по настойничеството и по попечителството освобождаване на настойника.

 

Права и задължения на съветниците в настойническия съвет

 

Съветниците подпомагат настойника и заместник-настойника при изпълнение на техните задължения и уведомяват органа по настойничеството и по попечителството за неблагополучия при отглеждането и възпитанието на малолетния, както и при опазване на правата и интересите на поставения под настойничество. Те изслушват отчета на настойника и участват при приемането му от органа по настойничеството и по попечителството. Съветниците могат да предлагат освобождаване на настойника и дават мнение в предвидените от закона случаи.

 

Настойническият съвет дава писмено становище относно осиновяването на детето под настойничество от настойника.

 

Права и задължения на попечителя

 

Дейността на попечителя е почетна.

 

Поставеният под попечителство живее при попечителя, освен ако е настанен другаде по установения в закона ред. Когато поставеното под попечителство лице се отклони или бъде отклонено от определеното му местоживеене, попечителят може да поиска от районния съд връщането му, след като го изслуша. Определението на съда може да се обжалва пред окръжния съд, като обжалването не спира изпълнението. Връщането се осъществява по административен ред.

 

Попечителят осигурява подходящ контрол на поведението на непълнолетното дете.

 

Попечителят дава съгласие за правните действия на непълнолетния, когато тези действия са в негов интерес. При противоречие между интересите на попечителя и на подопечния се назначава особен представител.

 

Паричните средства на поставения под попечителство се внасят на негово име в банка.

 

Права и задължения на заместник-попечителя

 

Заместник-попечителят дава мнение в случаите на осиновяване на поставения под попечителство от попечителя.

 

Заместник-попечителя замества попечителя, когато последният е възпрепятстван да изпълнява задълженията си или когато възникне противоречие между неговите интереси и интересите на поставения под попечителство. В тези случаи органът по настойничеството и по попечителството може да назначи особен представител.

 

Заместник-попечителят може да предлага на органа по настойничеството и по попечителството освобождаване на попечителя.

 

Надзор върху действията на настойника и на попечителя

 

Органът по настойничеството и по попечителството упражнява надзор върху дейността на настойника и на попечителя. Той може да спира техните действия и да предписва извършването на действия, след като вземе мнението на настойническия съвет, съответно – на заместник-попечителя.

 

Отчет на настойника и на попечителя

 

Всяка година до края на месец февруари настойникът дава отчет за дейността си пред настойническия съвет и го представя пред органа по настойничеството и по попечителството. Настойникът дава отчет и при освобождаването му, както и когато органът по настойничеството и по попечителството поиска това.

 

При поискване от органа по настойничеството и по попечителството в присъствието на заместник-попечителя попечителят дава обяснение за дейността си.

 

Органът по настойничеството и по попечителството се произнася по отчета на настойника и по обясненията на попечителя и ако констатира нередовности, изисква отстраняването им. Когато настойничеството или попечителството е учредено върху ненавършило пълнолетие дете, становище изразява и дирекция "Социално подпомагане".

 

По искане на органа по настойничеството и по попечителството районният съд издава изпълнителен лист срещу настойника за неотчетени суми.

 

Когато настойникът без уважителни причини не се яви или не представи отчета, органът по настойничеството и по попечителството му налага глоба в размер от 50 до 500 лв. Той изисква отчета от заместник-настойника.

 

Когато попечителят без уважителни причини не се яви или не даде обяснение, органът по настойничеството и по попечителството му налага глоба в размер от 50 до 500 лв. Той изисква обяснение от заместник-попечителя.

 

 Установяването на нарушението, издаването, обжалването и изпълнението на наказателното постановление се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

 

Преминаване от настойничество към попечителство

 

С навършване на четиринадесетгодишна възраст настойничеството се прекратява и органът по настойничеството и по попечителството назначава попечител и заместник-попечител. До назначаването им дейността се изпълнява от настойника.

 

При преминаване от пълно към ограничено запрещение до назначаването на попечител дейността се изпълнява от настойника.

 

Настойничество и попечителство по право

 

Настойник, съответно попечител, на дете с неизвестни родители е ръководителят на социалната или интегрираната здравно-социална услуга за резидентна грижа, в която то е настанено. В тези случаи не се назначава настойнически съвет или попечител и заместник-попечител и не се образуват настойнически дела.

 

Настойник на поставения под пълно запрещение или попечител на поставения под ограничено запрещение съпруг е неговият дееспособен съпруг. Ако няма такъв, родителските права и задължения се упражняват от неговите родители, освен ако те са неизвестни, починали или лишени от тях. В тези случаи не се назначава настойнически съвет или попечител и заместник-попечител и не се образуват настойнически дела. Органът по настойничеството и по попечителството освобождава настойника или попечителя, когато интересите на поставения под запрещение изискват това. В тези случаи се назначава настойнически съвет или попечител и заместник-попечител по общия ред.

 

Регистър

 

При назначаване на настойнически съвет или на попечител и заместник-попечител, настойникът и попечителят се вписват в регистър. Регистърът се води от органа по настойничеството и по попечителството по постоянния адрес на поставения под настойничество или под попечителство.

 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 1 от 31
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!