Сряда, 05 Април 2017 15:15

ВЧЕРА, ДНЕС, УТРЕ – ЗАЕДНО – изложба в район „Северен”

Изложба “ Вчера, днес, утре – заедно!” организира екипът по управление на проект „Услуги за по-добър живот – район „Северен”, като включи в нея изработки и на потребители, и на доставчици на услуги. Събитието е под патронажа на кмета на района инж.Р.Ралев и е мотивирано от желанието участниците в проекта да покажат изделия, свързани с тяхно любимо занимание, да разкажат за своето хоби и за емоциите, с които то ги зарежда.

Хобито е развлечение, занимание и увлечение, което дава храна и на ума, и на ръцете, и на сърцето –доказа го интересът на зрителите към повече от петдесет изложени експоната, сътворени с любов и търпение, с тънък художествен усет от потребители на услугите и от техните асистенти. Гостите на изложбата разгледаха различни плетива на една и две куки, картини върху коприна, гоблени. Голям интерес предизвикаха филигранно изработените плетки, изящните картички, основани на квилинг техниката, изделията на 3D принтер, а двата диамантени гоблена заковаха погледите на всички с искрящата си красота. За по-възрастните зрители бяха обяснени тайните на т.н. 3D принтер, който изгражда триизмерни предмети на базата на компютърен модел чрез процес на добавяне, при който се наслагват последователно слоеве от материал. Всяко нещо, което може да бъде моделирано със софтуер за 3D моделиране, може да бъде възпроизведено с 3D принтер. Работата с 3D принтер е истинско забавление за хора от всички възрасти и това е една от най-важните причини тя да бъде толкова предпочитана като забавление. Любителите на квилинг техниката пък разказаха и показаха как от използването на ленти от хартия, които се навиват, сгъват в определени форми или се слепват заедно, може да се създаде интересен декоративен елемент или цяла картина. С голямо любопитство зрителите разгледаха и слушаха как се изработват диамантените гоблени. Оказа се, че основата на такъв гоблен е намазана с лепило и покрита с фолио. Някои гоблени изискват лепене на цялата площ, а други само на част от рисунъка. По схема се поставят и подреждат „диамантените“ частици, за да се получи нещо много блестящо и красиво, което дълго задържа погледа върху себе си.

Изложбата предизвика много позитивни емоции у всички, които я разгледаха, а екипът бе поздравен от кмета на района инж.Р.Ралев за поредния чудесен подарък, направен за нашите възрастни и болни потребители и за техните асистенти. Голяма радост ще бъде да разберат, че изработеното от тях с любов е достигнало до сърцата на хората и ги развълнувало дълбоко. Събитието е част от разнообразните инициативи на екипа по организация и управление на проект „Услуги за по-добър живот” – район „Северен”, насочени към социалната интеграция на участниците в програмата, финансирана по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Независим живот”.

 

Изготвил: Н. Нончева, координатор на проект

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!