Фолклорна програма, свързана с най-цветния сезон-пролетта, бе представена в парк „Рибница“ в район „Северен“.Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив. Деца и младежи от ФТА „Дилянка“ зарадваха публиката с прекрасни изпълнения от различни етнографски области на България.Участие взеха и трите възрастови групи с художествен ръководител Мария Кьосева.Най-малките представиха „Родопски танц“ и „Кукли“.Децата от средната възрастова група изпълниха „Звънчета“, „Пловдивски женски танц“ и „Пастирчета“.Най-големите показаха „Средногорски танц“, „Мъжки тракийски танц“, „Пролетен женски танц“ и „Шопски смесен танц“. Талантливата Ива Димова изпя песента „У дома“.Младата народна певица е участвала в редица фолклорни фестивали досега, сред които и Международния фестивал Пирин Фолк Сандански 2020. „Нека аплодираме малките и по-големи даровити деца от ансамбъл „Дилянка“, които ни показват красотата и многообразието на българския фолклор.Поздравявам и техния хореограф г-жа Мария Кьосева за дългогодишния и неуморен труд, с който изгражда младите таланти на нашия град“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев на старта на фолклорната програма. Тази година ФТА „Дилянка“ ще отпразнува 30-годишнината от създаването си с голям юбилеен спектакъл на Античния театър. Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка” е създаден през 1992 г. в тогавашния Младежки дом „Спектър” Пловдив от хореографа Мария Кьосева. Тя започва репетиции с първата група от тридесет деца. През годините ФТА „Дилянка” покорява сърцата на публиката и се разраства, като в днешни дни в него има 120 изпълнители, разделени в три възрастови групи. В репертоара на Ансамбъла са включени танци от всички фолклорни области на България, както и тематични и стилизирани танци. През годините съставът взема дейно участие както в културния живот на Пловдив, така и на международни конкурси и фестивали. Всяко лято младите танцьори тръгват на турне, като досега са обиколили дестинации като Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Хърватска Република, Македония и други.

С поредица от разнообразни празнични инициативи в рамките на седмица ДГ „Космонавт“ в район „Северен“ отбеляза своя 50-годишен юбилей. В Ден на таланта: „ДГ Космонавт“ търси талант деца от различни възрастови групи показаха различни умения.Част от малчуганите танцуваха рокендрол, други-спортни танци.Малък илюзионист от IV група показа интересни фокуси.Други възпитаници на детското заведение представиха драматизация на приказка с кукли за куклен театър.Някои деца пяха и рецитираха стихчета. Вторият Ден на изкуствата: Пленер”Всяко дете творец” премина в творческа атмосфера.Малчуганите рисуваха, разделени по групи на свободна тематика.След селекция най-красивите творения ще бъдат изложени в двора на детското заведение. Третият ден бе посветен на Дефиле с костюми от екоматериали: „Ние сме уникални“.Всеки учител представи децата от своята група-принцеси, дракони, Спондж Боб, роботи, самолети, рицари, стюардеса, феи, ангели, калинки и други.След дефилето последва дискотека с празничните костюми. В четвъртия ден се състоя Спортен празник: „Здрави и силни растем“.Той включи състезателни игри и спортни занятия. Кулминацията на тържествата ще бъде Празничен концерт под надслов: „Как бързо времето лети“, който ще се проведе следващата седмица.

Междуучилищен футболен шампионат ще се проведе в „Северен“.Организатор на събитието е районното кметство.Спортната инициатива е под патронажа на кмета на района Стоян Алексиев. В два поредни дни-13.05.2022 г.(петък) и 14.05.2022 г.(събота) 7 отбора ще мерят сили на футболно игрище „Екстрийм“, намиращо се на бул. „България“ 156-158. Участници са възпитаници на СУ „Н.Вапцаров“, СУ „Хр.Г.Данов“, ОУ „Д.Димов“, ОбУ „Й.Йовков“, ОУ „П.Волов“ , СУ „П.Кр.Яворов“ и ФК „Екстрийм“. Всеки, който иска да подкрепи малките футболисти, може да присъства на избрани от него срещи, посочени в графика (снимката). Входът е свободен! Заповядайте!

Тошко Маневски е от гр. Пловдив и е само на 7 годинки.Той е диагностициран с болестта на Дюшен- вид мускулна дистрофия. Заболяването протича тежко, като последствията могат да бъдат фатални. До момента са направени 2 вливки в Лив Хоспитал в Истанбул, които са минали успешно.Детето тази седмица вече продължава своето лечение в Турция с физиотерапия. Предстоят още 4 вливки на стволови клетки, всяка от които струва 9000 евро. Семейството се нуждае от нашата помощ! Нека им помогнем! БАНКОВА СМЕТКА: BIC: UNCRBGSF BG14 UNCR 7000 1524 8220 67 ТИТУЛЯР: ТОШКО ДИМИТРОВ МАНЕВСКИ

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 2 от 307

DELOVODNA-SPRAVKA3

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c31

etajna sobstvenost2

Asymmetrical symbol of Chaos.ant5

banner-monitoring

covid-19-logo22

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!