Малчугани от 4-та група в ДГ „Весела“ изнесоха тържество под надслов „Час по родолюбие“ по случай националния празник на Република България-3-ти март . Приятна изненада за родители и гости на празника в самото начало бе изпълнението на известния гайдар Славчо Кехайов, който излезе на импровизираната сцена заедно с децата. Възпитаниците на ДГ „Весела“ изпяха патриотичните песни: „Знамето ни е трицветно“, „Песен за Левски“, „Тих бял Дунав“, „Високи сини планини“, „Питат ли ме дей зората“ и „Обичам България“.Изпълниха танците „Самодиви“, Патриотичен танц и изрецитираха популярните стихове: „Родна стряха“ на Ран Босилек, „Обич“ на Дора Габе, „Аз съм българче“ на Иван Вазов и „Балада за Хан Аспарух“. „Това е най-българският празник от всички, извоюван с кръвта на предците ни.Където и да отидете, не забравяйте, че сте българи и носете България в сърцето си!“, приветства децата директорът на ДГ „Весела“ Наталия Коева. Празникът бе реализиран от колектив на детското заведение в състав: Мариана Тушева (главен учител), Севдалина Хаджиева (учител), Ивайла Тотева (учител по музика и хореограф) и Анастасия Кехайова (помощник възпитател). „Адмирации за педагогическия екип на ДГ „Весела“ и нейния директор за това, че възпитават децата в уважение към България и родолюбие.Нека на този ден се преклоним пред делото на героите, отдали живота си за свободата на Родината“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев. В края на събитието децата от 4-та група му поднесоха подготвен от самите тях подарък-картата на България в шевици.Подобен подарък получи и секретарят на района Стайко Танев, който също бе гост на тържеството.

И тази година посрещането на Баба Марта в ДГ „Захарно петле“ в район „Северен“ се превърна в емоционален и вълнуващ празник. Екипът на детската градина предварително се беше погрижил за доброто настроение на малчуганите с тематична украса и изложба от мартенички, изработени от децата и техните родители. А на двора на детската градина беше украсено дърво с мартенички. Празничното тържество започна с куклен театър „Преждата на Баба Марта“, подготвен и представен от педагозите на детското заведение. Приказните герои - Лиса, Рунтавелка, Зайко, Врабчо, Пижо и Пенда забавляваха децата със своята увлекателна история. Накрая, облечена в народна носия и с пълна кошница в ръка, пристигна Баба Марта. Децата я посрещнаха с много радост и вълнение. На малчуганите тя разказа легендата за този стар български обичай. Те бяха научили много стихчета и песнички, с които я зарадваха. Развеселена и доволна от топлото посрещане на децата, Баба Марта им подари традиционна българска мартеничка. И обеща, че ще прогони студената зима, за да се радваме на слънчева и топла пролет. „Пожелавам на децата да бъдат здрави, бели и червени, много радостни, усмихнати и любознателни.А на екипа на детската градина и нейния директор Тони Табакова-все така с ентусиазъм и професионализъм да обучават малчуганите в уважение към българските обичаи“, заяви кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който беше гост на тържеството. Директорът на ДГ „Захарно петле“ поздрави децата и гостите с първомартенския ден, като пожела на всички да бъдат преди всичко здрави, да имат много късмет и да носят в сърцата си много любов и щастие. На празника присъства и секретарят на район „Северен“ Стайко Танев.

Децата от 4-та група от ДГ „Марица“ отбелязаха националния празник 3-ти март с патриотично тържество под надслов „Урок по родолюбие”. Богатата музикална програма включваше песните: „Знамето ни е трицветно“, „Обичам България“, „Високи сини планини“, „Стани, стани юнак балкански“, „Кой уши байряка“ , „Тих бял Дунав“, както и танца „Корабът Радецки“. Част от децата обясниха символиката на българския трибагреник и герба, посочиха къде е най-високият връх в България, местоположението на град Пловдив, коя река минава над него, гледайки изображения от мултимедията. Други малчугани участваха в драматизация-за създаването на България от траки, славяни и прабългари, разпознаха великите ханове –Аспарух, Крум и Омуртаг. Цитираха стихове за братята Кирил и Методий и за създаването на славянската азбука. Посочиха славните български царе-Симеон и Иван Асен II и обясниха за падането на България под османско владичество.Претвориха борбата за свободата на България и разказаха за големите имена от този исторически период-Бенковски, Раковски, Райна Княгиня, Левски и Ботев.Накрая тържеството завърши с клетва героите да не предават Родината.Прозвуча и химнът на Република България. „Поздравявам децата за прекрасното тържество, което ни изнесоха.А преподавателите и директора на ДГ „Марица“ Надежда Дервенска адмирирам за това, че работят упорито и обогатяват децата с нови знания за историята на България.Нека помним видните личности, допринесли за славата, Освобождението, науката и културата на Родината, особено на дати като 3-ти март“ , каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който бе гост на тържеството. На събитието присъства и секретарят на район „Северен“ Стайко Танев.

Прекрасна изложба бе подредена на стативи по групи във фоайето на ДГ „Славей“ в район „Северен“.Тя показа голямо разнообразие от артикули- мартенички за ръка, гривни, герданчета, традиционните Пижо и Пенда, изработени от сръчните ръце на деца, учители и родители от различни материали-вълна, мъниста, хартия и други.Имаше и червено-бели изработки върху цъфнали дрянови клончета, изобразявайки пролетни мотиви. Малко преди да бъде наредена изложбата, деца от 4-та група поставиха нейните финални щрихи.Също така те представиха стихчето „Мила Бабо Марто“ от Калина Малина и песента „Баба Марта гони студовете“.Малчугани от 1-ва група изпълниха „Баба Марта троп, троп, троп“ и хорце. „Поздравявам децата, които толкова хубаво рецитират, пеят, танцуват и творят, както и техните преподаватели за това, че ги учат и възпитават да тачат българските традиции.Специални адмирации и за директора на ДГ „Славей“ Любка Биволарска, която с голямо желание е организирала изложбата за един от любимите празници на децата“, каза кметът на „Северен“ Стоян Алексиев, който бе специален гост на събитието.Той получи от децата първомартенски подарък- прекрасна кошничка с цветя, изработени от хартия. Празника на детското заведение уважи и секретарят на района Стайко Танев.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 8 от 340
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!