Пред СУ „П.Кр.Яворов“ в район „Северен“ монтираха контейнер за текстилни изделия, в който децата и техните родители могат да даряват за рециклиране ненужния текстил. Инициативата се реализира от гимназията съвместно с Българския Червен кръст, по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа. Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Тя стартира от Пловдив на 1 март 2016 г., след което мрежата от контейнери постепенно обхваща София, Перник, Кюстендил и Варна. В тези градове са разположени общо 109 контейнери. Събраните продукти периодично се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. Текстилните изделия -дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари е препоръчително да бъдат чисти и в добро състояние, за да могат да се ползват в кризисния резерв на БЧК и в страни от Третия свят. Ако не са, то те ще бъдат рециклирани в други текстилни продукти- почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.Изискването е следното: торбите с предаваните дрехи трябва да са големи поне колкото нормална пазарска торба. “СУ „П.Кр.Яворов“ се включва в тази социална и същевременно екологична инициатива. Като разделяме текстила от смесения си отпадък и го предоставяме за последваща употреба, помагаме на околната среда. А дрехите, които са ненужни за едни, могат да се окажат особено важни за други хора, с по-нисък социален статус. Възможността за удължаване на „живота“ на една дреха е важна част от кръговата икономика.Не на последно място искаме да дадем пример на нашите деца за съпричастност и благотворителност към подобни каузи с обществено значение“, каза директорът на гимназията Пламен Стоилов. Повторното използване на продуктите, които вече са произведени и неизхвърлянето им в общия отпадък е основата на т.н. кръгова икономика, която има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси, както и се спестяват разходи за депониране и изгаряне на битови отпадъци от общия събран отпадък от общините.

Кметът на „Северен“ Стоян Алексиев изпрати поздравителни адреси на всички учебни заведения и детски градини в района по случай 1 ноември-Деня на народните будители. „Честит празник на всички търсещи личности с буден и критичен поглед към случващото се и подбуждащи другите към любознателност и откривателство! Честит празник на всички български учители, съхранили мислите си непокварени и приели с отговорност мисията да запазят чисти умовете и добродетелни сърцата на децата! На всички учители, които не спират да се стремят към съвършенството в професията, защото носят „отвътре” хъса за работа, които превръщат за учениците си всеки училищен ден в осмислено и запомнящо се преживяване! Отправям своите поздрави и най-добри пожелания към всички Вас за здраве, творчески устрем, вдъхновение и успехи“, пише в поздравителния адрес Стоян Алексиев. Кметът на район „Северен“ приветства с Деня на народните будители и културните дейци от двете читалища на територията на района- НЧ „Георги Търнев-1900“ и НЧ „Проф.Кирил Дженев- 2018“.

Нова детска площадка очаква малчуганите в район „Северен“.Тя се намира на ул. „Гонда вода“ 20 и разполага с: комбинирано съоръжение, двойна люлка, къщичка за игра и клатушка. Настилката е ударопоглъщаща, изградена от каучукови плочи в два цвята-червено и зелено. „Децата са нашето бъдеще.Нека им осигурим приятно място за игри и забавления, където да прекарват свободното си време.Нека нашите наследници да разполагат с красиви детски кътове, да се радват на многоцветните съоръжения, които да бъдат редовно огласяни от весел детски смях и глъч.Искам да виждам също щастливи лица на родители, които с желание водят своите деца до любимото им място-детската площадка, намираща се на ул. „Гонда вода“ 20“, каза кметът на района Стоян Алексиев.

Понеделник, 25 Октомври 2021 08:55

Изградиха нов паркинг в район „Северен“

Нов паркинг е изграден по желание на гражданите в район „Северен“ . Той се намира на бул. „България“ 6. От доста години мястото е било занемарено и обрасло с висока растителност. Направена е нова тротоарна настилка за удобство на пешеходците.Поставено е допълнително ново осветление. Предстои разчертаване на паркоместа и тяхното отдаване под наем съобразно Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на Община Пловдив.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 6 от 298

DELOVODNA-SPRAVKA3

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c31

etajna sobstvenost2

Asymmetrical symbol of Chaos.ant5

banner-monitoring

covid-19-logo22

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!