Децата от 4-та група от ДГ „Марица“ отбелязаха националния празник 3-ти март с патриотично тържество под надслов „Урок по родолюбие”. Богатата музикална програма включваше песните: „Знамето ни е трицветно“, „Обичам България“, „Високи сини планини“, „Стани, стани юнак балкански“, „Кой уши байряка“ , „Тих бял Дунав“, както и танца „Корабът Радецки“. Част от децата обясниха символиката на българския трибагреник и герба, посочиха къде е най-високият връх в България, местоположението на град Пловдив, коя река минава над него, гледайки изображения от мултимедията. Други малчугани участваха в драматизация-за създаването на България от траки, славяни и прабългари, разпознаха великите ханове –Аспарух, Крум и Омуртаг. Цитираха стихове за братята Кирил и Методий и за създаването на славянската азбука. Посочиха славните български царе-Симеон и Иван Асен II и обясниха за падането на България под османско владичество.Претвориха борбата за свободата на България и разказаха за големите имена от този исторически период-Бенковски, Раковски, Райна Княгиня, Левски и Ботев.Накрая тържеството завърши с клетва героите да не предават Родината.Прозвуча и химнът на Република България. „Поздравявам децата за прекрасното тържество, което ни изнесоха.А преподавателите и директора на ДГ „Марица“ Надежда Дервенска адмирирам за това, че работят упорито и обогатяват децата с нови знания за историята на България.Нека помним видните личности, допринесли за славата, Освобождението, науката и културата на Родината, особено на дати като 3-ти март“ , каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който бе гост на тържеството. На събитието присъства и секретарят на район „Северен“ Стайко Танев.

Прекрасна изложба бе подредена на стативи по групи във фоайето на ДГ „Славей“ в район „Северен“.Тя показа голямо разнообразие от артикули- мартенички за ръка, гривни, герданчета, традиционните Пижо и Пенда, изработени от сръчните ръце на деца, учители и родители от различни материали-вълна, мъниста, хартия и други.Имаше и червено-бели изработки върху цъфнали дрянови клончета, изобразявайки пролетни мотиви. Малко преди да бъде наредена изложбата, деца от 4-та група поставиха нейните финални щрихи.Също така те представиха стихчето „Мила Бабо Марто“ от Калина Малина и песента „Баба Марта гони студовете“.Малчугани от 1-ва група изпълниха „Баба Марта троп, троп, троп“ и хорце. „Поздравявам децата, които толкова хубаво рецитират, пеят, танцуват и творят, както и техните преподаватели за това, че ги учат и възпитават да тачат българските традиции.Специални адмирации и за директора на ДГ „Славей“ Любка Биволарска, която с голямо желание е организирала изложбата за един от любимите празници на децата“, каза кметът на „Северен“ Стоян Алексиев, който бе специален гост на събитието.Той получи от децата първомартенски подарък- прекрасна кошничка с цветя, изработени от хартия. Празника на детското заведение уважи и секретарят на района Стайко Танев.

Децата от ДЯ „Дребосъчета“ посрещнаха Баба Марта.Тя бе облечена в народна носия и донесе на малчуганите мартенички в традиционната си кошница.След това се появиха Пижо и Пенда- други любими персонажи на този хубав празник. Децата започнаха да рецитират стихчета.Изпълниха песните: „Мартенички бели и червени“, „Врабчо и Баба Марта“, Песен за теменужката и Песен за минзухарчето. Включиха се в подвижните игри „Песен за кокичето“ , „На зелената морава“ и „Мечо и пролетта“. Накрая тропнаха хорце „Писнала гайда шарена“. Цялостната тематика на празника бе свързана с пробуждането на природата-появата на първите пролетни цветя и Мечо, който се събужда от дългия зимен сън и тръгва да бере жълто цвете в гората. Директорът на ДЯ „Дребосъчета“ Елена Попова приветства децата и гостите със стихотворение, посветено на месеца на обновлението за нов живот-март: „Нека Баба Марта дойде с пролетта. Нека тя ни донесе цветя. А със тях и слънце, и още топлина да идват новина след новина И всяка следваща-по-хубава да бъде тя. Месец март почука на вратата. Птички вече свиват си гнездата и пеят си щастливи песни. Желая Ви много интересни мартенски дни чудесни! Честита Баба Марта!“ Детското заведение посрещна Баба Марта с обновен интериор-цветни щори с изображения на детската дъга, килими на цветя и цветовете на дъгата и антибактериална настилка на помещенията. „Нека този прекрасен български празник донесе много здраве, щастие и веселие на всички деца в ДЯ „Дребосъчета“.А на медицинския персонал, който се грижи за тях и на техния директор Елена Попова-позитивни емоции и пролетно настроение“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който бе гост на тържеството.Той се включи активно в направата на мартеница на живо, за да покаже, че родните традиции трябва да се спазват от малки и големи. Сред гостите на събитието бе и секретарят на район „Северен“ Стайко Танев.

Жители на район „Северен“ предадоха излезли от употреба електроуреди.На паркинга на кметството на адрес бул. „Цар Борис III Обединител“ 22А те оставиха ненужните вещи. На мобилния пункт бяха събрани стари и непотребни аспиратори, мобилни телефони, принтери, монитори, сирени за известяване, радиа, трансформатори, звънци, електрически кани, миксери, телевизори, касетофони, грамофони, клавиатури, мишки за компютър, кабели и други. „Благодаря на всички граждани, които се отзоваха на тази екологична инициатива. Рециклирането на електронните изделия е начин за опазване на ценните природни ресурси.По този начин се предотвратява вредното влияние върху почвата и водата, тъй като материалите, от които е изградено излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО), се разграждат трудно и бавно в околната среда“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 4 от 336
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!