Деца от детските градини в район „Северен“ представиха изложба „Да се придвижваме екосъобразно“.Инициативата е по идея на районния кмет Стоян Алексиев, като част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда всяка година в периода 16-22 септември. Възпитаниците на 7-те детски заведения в района с помощта на своите учители и родители изработиха и подредиха кътове и табла с прекрасни рисунки и апликации, свързани с темата.В своите творби малчуганите показват алтернативните начини на придвижване в градска среда, с цел намаляване на замърсяването на природата.Велосипеди, тротинетки, хвърчила, електромобили -това са най-честите изображения в детските рисунки. „Децата трябва да се учат още от малки да проявяват загриженост за околната среда и за здравето на другите, като избират екологичен транспорт.Тези хубави произведения показват, че преподавателите в детските градини в района работят усърдно и с ентусиазъм и желание учат своите възпитаници как да опазват околната среда“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев.

С празнично настроение бе открита новата учебна година в СУ „П. Кр. Яворов“.Гост на тържеството бе кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев. „15-ти септември е своеобразен символ на стремежа на българина към знание и образование.Безспорно днешният ден е най-вълнуващ за първолаците, които с вълнение и трепет за първи път прекрачват прага на училището.На всички ученици пожелавам с много трудолюбие и постоянство да придобиват нови знания, да откриват нови предизвикателства и да постигат редица успехи по пътя на образованието и науката.На всички учители желая много ентусиазъм, упоритост и дръзновение, за да подготвят нашите деца като възпитани, образовани и пълноценни личности.На добър час на всички!“, каза в празничното си слово кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев. „Приветствам с „Добре дошли“ всички гости в този празничен ден.Днес се навършват точно 100 г.от деня, в който 15-ти септември е избран за начало на учебната година.Днес родители и учители инвестираме време, знания и енергия в най-ценния капитал-нашите деца, а както всички ние знаем, инвестицията в образованието води до най-добрата и гарантирана възвръщаемост в бъдеще.Пожелавам здрава и успешна година на всички“, заяви директорът на СУ „П. Кр. Яворов“ Пламен Стоилов. Най-емоционалните моменти от тържеството бяха традиционното посрещане на знамето и въвеждането на първокласниците през прага на училището.В СУ „П. Кр. Яворов“ се обучават 822 ученици в дневна форма.Тази година 72 първокласници в 3 паралелки прекрачиха прага на учебното заведение, като те са с 1 повече от миналата година.

Детската площадка в парка на площад „Чехов“ в район „Северен“ е реновирана. Монтирани са 5 чисто нови съоръжения: комбинирано съоръжение, стена за катерене, двойна люлка, къщичка за игра и клатушка. Оградата и пейките в парка са боядисани в ярки цветове от служители на районната администрация.Компрометираните участъци на съществуващата ударопоглъщаща настилка са подменени с нови каучукови плочи. „Децата са най-голямото богатство. Затова, като родител с многодетно семейство и кмет на район “Северен”, продължавам политиката на изграждане на просторни детски площадки, с безопасни комбинирани съоръжения. Пожелавам на всички деца и техните родители да ползват със здраве и много радостни игри изцяло обновената детска площадка с ремонтирано осветление в парка на площад „Чехов”, коментира Стоян Алексиев.

Специален празничен концерт изнесе съставът на Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев на откритата сцена в парк „Рибница“ в район „Северен“. Тържественото мероприятие бе по повод 136-тата годишнина от Съединението на България и празник на град Пловдив. Публиката се наслади на богатата програма от разнообразни изпълнения на музикантите, включващи поп, рок, евъргрийни и класическа музика. „Уважаеми съграждани, В днешния празничен ден по случай 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бих искал да поздравя всички присъстващи с този прекрасен концерт. Нека в Деня на Съединението се чувстваме горди българи и изпълнени с положителни емоции. Този ден е пример за поколенията, че трябва да бъдем заедно и по-единни от всякога, за да продължаваме напред. Честит празник и приятно слушане“, приветства гражданите на старта на концерта кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев. Пловдивският духов оркестър е създаден в далечната 1971 г. В началото на своето съществуване репертоарът на оркестъра включва увертюри от български и световни опери, български народни песни, възрожденски песни и маршове. Създадена е традиция всяка събота и неделя оркестърът да изнася концерти за пловдивската общественост в градската градина. Традиция, която все още пловдивчани си спомнят. През 80-те години оркестърът вече е към ГНС /Общината/. Освен традиционните съботно-неделни концерти, той започва концертна дейност в големите предприятия и заводи. Особено ценна става инициативата за изнасяне на общообразователни концерти в пловдивските училища. Изключително емоционални за учениците са тези концерти. Наред с тях оркестърът разширява формите на представянето си и участва в множество национални прегледи на духовите оркестри, провеждани в големите окръжни градове. Става лауреат на редица отличия от национални прегледи и конкурси. Осъществява международни турнета в Белгия, Германия и Италия. В репертоара му вече се включват арии от опери, модерни пиеси от съвременни български композитори и заглавия от световната съвременна музика. Гост солисти стават бележити оперни и естрадни изпълнители. В началото на януари 2000 г. Община Пловдив съкращава духовия оркестър и той вече не е общински. Участниците в пловдивския духов оркестър решават, въпреки липсата на издръжка от страна на Общината, да продължат многогодишната традиция и оркестърът продължава да съществува като частна формация. Сегашният репертоар допълва традиционния от създаването му, като в него са включени съвременни произведения от различни стилове в музиката. На концертите слушателите реагират бурно на изпълненията на поп, рок музика, джаз и произведения, присъстващи в репертоара на всеки елитен оркестър. В редиците на пловдивския духов оркестър участници са професионални музиканти. Диригент на оркестъра е Николай Гешев.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 4 от 292

DELOVODNA-SPRAVKA3

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c31

etajna sobstvenost2

Asymmetrical symbol of Chaos.ant5

banner-monitoring

covid-19-logo22

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!