СУ „П.Кр.Яворов“, което се намира в район „Северен“, вече разполага с обновена ограда в източната и северната части на двора. „На мястото на старата ограда, която бе напълно компрометирана и опасна за учениците и минаващите граждани към прилежащите пешеходни пространства, вече е изградена изцяло нова ограда.Тя е финансирана по подпрограма „Проектиране и изграждане на нови спортни площадки и/или ремонти и сертифициране на съществуващи такива, облагородяване на дворни пространства в общинските училища“, част от „Общинска образователна програма за периода 2020-2022 г.“, каза директорът на СУ „П.Кр.Яворов“ Пламен Стоилов. Общата височина на обновената ограда е около 3 м., като тя възпрепятства преминаването на външни лица в неучебно време и създава сигурност. „Изказвам своята благодарност към Община Пловдив и към кметството на район „Северен“, с които осъществихме бърза и ефективна комуникация, спомогнала за реализирането на дейностите по проекта в срок“, допълни Стоилов. Училището има и още една нова придобивка-фитнес на открито.Тъй като все по-често се наблюдава затлъстяване и обездвижване при подрастващите, което налага търсене на превантивни мерки за справяне с проблемите от подобен характер, СУ „П.Кр.Яворов“ е намерило решение.Екипът на гимназията кандидатства за изграждане на многофункционален фитнес на открито, спечелен и финансиран по ПУДООС и Министерството на околната среда и водите.Той разполага с лостове за набиране, шведска стена, хоризонтална стълба, халки за гимнастика, уред за коремни преси, двойна успоредка и стойка за лицеви опори.

Нова детска площадка ще радва малчуганите в район “Северен”. Тя се намира на бул. “Васил Априлов” 121-123 и разполага с 5 чисто нови съоръжения: 1 комбинирано съоръжение, 1 двойна люлка, 2 клатушки и 1 стена за катерене. Настилката е ударопоглъщаща, изградена от каучукови плочи в два цвята-червено и зелено. „За мен е огромна радост, когато видя щастливи деца да играят и да се веселят на изградената нова детска площадка на бул. “Васил Априлов” 121-123 в “Северен”. Нека всички малчугани я ползват със здраве!“, пожела кметът на района Стоян Алексиев. Предстои още облагородяване на зелените площи с направата на пешеходни алеи за удобство на гражданите, осветление, пейки и засаждане на нова дървесна и храстовидна растителност.

Администрацията на район „Северен“ дари на 30 човека от района по 1 комплект, съдържащ енергоспестяващи крушки, разклонители, аератори и брошура. Благотворителната акция под надслов „Дари енергия“ е съвместна на районното кметство и БЧК-Пловдив.Тя се осъществява в подкрепа на борбата с енергийната бедност. Целта на инициативата е да насочи вниманието на гражданите към един глобален проблем.Разходите за топлинна и електрическа енергия представляват значителна част от разходите на едно домакинство.Последните тенденции са свързани с постоянно увеличение на цените на енергията и все по-високи сметки, което поставя уязвимите групи в енергийна бедност.За целта е необходимо да се предприемат мерки по устойчиво намаляване на консумацията на енергия. Част от нискоинвестиционните мерки за енергоспестяване в дома са: 1. Замяната на всички лампи с нажежаеми жички с LED. Те намаляват разходите за електроенергия с до 80 % на година, но същевременно имат дългосрочен експлоатационен живот-25 000 ч. 2. Инсталиране на водоспестяващи аератори на чешмите.При замяната на старите аератори на чешми с нови, с максимален дебит 5 л/мин., могат да се спестят до общо до 15 лв./год., в резултат от спестяване на вода и на електроенергия за загряване на топла вода в бойлера. 3. Изключване на електрическите уреди изцяло, когато не се използват.Дори когато не работят електроуредите, включени в контакт, консумират енергия.Използването на разклонител с бутон и изключването му допринасят, за да се спестят пари от стендбай загуби.Изчислението показва, че спестените средства могат да бъдат до 10 лв. на година.

За пореден път жители на район „Северен“ предадоха излезли от употреба стари електроуреди.На паркинга на кметството на адрес бул. „Цар Борис III Обединител“ 22А те оставиха неработещите вещи. Акцията е инициирана от администрацията на район „Северен“ и се реализира ежегодно. На мобилния пункт бяха събрани стари и непотребни фотоапарати, DVD системи, мобилни телефони, телевизори, тонколони, дистанционни управления, вентилатори, принтери, готварски печки, компютри, монитори и други електронни аксесоари за компютър, зарядни устройства, пасатори, таблети, радиа, апарати за измерване на кръвно налягане, електрически кани, прахосмукачки и други. „Благодаря на всички граждани, които се отзоваха на тази екологична инициатива, с цел опазване на околната среда.Неправилното изхвърляне на електрическите уреди трябва да се избягва поради вредното им съдържание, което може да повлияе неблагоприятно на природата.Рециклирането също позволява да направите своя дял в подпомагането на околната среда.Когато предавате старите електроуреди за рециклиране, вие подпомагате предотвратяването на навлизане на отпадъци в депата, които могат да причинят опасно замърсяване на почвата и водата“, заяви кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 1 от 292

DELOVODNA-SPRAVKA3

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c31

etajna sobstvenost2

Asymmetrical symbol of Chaos.ant5

banner-monitoring

covid-19-logo22

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!