Печат на тази страница
Понеделник, 30 Март 2015 05:01

ВАЗОВ В СЪРЦАТА: „ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ” - РАЙОННО СЪСТЕЗАНИЕ В „СЕВЕРЕН” ПО СЛУЧАЙ 165 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НАРОДНИЯ ПОЕТ

ВАЗОВ В СЪРЦАТА: „ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ” - РАЙОННО СЪСТЕЗАНИЕ В „СЕВЕРЕН” ПО СЛУЧАЙ 165 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НАРОДНИЯ ПОЕТ

Патриархът на българската литература Иван Вазов и 165 годишнината от рождението му бяха в центъра на едно събитие, което четвъртокласниците от район „Северен” и техните учители по български език и литература ще помнят дълго. На 27-ми март 2015 г. в прекрасната актова зала на СОУ „П.Яворов” районният кмет инж.Ральо Ралев даде старт на състезанието „Обичам те, българска реч”, посветено на великия майстор на българското слово.

Прочетен бе поздравителен адрес от г-н Стефан Стоянов – заместник-кмет община Пловдив. Специален гост на събитието бе г-н Стефан Филчев – директор на къщата-музей „Иван Вазов” в гр.Сопот, който бе подготвил плакети с лика на поета и книги на Иван Вазов за победителите в състезанието. Мероприятието уважи и Гошо Къчков – общински съветник от ПП ГЕРБ, заместник-кметът на район „Северен” Лариса Кътова, директори, учители, родители.

Очарователният Мартин Йорданов от ОДЗ”Космонавт” изрецитира „Аз съм българче” като поздрав към състезатели и гости така, че умили всички в залата. Това бяха осем отбора и техните учители, които влязоха в оспорвана и много емоционална надпревара, подготвена и проведена в две части: в първата учениците решаваха тест по формата на националното външно оценяване, а във втората отборите преминаха през три езикови препятствия.

Тестовите задачи дадоха основа за първоначалното класиране на осемте претенденти за наградата на кмета, но същинското състезание се разгърна на втория етап от проявата, когато учениците трябваше да представят училището и отбора си и да работят в екип. Първото препятствие бе свързано с решаването на кръстословица „Патриот” – дума ключ към личността и творческото дело на Вазов. След това отборите подредиха изречения от известни детски творби по дадени в разбъркан ред думи, но най-много вълнения предизвика третото изпитание – написването на максимален брой думи за определено време и при спазване на изискването да бъдат употребени точно определени букви. Това условие на задачата не смути малките състезатели и те със зачервени от емоции страни пишеха дума след дума под внимателните погледи на своите учители, които следяха дали всеки ученик спазва условието на задачата. Получи се невероятна колекция от думи, започващи с буквата „в”, но без в тях да има употреба на буквата „е”.

Блестящото представяне на всички четвъртокласници беше голямата награда и за тях, и за учителите, и за гостите на събитието, които спонтанно се включваха в решаването на задачите. „Обичам те, българска реч” се оказа не само надпис в интериора на залата, а почувствана, преживяна емоция на българи, обединени от високото име на Вазов, от неговото родолюбие и борбеност да отстоява националните светини на Отечеството, каквато е езикът.

И понеже във всяка надпревара има победители, сборът на спечелените точки от четирите изпитания в състезанието определи призовата тройка, която получи купите на кмета на район „Северен”: на първо място се класира отборът на СОУ „Хр.Г.Данов” , втори станаха учениците от СОУ „Н.Й.Вапцаров”, а трети – състезателите на СОУ „П.Кр.Яворов”.  

От инж.Ральо Ралев всички получиха поименни грамоти за отличното си представяне и лакомства, а след това и по един сборник с материали за Националното външно оценяване за 4-ти клас. Нямаше край правенето на снимки за спомен, защото и деца, и възрастни съпреживяваха този 27-ми март като ден на изключителна почит към необикновената личност и дело на Иван Вазов.