Сряда, 21 Май 2014 12:21

В памет на Георги и Христо Търневи

Днес в 10.30 часа на бул.”Васил Левски” /северно от църквата Св.Иван Рилски” кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев откри тържествено възстановената паметна плоча на братята Христо и Георги Търневи – съратници на Левски, Бенковски, Кънчев и Волов.

Гости на церемонията бяха арх.Илко Николов – председател на Общински съвет Пловдив, Гошо Къчков – общински съветник от ПП ГЕРБ, Димитър Колев – кмет на район „Западен”, Людмил Русанов – заместник-кмет на район „Южен”,Басет Иса – заместник-директор на ОП „Градини и паркове”, Лариса Кътова – заместник-кмет на район „Северен”, служители от районната администрация при район „Северен”, директори на здравни и просветни заведения от район „Северен”, граждани.

Нели Нончева – главен експерт „Образование и култура” при район „Северен”произнесе слово пред този къс българска история, каменен знак от миналото на Пловдив и Кършияка, който изразява благодарност и признание във вечна памет на двама българи родолюбци.

„След години други хора ще минават по тази улица, а на постамента, върху твърдия камък, ще остане знакът за едно родолюбиво дело и за благодарността на поколенията. Днес сме пред трима герои-двамата братя Търневи, дейци на Априлската епопея, и техния хан – убежище и закрилник на десетки знайни и незнайни родолюбци, отдали енергията и живота си на свободна България”.

Откъс от историята :

През май 1869 год.Георги и Христо Търневи стават членове на създадения тогава от Левски Пловдивски революционен комитет, от този момент, с всичко, което притежават и могат, започват да подпомагат подготовката на бъдещото въстание. Христо е избран за делегат на събранието в Оборище, член е и на военната комисия, която трябва да разработи конкретен план за въстанието.Той дава цялото си състояние за святото дело.Брат му Георги загива в Тревненския балкан , след като дружината, към която се е присъединил, е водила боеве и е била преследвана от турците. Христо Търнев доживява свободата и взема активно участие в събитията от 1885 г., когато се осъществява съединението на Източна Румелия с Княжество България, след това е избиран за народен представител и помощник-кмет на Пловдив. Ханът на братя Търневи приютява апостолите на свободата Левски, Волов, Бенковски и др. Там се крият оръжия и боеприпаси и заседава Пловдивския революционен комитет до избухването на Априлското въстание.

 

Възрастни жени със сълзи на очите благодариха на кмета инж.Ральо Ралев за възстановяването на паметната плоча на братя Търневи в това облагородено пространство.

„Предстои изграждане на ефектно осветление на паметната плоча, както и поставяне на пейки, в близост до новия фонтан, за да се превърне това място в уютен кът за отдих” – коментира Ралев.

Всички гости на събитието положиха цветя пред паметната плоча в знак на признание на двамата братя родолюбци.

 

 banner-monitoring

 anketa

Спри домашното насилие!

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!