Сряда, 01 Ноември 2017 11:52

Ден на будителите

 На тържествена проява в Дома на културата инж.Ральо Ралев, кмет на район „Северен”, изрази уважение и благодарност към водещи педагози от детските и учебни заведения в района за благородния им труд в полза на пловдивските деца и ученици. Събитието се проведе в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, когато се почитат паметта и делата на хората, крепили с кръст, огън и слово  българския дух. На този ден бе посветено празничното събитие, което събра всички директори и водещи учители от 21 детски и учебни заведения. Гости на честването бяха общественият посредник на Пловдив инж.Б.Стаматов, ректорът на ВУАРР, акад. Д.Димитров, Началник отдел „Образование” на Община Пловдив Д.Щилянова, д-р Ю.Юрдекова, носител на отличието „Следовник на будителите”, ръководители на образованието в районните кметства. Химнът на народните будители даде тържествен старт на проявата, в която прозвучаха вечното „Аз съм българче” и обичаната от всички „Вятър ечи”, изпълнени от най-малките граждани на района – деца от детските градини. Златни страници от българската литературна класика  достигнаха до множеството благодарение на вълнуващата изява на Атанас Пирянков – учител по български език от ФЕГ „Ант.дьо Сент-Екзюпери”, който за пореден път доказа, че словото е най-велик будител на умовете и сърцата. Във финала на тържеството Илия Гюров и Станислав Денев, възпитаници на СУ „Хр.Данов”, представиха диалог между княз Фердинанд и кмета на Пловдив Христо Груев Данов, който показа как някогашният пловдивски кмет дава пример за смелост и висок морал.

      Почетен знак на кмета на район „Северен” – специалното отличие на събитието – посмъртно бе връчено на Мариана Димитрова, Директор на Езикова гимназия „Иван Вазов”, за заслугите и за развитието на средното образование.

      Сред тържествената обстановка на най-добрите в учителската професия бяха връчени грамоти за заслугите им и книги – най-хубав подарък за мислещия човек. Специален жест на внимание бе подготвен и любезно предоставен от фирма РЕФАН, която зарадва отличените с продукти от своята „Златна серия”. Развълнувани от вниманието и признанието на техния труд, педагозите изразиха сърдечната си благодарност към кмета и екипа му, многократно давали доказателства за отлично сътрудничество. В работата си педагозите показват новаторство, вдъхновяват учениците си да бъдат самостоятелно и критично мислещи, да търсят смислена позитивна изява на своя потенциал. Водещите учители в района  изразиха дълбокото си  уважение към своята професия, гордостта, че са нейни посланици, а вниманието на инж.Ральо Ралев към тях по повод Деня на народните будители е една от най-хубавите отплати за труда им. Естествен финал на вълнуващото тържество бяха десетки снимки, които си направиха с любезния домакин водещите педагози от район „Северен”. След тържествената част на проявата кметът покани гостите си на празничен коктейл.

 

 

 С Решение №191, взето с Протокол №10 от 08.06.2017 г., Общински съвет-Пловдив прие Програма за превенция на сексуално предавани инфекции и ХИВ, която се реализира във всички основни и средни училища в града. През месеците октомври и ноември специалисти от „Център за кожно-венерически заболявания” са събеседници на учениците от VІ до ХІІ клас на учебните заведения на район „Северен”- над 5700 слушатели, за които тези срещи ще бъдат несъмнено и полезни, и навременни. От 23 октомври започна изпълнението на подготвения от района график за образователни беседи, чиято цел е да изяснят преди всичко застрашителния обхват на болестите, предавани по полов път, да насочат вниманието към симптомите на заболяванията, към тяхната профилактика и необходимостта да се търси незабавно компетентното мнение на професионалисти в случай на необходимост. Понеже тематиката има както здравни, така и сериозни морално-етични измерения, за специалистите ще бъде сериозно предизвикателство да бъдат действено полезни за своите слушатели и събеседници. Българските деца нямат информация и умения да се справят със здравните рискове, пред които се изправят, нямат реална здравна култура, затова вниманието към проблемите на общественото здраве могат да намалят негативните тенденции. Д-р Боян Костов, управител на Центъра, е убеден, че колегите му и той ще съумеят да насочат вниманието към най-важното за младите хора – необходимостта да бъдат отговорни за своето и на партньора си здраве и добро самочувствие. Предвижда се провеждането на 42 срещи в дванадесет учебни заведения, на всяка от които ще присъстват ученици от няколко паралелки, за да се осъществи максимално голям обхват от слушатели на беседите. Първите впечатления на ученици от ОУ „Р.Княгиня”, ЕГ „Ив.Вазов” и СУ „П.Яворов”, ЕГ “Пловдив”, СУ “Н. Вапцаров”, ПГХТТ, ОУ “Й. Йовков” показват високия интерес на учениците и несъмнената полза от образователното  начинание, инициирано от компетентните здравни органи.

Понеделник, 30 Октомври 2017 09:44

Деня на народните будители

Район “Северен” ще отбележат Деня на народните будители с тържествена проява в Дом на културата “Борис Христов” утре /31.10.2017 г./ от 14 часа, където ще бъдат отличени 21 учители от детски и учебни заведения  на района. Деца и ученици, с техните изпълнения, ще припомнят приноса на народните будители в многовековната българска история.

Кметът на района инж. Ральо Ралев приканва всички граждани, които желаят да станат част от празничното събитие, да заповядат. Вход свободен!

Успешно премина кампанията за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата чрез Мобилен събирателен пункт в район “Северен, организирано от Община Пловдив, съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев.

Мястото, където гражданите трябваше да предават отпадъците беше позиционирано в близост до кръстовището на ул. „Победа” и ул. „Димитър Стамболов” – пред автогара „Север” и магазин „Лидъл”.

Към основните групи опасни отпадъци спадат:

• живак и живаксъдържащи уреди (с изключение на луминесцентни лампи);

• лаково бояджийски материали (емулсии и лакови бои; политури и лакове; разтворители и разредители за боя; терпентин и др.),

• домакински препарати и химикали (почистващи препарати, белина, дезинфектанти, дезодоранти, киселини, основи, реактиви, пестициди и др.);

• мастила, замърсени опаковки и др.;

• маслени филтри, спирачни течности и антифриз;

• фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

Апелирам домакинствата да събират и предават отпадъците с опасни свойства на мобилния събирателен пункт, за да се избегне отрицателното влияние върху здравето на хората и замърсяване на околната среда, ако се смесват с общите битови отпадъци – коментира инж. Ралев.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 1 от 165

 

 banner-monitoring

 

EH2016 Digitial-Banner 160x600

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!