Стартираха ремонтните дейности за преустройството на перално помещение в група за деца към ЦДГ „Дъга” в район „Северен” – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

Фирмата изпълнител започна грубата строителна част и след приключването на всички видове строително-ремонтни дейности, съгласно одобрените проекти детското заведение ще бъде обзаведено по всички изисквания.

„Искам да благодаря на кмета на Община Пловдив инж.Иван Тотев за предоставените средства. През септември месец детската градина ще може да приеме още една група, от около 20 деца – коментира Ралев – по този начин администрацията на район „Северен” предприе още една стъпка към решаване на проблема с недостига на места в детските заведения.”

 

30-годишен юбилей отбеляза вчера ЦДГ „Дъга” в двора на детското заведение в район „Северен”.

Гости на празника бяха инж.Ральо Ралев – кмет на район „Северен”, Лариса Кътова – заместник-кмет на район „Северен”, началник на РИО на МОН Антоанета Пакова, Донка Щилянова – началник на отдел „Образование” при Община Пловдив, Нели Нончева – главен експерт „Образование и култура” при район „Северен”, родители, бивши възпитаници, деца.

В момента в ЦДГ „Дъга” се обучават 165 деца, разпределени в 6 групи, а 26 учители и служители се грижат за тях.

ЦДГ „Дъга” е носител на почетен знак на Пловдив за 2009 год., а Дима Симеонова – директор на ЦДГ „Дъга”  е носител на почетен знак на Пловдив за 2006 год., грамота от Община Пловдив през 2009 год. за висок професионализъм и грамота на кмета на район „Северен” от 2014 год.за Посланик на просветителския дух.

С много настроение децата изпълниха различни видове танци на сцената и показаха таланта си.

Поздрави за юбилея получи директора на детската градина Дима Симеонова от кмета на район „Северен” инж.Ральо Ралев, който й връчи букет и плакет.

Плакет за юбилея бе връчен и от началник на РИО на МОН Антоанета Пакова.

50-годишен юбилей отбеляза вчера в дом на културата „Борис Христов” ЦДГ „Бреза” от район „Северен”.

Екипът и децата на детската градина изнесоха юбилеен спектакъл под наслов „Ще останем в България”.

Гости на спектакъла бяха инж.Ральо Ралев – кмет на район „Северен”, Лариса Кътова – заместник-кмет на район „Северен”, Донка Щилянова – началник на отдел „Образование” при Община Пловдив, Нели Нончева – главен експерт „Образование и култура” при район „Северен”, родители, бивши учители и възпитаници, деца.

В началото на концерта бе прочетен поздравителен адрес от кмета на Община Пловдив инж.Иван Тотев, а кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев лично поздрави директора Нели Димитрова като й връчи специално изработен плакет и цветя.

С интернационални танци, песни и много настроение децата от детската градина показаха изключителния си талант на сцената. Залата бе препълнена от гости, които се забавляваха искрено.

В ЦДГ „Бреза” и филиал се обучават 166 деца в 6 групи, за които се грижат 25 служители и учители.

За заслугите на ЦДГ „Бреза” директора Нели Димитрова е удостоена с почетно отличие „Неофит Рилски 2012”, Сертификат за лидерство 2013, Грамота от кмета на район „Северен” инж.Ральо Ралев за посланик на просветителския дух 2014.

На 24 май по случай 50 години от създаване на детската градина на директора Нели Димитрова ще бъде връчен почетен знак на гр.Пловдив, лично от инж. Иван Тотев – кмет на Община Пловдив.

Днес в 10.30 часа на бул.”Васил Левски” /северно от църквата Св.Иван Рилски” кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев откри тържествено възстановената паметна плоча на братята Христо и Георги Търневи – съратници на Левски, Бенковски, Кънчев и Волов.

Гости на церемонията бяха арх.Илко Николов – председател на Общински съвет Пловдив, Гошо Къчков – общински съветник от ПП ГЕРБ, Димитър Колев – кмет на район „Западен”, Людмил Русанов – заместник-кмет на район „Южен”,Басет Иса – заместник-директор на ОП „Градини и паркове”, Лариса Кътова – заместник-кмет на район „Северен”, служители от районната администрация при район „Северен”, директори на здравни и просветни заведения от район „Северен”, граждани.

Нели Нончева – главен експерт „Образование и култура” при район „Северен”произнесе слово пред този къс българска история, каменен знак от миналото на Пловдив и Кършияка, който изразява благодарност и признание във вечна памет на двама българи родолюбци.

„След години други хора ще минават по тази улица, а на постамента, върху твърдия камък, ще остане знакът за едно родолюбиво дело и за благодарността на поколенията. Днес сме пред трима герои-двамата братя Търневи, дейци на Априлската епопея, и техния хан – убежище и закрилник на десетки знайни и незнайни родолюбци, отдали енергията и живота си на свободна България”.

Откъс от историята :

През май 1869 год.Георги и Христо Търневи стават членове на създадения тогава от Левски Пловдивски революционен комитет, от този момент, с всичко, което притежават и могат, започват да подпомагат подготовката на бъдещото въстание. Христо е избран за делегат на събранието в Оборище, член е и на военната комисия, която трябва да разработи конкретен план за въстанието.Той дава цялото си състояние за святото дело.Брат му Георги загива в Тревненския балкан , след като дружината, към която се е присъединил, е водила боеве и е била преследвана от турците. Христо Търнев доживява свободата и взема активно участие в събитията от 1885 г., когато се осъществява съединението на Източна Румелия с Княжество България, след това е избиран за народен представител и помощник-кмет на Пловдив. Ханът на братя Търневи приютява апостолите на свободата Левски, Волов, Бенковски и др. Там се крият оръжия и боеприпаси и заседава Пловдивския революционен комитет до избухването на Априлското въстание.

 

Възрастни жени със сълзи на очите благодариха на кмета инж.Ральо Ралев за възстановяването на паметната плоча на братя Търневи в това облагородено пространство.

„Предстои изграждане на ефектно осветление на паметната плоча, както и поставяне на пейки, в близост до новия фонтан, за да се превърне това място в уютен кът за отдих” – коментира Ралев.

Всички гости на събитието положиха цветя пред паметната плоча в знак на признание на двамата братя родолюбци.

<< Начало < Предишна 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 Следваща > Край >>
Страница 209 от 238

 

 banner-monitoring

 anketa

Спри домашното насилие!

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!