Продължават акциите по репатриране на излезли от употреба МПС-та  в „Северен” – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

В изпълнение на Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив през изминалата седмица се извърши обход за установяване на излезли от употреба МПС-та, които се намират на терени общинска собственост.

Сформираната комисия облепи със стикер-предписание 10 бр. автомобили.

От началото на годината в район „Северен” са облепени 39 бр. автомобили, а 9 бр. вече са репатрирани.

След облепяне на автомобилите със стикери, собствениците имат срок от три месеца сами да ги вдигнат и преместят в частен имот или да ги предадат на скрап. Ако това не се случи, след изтичане на срока колите ще бъдат репатрирани принудително на отредените за целта места.

Телефонът, на който гражданите могат да подават своите сигнали за местоположението на излезли от употреба моторни превозни средства в район „Северен” е 032/901 165 – отдел „Екология”.

 

ВАЗОВ В СЪРЦАТА: „ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ” - РАЙОННО СЪСТЕЗАНИЕ В „СЕВЕРЕН” ПО СЛУЧАЙ 165 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НАРОДНИЯ ПОЕТ

Патриархът на българската литература Иван Вазов и 165 годишнината от рождението му бяха в центъра на едно събитие, което четвъртокласниците от район „Северен” и техните учители по български език и литература ще помнят дълго. На 27-ми март 2015 г. в прекрасната актова зала на СОУ „П.Яворов” районният кмет инж.Ральо Ралев даде старт на състезанието „Обичам те, българска реч”, посветено на великия майстор на българското слово.

Прочетен бе поздравителен адрес от г-н Стефан Стоянов – заместник-кмет община Пловдив. Специален гост на събитието бе г-н Стефан Филчев – директор на къщата-музей „Иван Вазов” в гр.Сопот, който бе подготвил плакети с лика на поета и книги на Иван Вазов за победителите в състезанието. Мероприятието уважи и Гошо Къчков – общински съветник от ПП ГЕРБ, заместник-кметът на район „Северен” Лариса Кътова, директори, учители, родители.

Очарователният Мартин Йорданов от ОДЗ”Космонавт” изрецитира „Аз съм българче” като поздрав към състезатели и гости така, че умили всички в залата. Това бяха осем отбора и техните учители, които влязоха в оспорвана и много емоционална надпревара, подготвена и проведена в две части: в първата учениците решаваха тест по формата на националното външно оценяване, а във втората отборите преминаха през три езикови препятствия.

Тестовите задачи дадоха основа за първоначалното класиране на осемте претенденти за наградата на кмета, но същинското състезание се разгърна на втория етап от проявата, когато учениците трябваше да представят училището и отбора си и да работят в екип. Първото препятствие бе свързано с решаването на кръстословица „Патриот” – дума ключ към личността и творческото дело на Вазов. След това отборите подредиха изречения от известни детски творби по дадени в разбъркан ред думи, но най-много вълнения предизвика третото изпитание – написването на максимален брой думи за определено време и при спазване на изискването да бъдат употребени точно определени букви. Това условие на задачата не смути малките състезатели и те със зачервени от емоции страни пишеха дума след дума под внимателните погледи на своите учители, които следяха дали всеки ученик спазва условието на задачата. Получи се невероятна колекция от думи, започващи с буквата „в”, но без в тях да има употреба на буквата „е”.

Блестящото представяне на всички четвъртокласници беше голямата награда и за тях, и за учителите, и за гостите на събитието, които спонтанно се включваха в решаването на задачите. „Обичам те, българска реч” се оказа не само надпис в интериора на залата, а почувствана, преживяна емоция на българи, обединени от високото име на Вазов, от неговото родолюбие и борбеност да отстоява националните светини на Отечеството, каквато е езикът.

И понеже във всяка надпревара има победители, сборът на спечелените точки от четирите изпитания в състезанието определи призовата тройка, която получи купите на кмета на район „Северен”: на първо място се класира отборът на СОУ „Хр.Г.Данов” , втори станаха учениците от СОУ „Н.Й.Вапцаров”, а трети – състезателите на СОУ „П.Кр.Яворов”.  

От инж.Ральо Ралев всички получиха поименни грамоти за отличното си представяне и лакомства, а след това и по един сборник с материали за Националното външно оценяване за 4-ти клас. Нямаше край правенето на снимки за спомен, защото и деца, и възрастни съпреживяваха този 27-ми март като ден на изключителна почит към необикновената личност и дело на Иван Вазов.

 

 

Вторник, 24 Март 2015 13:56

Мащабна залесителна акция

Със засаждането на червен дъб кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев и директорът на ОП „Градини и паркове” Стоян Алексиев дадоха старт на залесителната акция днес от 11.00 часа на бул.”Северен”, в участъка от ул.”Брезовско шосе” до МБАЛ „Св.Иван Рилски”.

54 бр. широколистна дървесна растителност от видовете липа, албиция, рустифина, мелия и червен дъб облагородиха зелената площ южно от бул.”Северен”.

В залесителната акция се включиха кметът на район „Западен” Димитър Колев, кметът на „Източен” Николай Чунчуков, заместник-кметовете на „Северен” Лариса Кътова и Красимир Асенов, журналисти и граждани.

От есента до момента в район „Северен” са засадени 400 бр. дървета.

Предстои засаждане на още 200 бр.иглолистни и широколистни дървесни видове на територията на район „Северен” в множество междублокови пространства и зелени площи.

Днешното мероприятие е част от поредицата залесителни акции на територията на Община Пловдив, чрез които градът продължава да добива все по-приветлив, зелен и естетичен вид.

 

Понеделник, 23 Март 2015 13:53

Залесителна акция

  Залесителна акция ще се проведе на 24-ти март от 11.00 часа в район „Северен” в Пловдив – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

         С помощта на ОП „Градини и паркове”  бул.”Северен”, в участъка от ул.”Брезовско шосе” до МБАЛ „Св.Иван Рилски” ще бъде залесена със следните видове дървесна растителност:

 15 бр. липа, 4 бр. албиция, 4 бр.рустифина, 5 бр.мелия, 26 бр.червен дъб.

Районната администрация предвижда да осъществи още множество залесителни акции на територията на район „Северен”.

Кметът инж.Ралев призовава гражданите, които имат възможност и желание да се включат в мероприятието.

<< Начало < Предишна 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 Следваща > Край >>
Страница 198 от 256

DELOVODNA-SPRAVKA3

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c31

etajna sobstvenost2

Asymmetrical symbol of Chaos.ant5

banner-monitoring

covid-19-logo22

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!