Вторият благотворителен базар стартира днес от 10.30 часа в заседателната зала на район „Северен”. На него бяха представени мартенички, изработени от хората на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост „Св.Врач” с директор Елена Шопова.

Набраните средства ще бъдат използвани за подобряване на бита и организиране на културни прояви за хората от дома.

Възпитаниците на ОДЗ „Космонавт” с директор Слава Антова се погрижиха за доброто настроение на всички присъстващи. Те изпълниха първомартенски песни и танци и отправиха пожелания за здраве и успехи на кмета на района инж.Ральо Ралев, заместник-кметовете Лариса Кътова и Красимир Асенов и целия колектив на районната администрация.За всички деца домакините бяха подготвили подаръчни торбички с лакомства.

На 19.02.2015 г. от 15.00 часа в заседателната зала на районната администрация на район „Северен” се проведе среща на обществеността със служители на Трето РУП – Пловдив и служители на район „Северен”.

Кметът на района инж.Ральо Ралев, заедно със заместниците си Лариса Кътова и Красимир Асенов посрещнаха служителите на Трето РУП, гражданите и гостите на срещата.

Емил Костов – ръководител на структурно звено на Трето РУП представи отчета на звеното за изминалата 2014-та година.

Като цяло е отчетен ръст на престъпността, но той е минимален и се дължи на редица фактори.Криминогенната обстановка е добра, проблеми съществуват при пътно-транспортната обстановка , като пример за това е неправомерното паркиране на автомобили по бул.”България”, който пречи на трафика на автобуси и останалите участници в движението.

В отчета бяха застъпени следните теми :

-         Състоянието на пътното движение – изградената система от камери допринася за разкриване на престъпления, също така кара крадците да се съобразяват с тях.

-         Проведена е разяснителна кампания за това как действат телефонните измамници, в следствие на което този вид престъпления са минимизирани на територията на район „Северен”.

-         Изборите през 2014-та год. – за членове на Европейския парламент на 25.05. и за народни представители на 05.10 преминаха без проблеми, със строга организация на служителите на Трето РУП, съвместно със служители на районната администрация.

-         Негативното отношение към изпращане на служители за охрана на границата, което води до разхищения на сили и материали.

-         Материалната осигуреност на структурното звено – в момента има 4 патрулни коли, които не са в добро техническо състояние. Нужни са средства за нови автомобили.

-         Нужно е да се поднови приемната на служители на Трето РУП с граждани в „Шекер махала”- също са необходими средства в размер на 12000 лв.

-         В училищата на район „Северен” липсват тежки инциденти. Редовно се правят проверки, като се води дневник за тях, началото на учебната година е посрещната безпроблемно. Също така на всяко от учебните заведения е предоставен телефонен номер за бърза връзка с районния инспектор, който може да се използва при сигнал за бомба или други спешни ситуации, редовно се четат лекции на всички ученици по различни проблеми.

-         След получени сигнали през 2014-та за т.нар.”дрифтове” в район „Северен” са взети мерки и подобни инициативи вече са преустановени.

-         Разрешени са различни проблеми по сигнали на граждани, като ежедневно струпване на бездомни хора в беседки и др.

Данни за сравнение: През 2013г.на територията на район „Северен” са регистрирани 69 бр. пътно-транспортни произшествия, като цифрата за 2014 г. е 85 бр. – има леко завишение. Ранените през 2014-та година също са повече – 99 на брой, в сравнение с 2013 – та, когато са били 80 бр.

На аудиторията бяха представени всички служители на Трето РПУ с информация кой от тях за кой микрорайон отговаря.

Емил Костов завърши отчета си с това, че е оптимист и през тази година се надява цифрите на регистрираните престъпления да намалеят значително, както и че всички служители се стремят да са на крачка пред престъпниците.

 

 

По традиция на 19-ти февруари България отбелязва трагичната годишнина от гибелта на човека, за когото всеки сънародник пази в сърцето си светла обич и непокътната от превратностите на времето национална гордост. 142 години от загубата на Апостола Левски – „твой един син, Българийо”! Вчера из цялата страна поднасяхме цветя пред паметниците му, говорихме за Него, за Непрежалимия, за Недостижимия!

     И в училище „Йордан Йовков” от район „Северен”, където се обучават почти изцяло само ромски деца, датата 19-ти февруари бе осветена от празничен дух на благодарност и преклонение, бе ознаменувана с един незабравим урок по родолюбие. В препълнената с ученици и гости зала на училището прозвучаха дълбоките и затрогващи думи на помощник-директора М.Димитрова, която въведе множеството в атмосферата на тържествения ден – „Ден за поклон”! Момчета и момичета от шестите класове проследиха жизнения и борчески път на Апостола, изпълниха с трепет вечните стихове на Ботев и Вазов, на десетки други български творци, докоснали се до светинята Левски и до неговото революционно дело. Заслужаваше си всеки да чуе как деца, чийто майчин език не е български, напевно, но без никаква грешка, без никакъв смут, редят стих след стих, изграждат образ след образ, будят чувства у слушателите до сълзи. Невероятен един час от обичайния делник, в който Левски оживя! Дете с трепет казва: „Това е последната снимка на Апостола от 1872 г., която достига до турската полиция; по нея той е разпознат, когато са го заловили.” В същия миг от екрана ни гледа Левски – от същата тази снимка – със сресаните назад коси, с леко повдигнатия нос, с погледа, за който думи няма...

     Учениците от ОУ „Й.Йовков” направиха нещо много простичко, но и много голямо – те възкресиха с детско, непресторено, искрено слово своя образ за Апостола! Накараха ни да се питаме кой Левски ни е необходим – онзи, за когото цяла България сега се е разбунила, защото вече е гледала или чула за новоизлезлия филм за Левски, или другия, познатия от учебници и книги, докоснатия от чистата обич и великото българско слово, което осмисля неговата смърт така :

... смъртта на тебе, о, бесилко свята,

бе не срам, а слава нова на земята

и връх, от където виждаше духът

към безсмъртието по-прекия път!

     Ако сънародниците ни от Карлово, настръхнали от новоизлезлия филм за своя велик син, можеха да видят и чуят ромските деца от ОУ „Й.Йовков”, нямаше да се тревожат за българската памет за Левски.

Петък, 20 Февруари 2015 13:31

Серия от благотворителни базари

Серия от благотворителни базари ще се проведат в кметството на район „Северен” в петък - 20 февруари и понеделник - 23 февруари – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев. В заседателната зала на районната администрация, находяща се на бул.”Цар Борис ІІІ Обединител” №22А в петък от 11.00 часа ще стартира първият благотворителен базар, на който ще бъдат представени мартенички, сувенири и други предмети, ръчно изработени от децата на дома за деца лишени от родителски грижи „Олга Скобелева” в гр.Пловдив. Събраната от продажбите сума ще бъде дарена за изграждане на преходно жилище от семеен тип в район „Южен”. Вторият благотворителен базар стартира в понеделник 23-ти февруари от 10.30 часа в заседателната зала на район „Северен”. На него ще бъдат представени мартенички, изработени от хората на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост „Св.Врач” с директор Елена Шопова. Домът за възрастни хора с умствена изостаналост "Св. Врач Пловдив е специализирана институция за предоставяне на социални услуги на лица с умствена изостаналост, които са навършили 18-годишна възраст. За всички големи празници домуващите изработват подходящи сувенири, които се предлагат на благотворителни базари. Набраните средства се използват за подобряване на бита и организиране на културни прояви за хората от дома. За доброто настроение на всички гости на базара ще се погрижат малките възпитаници на ОДЗ „Космонавт”. Кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев призовава гражданите да се включат в благотворителните инициативи и да покажат своята съпричастност към нуждите и проблемите на живущите в социалните домове .

<< Начало < Предишна 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 Следваща > Край >>
Страница 174 от 228

 

 banner-monitoring

 anketa

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!