Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев гостува на „УМБАЛ-Пловдив“ по покана на изпълнителния директор на болницата д-р Аргир Аргиров по случай 21 януари-Ден на родилната помощ. „На всички Вас, работещи в Акушер-гинекологичното отделение на болницата, поднасям най-сърдечни поздрави по случай професионалния Ви празник. Вие сте хората, които с труда си допринасяте за появата на нов живот. Продължавайте да упражнявате професията си с ентусиазъм, обич и удовлетворение“, обърна се към медицинските специалисти Стоян Алексиев. След това кметът на район „Северен“ присъства на тържество, организирано в ДГ „Захарно петле“. Куклен театър зарадва малчуганите от втора, трета и четвърта група. Децата изгледаха с огромен интерес постановката със заглавие „За бабите с любов“. Сценарият бе подготвен от учителите на детското заведение, които успешно влязоха и в ролята на актьори. Сюжетът, който грабна вниманието на малките възпитаници на ДГ „Захарно петле“, бе следният: три баби и двама кукловоди пресъздадоха обичаите на Бабинден под вещото ръководство на учителя по музика. Бабите се представиха в модернистична светлина-използваха интернет и се информираха от социалната мрежа Фейсбук. Но в един момент си спомниха и за старото време с пресъздаване на обичая с измиване на „златните“ ръце на баба, която е била акушерка. Директорът Цветана Лазарова поздрави екипа, децата и гостите по случай хубавия празник и пожела на всички да уважават старите български традиции. „Бъдете все така грижовни и всеотдайни към нашите деца“, пожела на всички учители Стоян Алексиев. Кметът на район „Северен“ не пропусна да посети и дамите от ПК „Надежда“ в кв. „Гагарин“. Там бе извършено обредно поливане на бабата-акушерка-Дима Мутафова от най-младата баба-Надежда Мошонова. 80-годишната Дима Мутафова разказа, че в своя дългогодишен професионален път като акушерка (близо 40 години) във ВМИ-Пловдив е помогнала за раждането на над 1500 деца. С приповдигнат тон дамата изрече своите благопожелания за Бабинден: „Да се множат децата като просото, да са живи и здрави, щастливи и силни като Крали Марко. Да побелеят като Стара планина и до сетния си дъх да обичат и бранят своята родина като Ботев и Левски.“ Според обичая всяка една от присъстващите 58 баби получи подарък-кърпа и сапун. „Пожелавам Ви здраве, щастие, дълъг живот и да се радвате на много внуци“, каза Стоян Алексиев. Празникът продължи с много веселие и добро настроение, като дамите споделяха как част от обичаите на този ден са се променяли през годините. След тържеството в пенсионерския клуб Стоян Алексиев уважи и още едно събиране на 22 баби в района, които всяка година традиционно отбелязват един от най-големите народни женски празници-Бабинден. Те също получиха подаръци и пожелания за здраве и берекет.

Продължава ударно запълването на дупки в „Северен“, съобщи кметът на района Стоян Алексиев. След като миналия месец бяха извършени ремонтни дейности по изкърпване на образували се отвори по пътната настилка на ключови места на територията на района, акцията тече с пълна сила и към днешна дата, тъй като засега зимата е мека и метеорологичните условия позволяват това. От началото на годината са обработени следните улици и булеварди с асфалтобетонова настилка: ул. „Баткун“, ул. „Ильо Войвода“, ул. „Димитър Стамболов“, ул. „Оборище“, ул. „Достоевски“, бул. „България“ №2 до №6, кръстовището на ул. „Ален Мак“ с ул. „Огражден“, ул. „Полет“ и ул. „Рогошко шосе“. От районното кметство приканват гражданите да сигнализират за компрометирана пътна настилка на телефон 032/ 901 168.

Пилешки курбан за над 350 човека раздадоха от администрацията на район „Северен“ в двора на църквата „Св. Иван Рилски“ по случай християнския празник Ивановден. След празничната литургия в храма, отслужена от отец Кристиян, храната бе осветена за здраве и благополучие от отец Лазар. Курбанът в чест на Свети Йоан Кръстител е традиционен, като се дава за 13-та поредна година. Кметът Стоян Алексиев лично раздаде в купички от осветената храна на присъстващите и ги поздрави за празника. „Ивановден е един от най-хубавите религиозни български празници. Пожелавам на имениците да носят с гордост името си, а на всички останали- здраве, берекет и щастие през Новата година“, обърна се към стотиците миряни кметът на „Северен“. Близо 15 000 души в района, носещи имената Иван, Иванка, Ваня и Ивана, празнуват имен ден днес, сочи справка на ГРАО-„Северен“.
Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев кани всички миряни на 07.01.2020 г. (вторник) от 10:30 часа в двора на църквата „Свети Иван Рилски”, където ще бъде раздаден курбан за здраве и благополучие по случай празника на Свети Йоан Кръстител (Ивановден). Освещаването на обредната храна ще се извърши след празничната литургия в храма.
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 2 от 243

 

 banner-monitoring

 anketa

Спри домашното насилие!

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!