Успешно премина кампанията за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата чрез Мобилен събирателен пункт в район “Северен, организирано от Община Пловдив, съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев.

Мястото, където гражданите трябваше да предават отпадъците беше позиционирано в близост до кръстовището на ул. „Победа” и ул. „Димитър Стамболов” – пред автогара „Север” и магазин „Лидъл”.

Към основните групи опасни отпадъци спадат:

• живак и живаксъдържащи уреди (с изключение на луминесцентни лампи);

• лаково бояджийски материали (емулсии и лакови бои; политури и лакове; разтворители и разредители за боя; терпентин и др.),

• домакински препарати и химикали (почистващи препарати, белина, дезинфектанти, дезодоранти, киселини, основи, реактиви, пестициди и др.);

• мастила, замърсени опаковки и др.;

• маслени филтри, спирачни течности и антифриз;

• фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

Апелирам домакинствата да събират и предават отпадъците с опасни свойства на мобилния събирателен пункт, за да се избегне отрицателното влияние върху здравето на хората и замърсяване на околната среда, ако се смесват с общите битови отпадъци – коментира инж. Ралев.

Кметът на Район “Северен” инж. Ральо Ралев официално днес даде старт на строително-ремонтните дейности по изграждане на приемна на III-то РУ Полицияпри ОД на МВР - Пловдив на ул. “Дилянка” № 15 в кв.“Тодор Каблешков” (Шекер махала).

На събитието присъстваха вицепремиерът – Валери Симеонов, кметът на Община Пловдив - инж. Иван Тотев, областният управител на Област Пловдив – Здравко Димитров, омбудсманът на Община Пловдив – Борислав Стаматов, директорът на Областна Дирекция на МВР - Пловдив – Атанас Илков и началникът наIII-то РУ „Полиция” при ОД на МВР - Пловдив  - главен инспектор Никола Симов.

Още през месец август тази година вицепремиерът Валери Симеонов и кмета на район "Северен" инж. Ральо Ралев се срещнаха с граждани от Пловдив, с които обсъдиха поставени от тях проблеми с ромското население в квартал "Тодор Каблешков", известен като Шекер махала, а именно: незаконното строителство, нерегламентирания шум и битовата престъпност в пловдивския квартал. Тогава се стигна до решение, че трябва да се възстанови приемната на III-то РУПолиция” при ОД на МВР – Пловдив, съществувала на ул. “Дилянка” № 15 до преди 2012 г., с оглед по-голям контрол върху местното население.

След като се извършат строително-ремонтните дейности по приемната, в квартала вече ще дежурят 3-ма полицаи, които ще следят за спазване на обществения ред и ще се грижат за спокойствието на живущите в квартала.

Предприети бяха и действия по премахване на незаконното строителство в Шекер махала, в акция през м. септември, когато бяха съборени 10 незаконни постройки, завзели южния тротоар на ул. “Дилянка”. Това бе първата вълна на масово събаряне на незаконни постройки в квартала. “Но всичко това са разходи за районната администрация и ще ми трябват още средства за извършването на тази дейност” – коментира Ралев.

 

Четири нови къта за игра в двора на ДГ „Космонавт” откриха днес кметът на район „Северен” инж. Ральо Ралев и директорът на детското заведение Слава Антова.

Четирите реновирани площадки за игра са изградени и сертифицирани благодарение на съфинансиране от Община Пловдив в размер на 70%, а детската градина участва с 30% от стойността на ремонтните дейности. С 24 000 лв. фирмата изпълнител демонтира старите и амортизирани съоръжения и обновиударопоглъщащата настилка. Монтирани са 4 нови съоръжения за игра, подходящи за деца от 3 до 6-годишна възраст, както и нова декоративна дървена ограда.

ДГ “Космонавт” отбеляза днес и друго събитие – четири години от откриване на втората сграда на градината, която приютява 90 деца от първа и подготвителна група.

Инж. Ралев изказа благодарността си към Община Пловдив за финансовата подкрепа, която оказват на детските заведения и поздрави г-жа Антова за постигнатите резултати, а именно една образцова детска градина.

Сряда, 25 Октомври 2017 09:35

Фестивал на малките творци

  В периода от края на октомври до края на 2017 г. в район „Северен” ще бъде реализиран Фестивал на малките творци, който ще даде възможност за изява на  деца и ученици с интереси и способности в областта на театралните форми, танцуването и рисуването, създаването на текстове и изготвянето на мултимедийни продукти. Идеята започна да се разгръща най-напред в ДГ „Космонавт”, където днес отбелязаха двойно празнично събитие – четири години от откриване на втората сграда на градината, която приютява 90 деца от първа и подготвителна група. Заедно с това бе отбелязано реновирането на четири детски площадки в двора на градината, заслуга на фирма БИД Инженеринг ЕООД. За да бъде настроението на всички като на празник, малчуганите откриха събитието с мажоретен марш, след което най-големите деца, тези от подготвителна група, поднесоха чудесна изненада на гостите - пред кмета на района инж.Ральо Ралев, пред неговите заместник-кметове Кр.Асенов и К.Георгиев, пред развълнуваните деца от по-малките групи бе представена познатата на всички приказка „Дядо и ряпа”. Мизансценът бе измайсторен от обичливите ръце на учителите в детската градина, а директорът на детското заведение Слава Антова въведе зрителите със заразителна усмивка и с вълнуващи думи в тайнството на приказките. Невъзможно е да се опишат емоциите на малките актьори, които бяха забравили, че са на сцена, и дърпаха ли дърпаха инатливата ряпа. Още по-весело бе сред зрителите, които станаха свидетели на един неочакван, модерен прочит на приказката, който много се хареса и разсмиваше и малки, и големи по време на изпълнението. Китка от народни песни и танци украси празничния ден, кулминация на което постави трепетното изпълнение на „Аз съм българче” от очарователния Божидар Илиев. Директорът на детската градина поздрави прекрасните си възпитаници и техните сърцати учители и след като празничните фойерверки бяха запалени, разряза голямата торта с пожелания за здраве и щастливи мигове на всички малки творци в район „Северен”.

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 10 от 174

 

 banner-monitoring

 

EH2016 Digitial-Banner 160x600

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!