Петък, 13 Юли 2018 10:21

Ремонтни дейности

Стартираха ремонтните дейности на част от тротоара на ул. “Никола Караджов” в Район “Северен” – съобщи кметът инж. Ральо Ралев. Ще бъдат поставени нови вибропресовани тротоарни плочи с обща площ 90 кв.м. и 35 л.м.  улични бордюри, като около съществуващите дървета ще бъдат оформени вази.

“Този тротоар имаше спешна нужда от ремонт. Такова бе и желанието на живеещите тук и ние естествено се съобразихме с тях. Обновените настилки ще допринесат за удобството и безопасността на пешеходците” – коментира инж. Ралев.

 
 
 
 
Област за прикачени файлове
 
 
 

      И през лятото детските градини от район „Северен” продължават да осъществяват иновативната практика „Деца гостуват на деца”, която стартира през тази година с впечатляващо първо издание, посветено на космонавтиката. Втората проява,  инициатори на която са ДГ „Дъга” и ДГ „Бреза”, протече под надслов „Заедно можем повече” и бе обвързана с особеностите на летния сезон, когато играещите навън деца могат да бъдат ухапвани и ужилвани от насекоми, както и да получат наранявания по време на свободните занимания.

      Организаторите на събитието Дима Симеонова и Нели Димитрова, директори на двете детски заведения, заедно със своите креативни учители, осъществиха летния урок като забавна игра, даваща знания, как малчуганите да се предпазват от насекомите и какво да направят, ако все пак станат жертви на техните жилещи хоботчета. Емоционалното занимание се проведе в двора на ДГ „Дъга”, където скъпи гости на децата бяха кметът на района инж.Ральо Ралев и неговият ръководен екип, г-жа Донка Щилянова, Началник отдел „Образование”, Община Пловдив, директори на детски градини от района, студенти от специалност ПУП.

      В два отбора малчуганите се надпреварваха в импровизираното състезание, ръководени от своите съвсем млади учители – студенти от ПУ „П.Хилендарски”, които с отдаденост за първи път практикуват бъдещата си професия. Стопаните от ДГ „Дъга” очароваха своите малки и големи гости с „Танц на пчеличките”, за да напомнят, че тези жужащи същества са безкрайно ценни за човека и природата. Истински взрив от емоции настъпи по време на състезателните игри, когато отборите на двете детски градини трябваше да покажат умения за даване на първа помощ на приятелче, което е получило рана на ръката или крака. С неподражаема умелост и бързина състезателите се притичваха до „нараненото” дете, поставяха памуче с кислородна вода, а сред това и лейкопласт върху раничката. Удоволствието по детските лица от разиграваните роли на „наранени” и „спасители” показа на всички присъстващи, че знанията и уменията, придобивани в процеса на игри и позитивни емоции, са източник на добро самочувствие за малчуганите, а навярно ще са и трайни. За блестящото си представяне в състезателните игри децата бяха възнаградени с прекрасни подаръци.

Впечатлен от проявата, инж.Ралев пожела на децата безгрижни летни дни и поздрави сърдечно екипите на двете детски заведения за отлично реализираната новаторска практика. Убеждението му е, че в инициативата „Деца гостуват на деца” има потенциал за творчество, който може да бъде развиван и обогатяван и от останалите детски заведения в района.

Неделя, 08 Юли 2018 10:11

студенти етнолози

Третокурсниците от специалност „Етнология“ и техни преподаватели се срещнаха днес с представители на административното ръководство на район „Северен“. Гостуването им е свързано с реализирането на проект насочен към предстоящото домакинство на Пловдив като културна столица на Европа през 2019 г. Основната идея на проекта е да открои в районите на града именно знакови места за културен живот и споделени културни пространства. Водени от своите преподаватели д-р Стоян Антонов и д-р Мария Кисикова от катедра ,,Етнология” на ПУ „Паисий Хилендарски“, студентите бяха посрещнати от заместник-кмета на района д-р Красимир Асенов. Обсъдени бяха възможностите за взаимодействие на академичния екип с местната административна власт за ефективно постигане на поставените цели на проекта. Високата експертиза на участниците в разговора показа, че съществуват и възможности, и желание за успешно сътрудничество по посока изготвяне портфолио на културните средища в районите на града и в частност в район ,,Севрен”. Акцент беше поставен върху това, че освен в централната градска част, която е наситена с най-много пространства за досег с автентични културни прояви, и в останалите райони на града съществуват центрове, където гражданите активно си взаимодействат и така съграждат уникалната тъкан на съвременния културен и субкултурен живот в Пловдив. Кметът на района инж. Ральо Ралев изказа готовност за сътрудничество и по други съвместни инициативи с младите етнолози.

Петък, 06 Юли 2018 10:09

Милосърдие

Район “Северен” прояви пореден жест на съпричастност и милосърдие. Този път благотворителната инициатива бе насочена към един бъдещ ученик в 1 клас в СУ “Никола Вапцаров”.

Момчето е с диагноза “дискинитична церебрална парализа, изоставане в НПР”. Съвременните технологии позволяват по-добро обучение на детето, но средствата за тях са скъпи и не се поемат от НЗОК. На пазара се предлага помощна технология за комуникация и контрол с поглед – специализиран софтуер Look to Learn, с който ще се помогне и за комуникацията, и за развиване на внимание на ученика, тъй като с Александър не може по друг начин да се осъществява обучение.

От проведения благотворителен Великденски концерт и базар в СУ “Никола Вапцаров” с директор Елена Александрова се събра доста голяма сума, но за съжаление тя бе крайно недостатъчна за закупуването на системата за контрол с поглед и софтуера за Александър. От училището се обърнаха за съдействие и помощ към районния кмет инж. Ралев, който веднага се отзова и безусловно подкрепи тази инициатива като подпомогна с финансови средства закупуването на системата.

“Желая на Александър нов старт в развитието му в живота. Искрено вярвам, че реализирането на тази кауза ще бъде наистина в полза на детето, ще помогне за неговото духовно израстване, ще му даде огромни възможности за общуване, развитие и обучение” – коментира кметът Ралев.

 

 
 
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 10 от 201

 

 banner-monitoring

 anketa

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!