Пейки, маси, плотове и детски катерушки от дърво са монтирани вчера за посетителите на крайречната алея на река Марица в район „Северен“. Те вече са достъпни за ползване от гражданите, като арт инсталацията се намира от северната страна (между мостовете на бул. „Победа“ и бул. „Васил Априлов“). Създадени са по проект REstatica, част от програма „Наследство“ на Фондация „Пловдив 2019“. За направата им са използвани двадесет и четири дървени греди, преподредени по подобие на популярната игра с клечки микадо. REstatica е дело на колектива ALHM, група от специалисти със сходни мироглед и ценностна система, работещи по разнородни проекти в сферите на архитектурата и приложните изкуства. Поставени са цветни елементи на споделената градска мебел, които вечер светят с неонова светлина. Те са атракция, но и целят да предпазят колоездачите, които обикалят край реката вечер. От администрацията на район „Северен“ посадиха и дърво от вида каталпа в самата арт инсталация като своеобразно преплитане на зелената система и новаторските идеи на проекта.

Кметът на „Северен” Стоян Алексиев кани гражданите на района на официално откриване на новата детска площадка на бул. „Дунав“ 200-202 , което ще се състои на 24.09.2020 г. (четвъртък) от 18:00 часа. Очаква Ви богата програма с музика, занимателни игри за малчуганите и много весело настроение. Мероприятието ще се проведе на открито. Молим присъстващите да спазват всички необходими противоепидемични мерки! Заповядайте!

Акция по събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) организира администрацията на „Северен”, съобщи кметът на района Стоян Алексиев. Гражданите могат да предават неработещите електрически и електронни уреди на 01.10.2020 г. (четвъртък) от 09:00 до 12:00 часа на паркинга на кметството на адрес „Цар Борис III Обединител“ 22 А (паркингът се намира на южната страна на район „Северен”). Жителите на района могат да донесат на мобилния пункт следните излезли от употреба електрически и електронни уреди : компютри, монитори, електрически печки, бойлери, телевизори, принтери, телефони, прахосмукачки, сешоари, миксери, тостери, радиоуредби и др. Инициативата се организира с цел опазване на околната среда и предотвратяване изхвърлянето на този вид отпадъци в контейнерите за смет. Акцията е традиционна за администрацията на район „Северен“ и се организира 2 пъти в годината - пролет и есен.
Цветна палитра от събития беляза Европейската седмица на мобилността в район „Северен“. Инициативата се проведе в красивия парк „Рибница“, като мащабната проява включи няколко различни дейности. В конкурс за рисунка на тема „Избери как да се придвижваш“ ученици претвориха Пловдив и район „Северен“, пречупени през техния поглед-с чист въздух, без шум, с велоалеи, много колоездачи, с деца, които се забавляват без опасност за здравето и живота си. Състезателите –от четвърти до шести клас от НУ „Христо Ботев“, ОУ „Д. Димов“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „П. Волов“, СУ „Хр. Данов“ и СУ „П. Яворов“ бяха разделени на 6 отбора по 5 души. След изтичане на определеното време, петчленно жури оцени творбите и класира победителите в днешния конкурс. Най-достойна за първото място бе работата на СУ „П. Яворов“. На второ място се класира отборът на СУ „Хр. Данов“. Трето място журито присъди на ОУ „Райна Княгиня“. Първенците получиха своите награди от кмета на района Стоян Алексиев-отборни грамоти, а за всеки художник имаше пакет с флумастери. Най-малките участници бяха възпитаниците от подготвителната група на ДГ „Весела“, които проведоха занимателен урок по безопасност на движението в градска среда. За тях бяха осигурени лакомства от районната администрация. Кулминацията на деня бе вело шествието по очертания маршрут в алеите на парка, което бе поведено от кмета на района Стоян Алексиев. Вело шествието прочете в дух на спортменство и каране на безопасна дистанция един от друг. Кметът на „Северен“ приветства участниците в различните прояви и им пожела едновременно да спортуват и да се забавляват. „Всички ние искаме по-чист, по-тих и по-безопасен град, с по-малко задръствания. Затова е добре да се фокусираме върху използването на по-устойчиви видове транспорт като колоезденето, ходенето пеш, колективното пътуване и използването на градския транспорт. Това ще допринесе с общи усилия да превърнем Пловдив и нашия район „Северен“ в по-приятно място за живеене“, добави още той. В края на мащабното събитие бе изтеглена томбола с награди и най-голямата –велосипед зарадва четвъртокласничка от НУ „Христо Ботев“.
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 10 от 270

DELOVODNA-SPRAVKA3

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c31

etajna sobstvenost2

Asymmetrical symbol of Chaos.ant5

banner-monitoring

covid-19-logo22

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!