Безплатни профилактични прегледи на очите на децата под надслов „Весели очички“ се проведоха в ДГ „Бреза“ в район „Северен“. Кампанията се организира от Лайънс клубовете „Пловдив“, „Филипополис“ и „Евридика“, съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи. Кметът на „Северен“ Стоян Алексиев, Йови Нанов, Анета Попова и Мария Бранова дадоха начало на благородната инициатива. Специалисти извършиха на място безплатно профилактично безконтактно изследване на зрението на децата. Десислава Данчева, която реализира прегледите, обясни че процедурата се осъществява с последно поколение портативен авторефрактометър Mobile Vision Screener PlusopiX S12c. Апаратът е закупен от трите Лайънс клуба в града под тепетата, като е дарен на Центъра за рехабилитация на слепи. Камерата наподобява фотоапарат и чрез звук за кратко време се привлича вниманието на детето и се улавят двете очи в бял правоъгълник. Изследването се извършва автоматично. По този начин се проверява рефлексът на роговицата и нередности свързани с нея, извършва се изследване за късогледство и далекогледство, астигматизъм и се сравняват размерите на зеницата на двете очи. “Приветствам инициативата особено когато грижите са насочени към децата. Малчуганите винаги имат нужда от специално внимание, така че благодарим на Лайънс клубовете за обществената ангажираност и добрите дела, насочени към най-малките. С надежда съм, че благородното начинание ще изпълни предназначението си да сигнализира на родителите за евентуални проблеми, свързани със зрението на техните деца“, каза Стоян Алексиев. „Много сме щастливи, че тази кампания се приема изключително позитивно от родители и директори на детските градини, защото резултатите от нея алармират за проблемите на детското зрение и по този начин се вземат навременни мерки за отстраняването им“, коментира Анета Попова –паст президент на Лайънс клуб „Филипополис“. Близо 300 възпитаници на седемте детски заведения в района от набор 2014 г. ще бъдат преглеждани след информирано съгласие на родителите по предварителен график до 2 март.
Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев гостува на тържеството на пенсионерски клуб „Надежда“ в кв. „Гагарин“ по случай един от най-любимите български народни празници-Трифон Зарезан. Както повелява обичая в Деня на лозаря, хората от третата възраст бяха подредили богата трапеза, като олицетворение на изобилието. Според традицията Стоян Алексиев символично заряза лозови пръчки, като пожела годината да е плодородна, а реколтата-щедра. След което отчупи парче от красиво украсената пита. „Нека първият пролетен празник Ви донесе здраве, берекет и добро настроение. Запазете усмивката, бодрия си дух и оптимизъм!“, обърна се към пенсионерите кметът на „Северен“. „Ние, от ПК „Надежда“ почитаме всички традиционни български празници. Такъв е и днешният-Трифон Зарезан-ден на хубавото вино и веселието. Да бъдем здрави, жизнерадостни и с повече положителни емоции да посрещнем идващите дни!“, каза техническият сътрудник на клуба Ани Христева. Празненството продължи с богата програма, включваща много песни и танци. А най-ентусиазираните пенсионери извиха кръшно българско хоро на двора. Последва дегустация на домашни вина от пловдивския край. Тричленно жури в състав кметът Стоян Алексиев, Оля Вълчева и Влади Вълчев оцениха по точки коя е най-ароматната напитка. Победителят в своеобразната надпревара бе Генчо Чапкънски, а наградата -сервиз за вино взе съпругата му Кети.
Проект „Утринна приказка“ бе представен в ДГ „Бреза“ в район „Северен“. Детското заведение е единственото от 180 детски градини в област Пловдив, избрано да работи по този модел. Проектът е на Министерството на образованието и науката, като е изработен адапционен модел за съвместна работа на учители и родители в периода на постъпване на децата в детската градина (3-годишни). В 9:00 часа всяка сутрин родител на дете от първа група (майка, баща, баба, дядо и др.) посещава малчуганите и им чете различни приказки в рамките на 10-12 минути. Оформен е приказен кът –децата сядат на възглавничките, разпръснати на килима, а гостът-четец заема своето място на диванчето. След прочита малките възпитаници на ДГ „Бреза“ трябва да извлекат поуката от всяка приказка и да я прилагат в ежедневието. „Подкрепям идеята за педагогическа практика „Утринна приказка“. Когато децата растат във вълшебния свят на приказките, те са по-щастливи и по-спокойни“, сподели директорът на ДГ „Бреза“ Нели Димитрова.В презентацията си тя изтъкна, че прилагането на модела е оценено като много ефективно както от педагозите, така и от родителите. Ежедневното четене на приказки обогатява речника на децата, развива въображението и мисленето, както и допринася за емоционалното им развитие. Специален гост на събитието бе кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев заедно със заместничката си Лариса Кътова и главния експерт „Образование и култура“ в района Нели Нончева. „Изразявам задоволството си, че това, което започнахме заедно през декември миналата година в ДГ „Дъга“ сега намира блестящо продължение с представянето на още един нов и значим за Пловдив проект в областта на предучилищното образование в ДГ „Бреза“. Поздравявам Нели Димитрова и нейния екип за начина, по който реализират задачите на проекта и им пожелавам на предстоящото национално представяне след две седмици да бъдат все така интересни и убедителни за аудиторията“, каза Стоян Алексиев. На презентацията на проекта в ДГ „Бреза“ присъстваха още старши експерт ПУО към РУО- Пловдив Добринка Минева, както и директори на други детски градини в района. След представянето на проекта Мария Тодорова-майка на едно от децата от първа група с възпитатели Гергана Димитрова и Радка Гинева прочете на малчуганите приказката „Косе Босе“.Децата слушаха със затаен дъх произведението на Ран Босилек, а след това казаха на кой герой искат да приличат.
Продължава запълването на дупки по улиците в „Северен” както с асфалтобетонова, така и с паважна настилка. „Откликваме на всеки подаден сигнал за компрометирани пътни участъци”, каза районният кмет Стоян Алексиев. Акцията стартира от 15 януари и към момента с асфалт са обработени следните улици и булеварди: след кръстовището на бул. „Марица” с ул. „Златна Панега”, пред „Големия гигант”, ул. „Мануш войвода”, ул. „Сърнена гора” и ул. „Брезовско шосе”. Опасни ями и участъци с надигнати павета също вече са обезопасени, съобщиха от кметството на „Северен”. Паважната настилка е пренаредена в засегнатите участъци по ул. „Васил Левски”, бул. „Марица” и по цялата улица „Златю Бояджиев” . По желание на гражданите в района са изградени джобове за контейнери за битови отпадъци, намиращи се на бул. „България” 2, пред Големия гигант ( ул. „Васил Левски“ 95-103) и пред старата Поща в „Кършияка” (ул. „Васил Левски”). „С обособяване на джобовете се придава подреден вид на местата, където са разположени съдовете за смет. Освен това, с тях се улеснява придвижването на автомобилите и се цели облекчаване на трафика в кварталите, в които контейнерите пречат на видимостта”, коментира Стоян Алексиев.
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 10 от 252

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c

covid-19-logo 

 etajna sobstvenost

Asymmetrical symbol of Chaos.ant1

 banner-monitoring

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!