Вторник, 05 Март 2019 11:14

Първа копка

Първа копка за изграждане на нова детска площадка в квартал “Захарна фабрика” в "Северен" направи кметът на района инж. Ральо Ралев. Новото съоръжение ще се намира в междублоковото пространство на бул.”България” № 230, ул.”Факел” и ул.”Генерал Кутузов”. Детската площадка ще бъде изцяло съобразена с изискванията на Наредба №1/2009г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Предвижда се монтаж на 4 на брой детски съоръжения за игра: - 1. Детско комбинирано съоръжение с кула с покрив, различни нива за игра, пързалка, стъпала, мрежа за катерене и др. занимателни елементи. - 2. Къщичка с покрив, стени и прозорци за игри със сюжети и роли. - 3. Люлка-"махало" с 2 бр. седалки – тип "кош" за деца до 3 год. и плоска за деца над 3 г. - 4. Люлка – везна Всички съоръжения ще бъдат монтирани върху ударопоглъщаща настилка с площ от 95 кв.м. За безопасността на децата се предвижда и поставяне на обезопасителна ограда. Цената за изграждане на новата детска площадката е 50 000 лв. “Ремонтните дейности се очаква да приключат в началото на другия месец - коментира Ралев и малките жителите на квартала ще могат да се радват и използват площадката съвсем скоро.”
Богато въображение, много любов към малките възпитаници на „Захарно петле“, предпразнични емоции за 1 март – ето ги факторите, които направиха честването на обичания празник на баба Марта незабравим момент от живота на детското заведение. Заслугата е на неуморния екип педагози, водени от директора Цв.Лазарова, които създадоха сами сценарий за празника и се осмелиха да се превъплътят в ролите на десетки приказни герои, които малчуганите познават и обичат. Гости на това необичайно, но изключително емоционално посрещане на 1 март бяха кметът на района инж.Р.Ралев, заместник-кметът Л.Кътова, Д.Йорданова-секретар на кметството – всички добре познати на децата от предишни посещения и посрещнати с радостни възгласи. Ученици от ОУ „Димитър Димов” изненадаха малките „петленца” с поздрав от песни и танци като пожелаха здраве и берекет на всички присъстващи. Кукленият театър, измайсторен от екипа учители на двете подготвителни групи-петгодишни, надмина очакванията на малки и големи, защото бе новаторски и като текст, и като изпълнение. С артистизъм и много настроение учителите оживиха с кукли, с гласове и много смешки десетки обитатели на горското царство, за да дойде кулминацията с появата на баба Марта – червена и засмяна, но понякога напомняща, че зимата не си е отишла. Аплодисментите на очарованата публика от деца и гости нямаха край, усмивките по лицата бяха най-красноречив знак за настроението в залата. Директорът на детското заведение Цв.Лазарова предположи, че днешният експеримент може да се окаже начало на нов подход за честване на празниците в „Захарно петле“. Основание за това и даде и фактът, че за първи път ставащото в залата бе предавано онлайн чрез родители ентусиасти, които снимаха представлението и чрез фейсбук страниците на групите го правеха достояние на десетки родители, които в момента бяха на работа. Невероятните емоции на присъстващите на представлението изрази с усмивка инж.Р.Ралев, който призна, че видяното и реакциите на малчуганите са го върнали в детството. Той и екипът му поздравиха сърдечно учителките, децата, целия персонал на детското заведение за празничните емоции и по хубава българска традиция закичиха всички с мартенички за здраве и успех. В два последователни дни в двете сгради на градината педагогическият екип на ДГ „Захарно петле“ даде доказателство за интензивна и смислена работа с най-малките, която е пореден атестат за високия авторитет, с който заслужено се ползва детското заведение в район „Северен“ и в града.

Културно събитие под наслов „Всички цветове заедно” се проведе в заседателната зала на районната администрация в „Северен”. Кметът на района инж.Ральо Ралев официално откри мероприятието и застъпи темата за начините на интегриране на малцинствата чрез образование и култура. „Днес на обществото ни са необходими образовани млади хора и всички трябва да работим в тази насока – да ограмотяваме младежите от всички етноси, за да могат успешно да се реализират както на пазара на труда, така и в живота. Освен стандартно образование младежите задължително трябва да притежават и компютърна грамотност, тъй като съвременните професии са неизменно свързани с новите технологии и компютърни системи” – подчерта инж.Ралев. Последва представяне на младата писателка Красимира Стоева, която има осем издадени книги и е печелила множество конкурси. Тя представи книгата си „Смъртта е оправдание за всичко” от 2015 г. – роман, който печели конкурс на Министерството на културата. Книгата по художествен път представя актуалния проблем за интегриране на малцинствата. „Акцентът в книгата ми е да не слагаме ограничения във взаимоотношенията, да се стремим към едно по-добро бъдеще, да бъдем по-сплотени, да си даваме шанс, да търсим доброто в себе си и в това, което ни събира. Чрез образованието, чрез силните страни на всеки от нас и чрез изкуството ще избягаме от страха, който се наслагва между етносите.” – сподели авторката. Именно тази книга избра инж.Ралев за подарък на гостите от район „Северен”, сред които и жители на „Шекер” и „Арман” махали, випускници на пловдивския университет „Паисий Хилендарски” със специалност етнология, както и здравни медиатори. Гостите бяха трогнати от жеста на внимание и благодариха сърдечно на инж.Ралев.

Четвъртък, 28 Февруари 2019 11:08

КМЕТ И ДЕЦА – ЗАЕДНО НА ПАТРИОТИЧЕН УРОК

Паметен урок по родолюбие по случай 3 март събра деца и учители от ДГ „Захарно петле“ и многобройни гости от район „Северен“, водени лично от кмета инж.Ральо Ралев. С него бяха заместник-кметовете Л.Кътова и К.Георгиев, секретарят на района Д.Йорданова и главен експерт „Образование и наука” Н.Нончева, както и близки на децата, дошли, за да се присъединят към предпразничните вълнения на малките патриоти. Цветанка Лазарова, директорът на детското заведение, с гордост представи своите скъпи възпитаници, своите колеги П.Иванова и В.Стоянова, които с много ентусиазъм са се подготвяли за празничното събитие. Бъдещите първокласници около нея нямаха търпение да се изявят и не само показаха своя вълнуващ урок спектакъл, но въвлякоха публиката в неподправените детски емоции. Със слово, с патриотични песни, с мултимедия малките артисти пресъздадоха славни моменти от родната история. Урокът по родолюбие проследи съдбата на най-скъпите синове на отечеството и показа, че техните дела са оставили незаличима следа във всяко българско сърце. Трогнати до сълзи от превъплътените Левски, Ботев, Райна Княгиня, от малките артисти с лъвчета върху калпачетата, гостите дадоха израз на неподправените си емоции с усмивки и с думи на благодарност за преживения заедно с децата предпразничен ден. Инж.Р.Ралев честити на всички настъпващия национален празник и сподели, че малките възпитаници на „Захарно петле“ са го развълнували дълбоко, а техният патриотичен урок ще остане задълго в съзнанието и сърцето му. С дълбоко уважение и респект той се обърна и към педагогическия екип на градината, където работят всеотдайни и изключително отговорни педагози. Цветята за директора Цв.Лазарова са признателност за всеотдайността, с която ръководи детското заведениe и заедно със своя екип всеки ден градят у децата чувство за национална принадлежност, чувство на гордост, че са част от славна история.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 9 от 223

 

 banner-monitoring

 anketa

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!