Нова придобивка зарадва малките посетители на парк „Моливчета” в район „Северен”-детско кошче за отпадъци „мече”. То е специална серия, изработено е от много устойчива пластмаса, подходяща за външна среда. Вътре в него се намира поцинкован кош, който се почиства периодично. Атракцията бе открита от кмета на район „Северен” Стоян Алексиев и Магдалена Данчева-ръководител на бригада „Нова градина”-гражданско обединение за общественополезна дейност гр. Сливен. За първи път в Пловдив се поставя подобен вид кошче за боклук, чиято е цел е да научи децата да изхвърлят отпадъците в определените за това места, използвайки този забавен начин. От 2018 г. администрацията на район „Северен” съвместно с бригада „Нова градина” , която е съставена изцяло от доброволци, се грижат за облагородяването на единствения по рода си парк в града под тепетата. Нетрадиционните съоръжения в парка провокират по по-нестандартен начин децата и възрастните да опазват околната среда чиста. По случай хубавия български празник 1-ви март едно от дърветата в парка бе облечено в червено-бяла премяна. Къщичките-хранилки за птици вече са напълнени с просо и очакват своите обитатели-пролетните птици.
Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев гостува на тържество за посрещането на баба Марта в ДЯ „Дребосъчета“. В инициативата под надслов „Мартенско веселие“ малките възпитаници на детското заведение представиха богата програма от песни, стихчета и танци, тематично свързани с празника. Те се превъплътиха успешно в ролята на горските животни и първите пролетни цветя. Главните герои на събитието бяха баба Марта и нейната внучка Мартенка. „С отбелязването на празника в навечерието на 1-ви март искаме да създадем пролетно настроение на децата, на техните родители и на персонала, който се грижи за отглеждането и възпитанието в ДЯ „Дребосъчета“. Традиционно всяка година посрещаме баба Марта с много радост и емоции.Да сте живи, да сте здрави, да сте бели и червени и от слънцето огрени“, пожела на всички директорът на детската ясла Елена Попова. „Похвално е, че съхранявате българските обичаи живи и че толкова малки деца се включват активно в този цветен празник“, изрази задоволството си Стоян Алексиев. След това кметът на район „Северен“ посети ДГ „Славей“, където малчугани от подготвителните групи сътвориха уникални мартеници по случай хубавия българки празник 1-ви март. В своеобразната творческа работилница възпитаниците на детското заведение се включиха с голямо желание и интерес. За своите произведения малките майстори използваха естествени материали-различни видове вълна, конци, хартия и мъниста. Стоян Алексиев, заместничката му Лариса Кътова и главният експерт „Образование и култура“ в района Нели Нончева наблюдаваха как сръчните детски ръчички творят с ентусиазъм и любов червено-бели мартенички. „За децата тази инициатива е едно незабравимо преживяване. Включвайки се в работилницата, малчуганите се научават на сръчност и демонстрират умения. Същевременно с това разбират повече за една от най-хубавите ни традиции и усещат истинския дух на българския празник“, каза Стоян Алексиев. Директорът на детското заведение Любка Биволарска показа красивата изложба от мартенички във фоайето на градината, също изготвена и подредена от малчуганите. „Нашите момчета и момичета се представиха отлично. Поздравявам всички, които се включиха с много емоции и в днешната работилница, и в изложбата. Гордеем се с техните творби, в които е вложено голямо въображение “, похвали малчуганите г-жа Биволарска. “Изказвам особена благодарност и към родителите за това, че ни снабдиха с материалите, необходими за изработване на мартениците“, добави още тя. Децата бяха подготвили и празнична програма по случай баба Марта-изпълняваха песни и рецитираха стихчета с голямо въодушевление. В края малките възпитаници на ДГ „Славей“ връчиха ръчно изработените мартеници с благотворителна цел на кмета на „Северен“ Стоян Алексиев, като идеята е той да закичи деца в неравностойно положение.
Започна преасфалтирането на бул. „Цар Борис III Обединител“ пред Панаира, като част от дейностите ще се извършват през нощта. Това стана ясно при символичния старт на ремонта, който беше даден от кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев и изпълнителния директор на фирма „Пътинженеринг“ инж. Георги Гаръбски. Преасфалтирането на булеварда в участъка от моста на Марица до кръговото кръстовище с бул. „България“ е част от строителната програма на Община Пловдив. Финансирането е с бюджетни средства в размер на 540 000 лв. с ДДС. „Продължаваме практиката на нощните ремонти, за да съкратим сроковете и да облекчим трафика. Очаквам до 10 дни фирмата да приключи при добри метеорологични условия“, коментира ресорният зам.-кмет на Община Пловдив Пламен Райчев. Ремонтът включва фрезоване на старата асфалтова настилка, полагане на неплътна асфалтова смес 6 cм и износващ пласт 4 cм. Всички капаци на дъждоприемните и ревизионните шахти в периметъра ще бъдат подменени. Очаква се обновяването на булеварда за приключи до три седмици. За да не се затруднява трафикът, износващият пласт ще бъде полаган през нощта.
Акция по почистване на коритото на река Марица от моста на Университета по хранителни технологии (ВИХВП) до Железния мост ще се проведе на 29 февруари, събота, от 11:30 часа. Мотото на кампанията е „Мисли, обичай, действай!“, като тя се организира съвместно от район „Северен“ и Лана Петкова, преподавател по йога и пилатес. Сборният пункт е бул. „Марица” №19 (пред магазин „Лекси”), като за всички доброволци са осигурени чували и ръкавици. Кметът на района Стоян Алексиев кани всички желаещи да се присъединят към екологичната инициатива за по-чиста среда.
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 9 от 252

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c

covid-19-logo 

 etajna sobstvenost

Asymmetrical symbol of Chaos.ant1

 banner-monitoring

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!