По повод предстоящата национална среща на здравните медиатори в България, която ще се проведе в края на месеца, кметът на пловдивския район “Северен” Стоян Алексиев проведе работна среща със здравните медиатори, които практикуват в района. „Здравният медиатор е мост между уязвимите общности и здравните и социалните служби. Той се ползва с уважението и доверието и на хората от общността, и на институциите и притежава необходимите знания, умения и компетентност, за да върши своята високоотговорна работа. В България работят 130 здравни медиатори - в около 70 общини. Медиаторската професия е въведена в редица европейски страни. В Испания и Франция здравно-медиаторната програма има над двадесетгодишна история. Във Финландия медиаторите се наричат „интеркултурни посредници“, в Румъния и Молдова – „санитарни медиатори“, в Словакия – „здравни медиатори“, в Сърбия – „теренни здравни работници“ – така Никола Стефанов - здравен медиатор- описа накратко мисията на медиаторите. Учредители на мрежата са над деветдесет души - здравни медиатори, лекари - специалисти, общопрактикуващи лекари и медицински сестри, обучители на здравните медиатори, експерти и специалисти в областта на общественото здравеопазване, съмишленици и граждани, които подкрепят въвеждането на фигурата на здравния медиатор като част от системата на общественото здравеопазване у нас. На работната среща се очертаха основните приоритети, по които здравните медиатори ще продължават да работят в района: подобряване на качеството на здравните и социалните услуги; подпомагане на достъпа до здравни и социални услуги за всички, които са в неравностойно положение; повишаване на здравната култура на уязвимите групи; повишаване на капацитета и уменията на здравните медиатори и осъществяване на граждански инициативи и сътрудничество с държавни институции, местни и регионални власти.
Вторник, 19 Ноември 2019 12:30

Монтираха нови пейки в „Северен“

Нови пейки бяха монтирани в 3 парка в район „Северен“-„Красива България“, „Рибница“ и „Сърнена гора“. Общият брой на съоръженията е 9, разпределени по 3 във всеки парк. Те са изработени от дърво, лакирани с фиксиращ лак, устойчив на UV лъчи. Всяка от пейките е с облегалка от метална тръба с 8 броя летви. „Пейките са удобни и с хубав външен вид. Доволни сме от новите придобивки. От районното кметство винаги се съобразяват с нашите желания“, коментираха граждани. „Когато се разхождат в парковете, хората трябва да има къде да седнат и отдъхнат. Винаги се вслушваме в това, от което имат нужда“ каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев. Продължава облагородяването на парковете в района, като в парк „Красива България“ скоро предстои да бъде поставена беседка.

Благотворителна акция за граждани от „Северен” проведе кметът на района г-н Стоян Алексиев съвместно с „Обединена млечна компания” ЕАД, в лицето на оперативния директор г-н Майкъл Друкас. Около 4000 броя кисело мляко от марката „Верея Чудно” с 5% масленост бе раздадено на пенсионерите от трите пенсионерски клуба в района - ПК „Надежда” на ул.”Гонда вода” №1, ПК на ул.”Хан Телериг” №5 и ПК „Герджика” на бул.”Марица” №51. Мляко получиха и 3 трапезарии за диетично и диабетично хранене в района-в кварталите „Гагарин“, „Кършияка“ и „Захарна фабрика“. В инициативата активно се включи и заместник-кметът на „Северен“ г-жа Лариса Кътова. „Благодарим на г-н Алексиев и на цялото общинско ръководство за вниманието, което ни обръщат, винаги се отзовават на нашите проблеми и ни оказват помощ за решаването им“, каза Ани Христева- технически сътрудник на пенсионерски клуб „Надежда“. „Млякото е основен продукт, който трябва да присъства в менюто на възрастните хора. Нашите майки и бащи заслужават грижа и уважение“, коментира кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев. От районното кметство обещаха да организират и други благотворителни мероприятия за хората от третата възраст.

Вторник, 22 Октомври 2019 10:39

Приятна изненада

Живущите на ул. „Ален мак“ 32, 34, 36 и 38 останаха приятно изненадани от бързата реакция на кметството на район „Северен“, управлявано в момента от д-р Красимир Асенов. „Сутринта на вчерашния ден при мен беше получен сигнал от живущите на ул. „Ален мак“ 32, 34, 36 и 38за много опасна дупка в градинката пред техния блок. След като с експерт от кметството констатирахме, че на това място има пропадане на земни маси, разпоредих мобилен екип от фирмата за поддържане на тротоарите и пътните платна в район „Северен“ да отремонтиранарушената настилка“, съобщи заместник-кметът Калоян Георгиев. Според гражданите от посочения адрес преди повече от седмица се е получило пропадане на зоната до детската площадка в междублоковото пространство, точно в средата на пешеходната алея, което е представлявало сериозна опасност за живущите, за преминаващите и особено за децата. Още по-опасно ставало вечер, което накарало жителите на блока да запълват с подръчни материали опасната дупка, както и да се опитат да заградят и обозначат същата с лента. „Тъй като и това не е помогнало хората ме сигнализираха за описания проблем. Последващо бяха изсипани около 4 куб. м трошен камък и пръст. Дупката беше затворена и уплътнена, пътните ивици пренаредени, а пешеходната алея беше възстановена“, допълни Калоян Георгиев, като благодари на гражданите за положените усилия и подадения сигнал.
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 9 от 242

 

 banner-monitoring

 anketa

Спри домашното насилие!

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!