С много настроение започна Седмица на изкуствата в парк „Рибница” в район „Северен”. В работилница „Занаяти“ деца декорираха дървени кутии. С голямо желание и въображение малчуганите украсяваха кутиите, като рисуваха върху тях и лепиха различни елементи. Сръчните детски ръце извайваха своите творби с помощта на художникa Галина Тодорова. Малките майстори ги показваха на своите родители, след което вземаха красиво декорираните кутии за спомен. В друга работилница малки и по-големи деца рисуваха на свободна тематика.Единственото условие, зададено от художникa Карамфила Пръхчарова, бе да има елемент „бяло”.Децата твориха различни картини, като в тях присъстваха бели облаци, сърце, луна, зимен пейзаж и най-горният цвят (белият) от българското знаме. В работилница „Театър” актьорът Васил Караманлиев накара децата да играят „Етюди в бяло”.Малчуганите трябваше да измислят думички с „бяло”, да се опитат да ги опишат с жестове, а останалите-да познаят загадките. „Днес даваме старт на една творческа седмица с богата програма в „Северен“, изцяло ориентирана към развитие на детските таланти и умения. За доброто настроение и на децата, и на зрителите ще танцуват най-известните пловдивски фолклорни ансамбли. Надявам се, че различните изкуства и фолклорните ритми ще създадат много позитивни емоции у всички, посетили тази пъстра палитра от събития“, каза кметът на района Стоян Алексиев на официалното откриване на мероприятието. В първата вечер от Седмица на изкуствата зрителите се насладиха на фолклорен концерт, изнесен от Школа за народни танци „Луди млади” при НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018”.Публиката остана възхитена от ентусиазма и прекрасните изпълнения на артистите, които с душа и сърце претвориха части от културата, традициите и обичаите на българския фолклор.Освен фолклорните танци, присъстващите имаха възможността да чуят песни на народната певица от ансамбъл „Тракия” Миглена Димитрова.За ценителите на балета също имаше подбрани изпълнения-на балетна школа „Силивряк” при НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018”.”Малките ангели” пък представиха танца „Полка”. Програмата продължава в сряда с арт работилници за деца от 17:00 часа и концерт на фолклорен ансамбъл „Седенчица” от 18:30 часа.

Започна поетапно раздаване на хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма за храни в район „Северен“. Програмата е финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет. От днес, 5 октомври 2020 г. до 13 ноември 2020 г. всеки правоимащ по програмата ще получи хранителен пакет, който ще съдържа общо 22,710 кг. от 16 хранителни продукта: пшенично брашно, ориз, спагети, лютеница, зелен фасул консерва, домати белени, грах зелен, гювеч консерва, конфитюр, говеждо в собствен сос консерва, говежди кюфтета в бял сос консерва, пиле фрикасе консерва, консерва риба, захар, леща и олио. Списъците на подлежащите за подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане. В основната целева група са включени : - лица и семейства, които получават помощи за отопление; - майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година; - лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици в първи клас; - лица с над 90% степен на увреждане, с определено право на чужда помощ, които имат ниски лични доходи от пенсия (до 363 лв.) и получават месечна добавка за социална интеграция; - лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане; - лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства; - лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, както и такива, които са получили финансова подкрепа във връзка с COVID- 19; За първи път семействата с по трима и повече членове ще получат по два пакета с храни. В район „Северен“ ще бъдат подпомогнати 820 лица с 1 хранителен пакет и 313 лица с 2 хранителни пакета. Пунктът за раздаване на хранителни продукти за района е на бул. „България“ № 180-190 с работно време от 09,00 до 12,00 часа. Всеки нуждаещ се ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.

С пъстро тържество „Есенни усмивки” бе открита обновената детска площадка в парк „Сърнена гора“ в район „Северен” вчера в късния следобед. Районният кмет Стоян Алексиев, заместникът му Красимир Асенов и управителят на фирмата-изпълнител на обекта Красимир Донков прерязаха лентата на новата придобивка. На специална церемония площадката бе осветена за здраве от отец Лазар. По желание на гражданите в квартала е разширена съществуващата площадка със 100 кв. м. Тя отговаря на всички необходими критерии за безопасност. Разполага с 3 нови съоръжения: комбинирано, клатушка и въртележка. Положена е ударопоглъщаща настилка в два цвята-червено и зелено, която цели да предпази малчуганите от травми. Инвестицията за площадката от страна на района е в размер на 22 400 лв. с ДДС. „Обновихме тази детска площадка и се надявам, че малчуганите с желание и интерес ще ползват новите съоръжения. Сега ще могат да се отдадат на игри и веселие на едно красиво, цветно, по-просторно и безопасно място“, каза кметът на „Северен“ Стоян Алексиев. Под звуците на хубава музика и изпълнени с радостни емоции, децата танцуваха, включиха се в различни занимателни игри, а късметлиите спечелиха награди от томболата с подаръци. Паралелно с реновирането на детската площадка са монтирани 11 нови пейки. По желание на гражданите, живеещи в близост до парк „Сърнена гора“, е възстановена поливната система, която от дълго време не е функционирала. С нейното пускане, което е осъществено със съдействието на ОП „Градини и паркове“, ще се поддържа и облагороди паркът. Предстои засаждането на райграс и нова дървесна растителност.

Жители на район „Северен“ предадоха старите си електрически и електронни уреди . Те оставиха неработещите вещи на паркинга на кметството на адрес „Цар Борис III Обединител“ 22 А (паркингът се намира на южната страна на район „Северен”). От администрацията на района също се включиха в екологичната инициатива. На мобилния пункт се натрупа цяла купчина излезли от употреба компютри, монитори, клавиатури, мишки, електрически печки, бойлери, телевизори, принтери, телефони, прахосмукачки, сешоари, миксери, тостери, радиоуредби и др. „Акцията, която проведе администрацията на район „Северен“, е традиционна, като се организира 2 пъти в годината-пролет и есен. От изключителна важност е опазването на околната среда, а непотребните електрически и електронни уреди отиват за рециклиране“, каза кметът на районa Стоян Алексиев.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 8 от 270

DELOVODNA-SPRAVKA3

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c31

etajna sobstvenost2

Asymmetrical symbol of Chaos.ant5

banner-monitoring

covid-19-logo22

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!