Четвъртък, 16 Август 2018 11:12

Който чете – живее!

Който чете – живее!Живее не само своя собствен живот, а и безкрайното разнообразие от животи в океана на разноликото човешко битие. Човекът с книга става по-богат с познания и приятелства, обгръща го огромно семейство от съзаклятници, които с отдаденост и любов преоткриват  прекрасните тайни на света. Лист след лист, с любимата книга в ръка обичащите четенето се отправят към други светове, навлизат в други животи, съпреживяват радостни и тъжни истории. Защото чудото на четенето е в това - един невидим приятел те повежда из лабиринта на своите фантазии и те подтиква да мислиш и премисляш, да си задаваш въпроси, да преживяваш възторзи и тъги.

            „Любов към вълшебницата книга” – това е мотото на инициативата на район „Северен“, която бе реализирана вчера чрез един скромен, но много трогателен жест: инж.Ральо Ралев и неговият екип откриха безплатна денонощно работеща библиотека на открито в непосредствена близост до районното кметство с адрес на бул.”Цар Борис ІІІ Обединител” №22А.

            „ Целта ни е да обогатим градското пространство и да провокираме интереса на малки и големи жители на район „Северен” към книгата” – сподели кметът Ралев.

            Книгите в къщичката могат да се взимат свободно за четене, като всеки на свой ред може да остави книга за следващите читатели.

            Къщичката за книги и атрактивните надписи по нея „Вземи. Прочети. Върни“ привлякоха веднага вниманието на десетки жители на „Северен“, а когато разбраха каква е целта ѝ, веднага се натрупаха желаещи да си вземат от предложените заглавия. А те заслужаваха вниманието на любителите на доброто четиво, защото жанровото разнообразие бе изключително голямо. Сред подредените за откриването на къщичката книги се четяха заглавия на световни и български класици, а и томчетата бяха в отлично състояние. Инж.Ралев изрази надежда, че тази придобивка ще зарадва жителите на района, ще стимулира връзките на добросъседство, ще създава чувство за общност и за връзка между поколенията. Очакването на кмета е малката библиотека на открито да заработи за радост на всички, но най-вече на деца и ученици, които могат да открият в книгите възможност за размах на своята мисъл, въображение и емоции.

            „Надявам се гражданите да подкрепят идеята ни и да използват пълноценно къщичката за книги, като тя може да стане място за срещи, разговори, споделяне и размяна на книги и идеи. Това е първата малка библиотека на открито в „Северен” , но при  интерес и желание от страна на жителите инициативата може да има продължение и на други места в района” – коментира инж.Ральо Ралев.

Четвъртък, 16 Август 2018 11:07

Покана

 Администрацията на район „Северен”, община Пловдив с кмет инж.Ральо Ралев кани всички миряни на  18.08.2018 год. (събота) от 11.00  часа в двора на църквата „Свети Иван Рилски”, където  ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве и благополучие по случай Успение на преп. Йоан Рилски Чудотворец.

Вторник, 14 Август 2018 13:53

БЧК

Социална програма ,,Мобилен социален екип”, която се осъществява от 01.02.2018 г. на територията на район ,,Северен”, съвместно  с  Областния съвет  на БЧК  внесе отчет за дейността на програмата в районната администрация, съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев.

Основната цел на програмата ,,Мобилен социален екип” е подкрепа чрез предоставяне на социални услуги и сигурност на уязвими хора, изпаднали в кризисна ситуация.

През периода са изпълнени  следните дейности:

-Функциониране на денонощен национален телефон – 0700 147 44, който е на разположение денонощно. В кол-центъра гражданите могат да заявят своите проблеми.

От регистрираните обаждания за отчетния период се установява трайна тенденция за увеличаване на процента на подадените заявки в сравнение с търсещите информация.

 -Осъществяване на заявки. През месец юни са изпълнени 109 услуги от каталога на програмата. За месец юли в район ,,Северен” са регистрирани 161 услуги, 21 обаждания.

- Проведени са две работни срещи на Обществения съвет. Бяха регистрирани доброволци, които се включиха в действие. Създаде се регистър и организация за включване в програмата. Продължиха  информационните кампании, които имат за цел да информират гражданите за стартиране на програмата, нейните цели, дейността й, партньорските организации, начина за включване в програмата и как се подават сигнали на денонощния телефон 0700 147 44.

През отчетния период бяха подпомогнати самотни възрастни хора с хранителни пакети на територията на района. Продължи и кампанията ,,SOS! Час внимание”, в която доброволци посетиха и дариха внимание на възрастни хора в ,,Северен”.

                Изцяло завърши ремонта на първите два здравни кабинета на училища и детски градини от общо тринадесет, ремонтиращи се паралелно на територията на „Северен”  – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

            Готовите кабинети са на най-големите гимназии - ЕГ „Иван Вазов” и ЕГ „Пловдив”. И в двата цялостно са подменени електрическата, водоснабдяващата и канализационна инсталации, положени са нови подови настилки, стените са шпакловани и боядисани. Монтирани са нови врати.

            Следващите кабинети, които предстои да бъдат завършени в най-кратки срокове са здравните кабинети в ОУ „Йордан Йовков”, СУ „Никола Вапцаров”, ФЕГ „Антон Дьо Сент Екзюпери” и ДГ „Захарно петле2”.

            Ремонтни дейности преди началото на учебната година ще бъдат извършени и в кабинетите на ПГКИТ „Д-р Иван Богоров”, ДГ „Весела”, СУ „Хр.Г.Данов”, ДГ „Бреза”, ДГ „Бреза-филиал” и ДГ „Славей”.

            „Ежегодно се грижим за състоянието на здравните кабинети на територията на района, за да могат децата да получават качествено обслужване в една отлична среда” – коментира инж.Ралев.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 7 от 201

 

 banner-monitoring

 anketa

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!