50-годишен юбилей отбеляза вчера в дом на културата „Борис Христов” ЦДГ „Бреза” от район „Северен”.

Екипът и децата на детската градина изнесоха юбилеен спектакъл под наслов „Ще останем в България”.

Гости на спектакъла бяха инж.Ральо Ралев – кмет на район „Северен”, Лариса Кътова – заместник-кмет на район „Северен”, Донка Щилянова – началник на отдел „Образование” при Община Пловдив, Нели Нончева – главен експерт „Образование и култура” при район „Северен”, родители, бивши учители и възпитаници, деца.

В началото на концерта бе прочетен поздравителен адрес от кмета на Община Пловдив инж.Иван Тотев, а кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев лично поздрави директора Нели Димитрова като й връчи специално изработен плакет и цветя.

С интернационални танци, песни и много настроение децата от детската градина показаха изключителния си талант на сцената. Залата бе препълнена от гости, които се забавляваха искрено.

В ЦДГ „Бреза” и филиал се обучават 166 деца в 6 групи, за които се грижат 25 служители и учители.

За заслугите на ЦДГ „Бреза” директора Нели Димитрова е удостоена с почетно отличие „Неофит Рилски 2012”, Сертификат за лидерство 2013, Грамота от кмета на район „Северен” инж.Ральо Ралев за посланик на просветителския дух 2014.

На 24 май по случай 50 години от създаване на детската градина на директора Нели Димитрова ще бъде връчен почетен знак на гр.Пловдив, лично от инж. Иван Тотев – кмет на Община Пловдив.

Днес в 10.30 часа на бул.”Васил Левски” /северно от църквата Св.Иван Рилски” кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев откри тържествено възстановената паметна плоча на братята Христо и Георги Търневи – съратници на Левски, Бенковски, Кънчев и Волов.

Гости на церемонията бяха арх.Илко Николов – председател на Общински съвет Пловдив, Гошо Къчков – общински съветник от ПП ГЕРБ, Димитър Колев – кмет на район „Западен”, Людмил Русанов – заместник-кмет на район „Южен”,Басет Иса – заместник-директор на ОП „Градини и паркове”, Лариса Кътова – заместник-кмет на район „Северен”, служители от районната администрация при район „Северен”, директори на здравни и просветни заведения от район „Северен”, граждани.

Нели Нончева – главен експерт „Образование и култура” при район „Северен”произнесе слово пред този къс българска история, каменен знак от миналото на Пловдив и Кършияка, който изразява благодарност и признание във вечна памет на двама българи родолюбци.

„След години други хора ще минават по тази улица, а на постамента, върху твърдия камък, ще остане знакът за едно родолюбиво дело и за благодарността на поколенията. Днес сме пред трима герои-двамата братя Търневи, дейци на Априлската епопея, и техния хан – убежище и закрилник на десетки знайни и незнайни родолюбци, отдали енергията и живота си на свободна България”.

Откъс от историята :

През май 1869 год.Георги и Христо Търневи стават членове на създадения тогава от Левски Пловдивски революционен комитет, от този момент, с всичко, което притежават и могат, започват да подпомагат подготовката на бъдещото въстание. Христо е избран за делегат на събранието в Оборище, член е и на военната комисия, която трябва да разработи конкретен план за въстанието.Той дава цялото си състояние за святото дело.Брат му Георги загива в Тревненския балкан , след като дружината, към която се е присъединил, е водила боеве и е била преследвана от турците. Христо Търнев доживява свободата и взема активно участие в събитията от 1885 г., когато се осъществява съединението на Източна Румелия с Княжество България, след това е избиран за народен представител и помощник-кмет на Пловдив. Ханът на братя Търневи приютява апостолите на свободата Левски, Волов, Бенковски и др. Там се крият оръжия и боеприпаси и заседава Пловдивския революционен комитет до избухването на Априлското въстание.

 

Възрастни жени със сълзи на очите благодариха на кмета инж.Ральо Ралев за възстановяването на паметната плоча на братя Търневи в това облагородено пространство.

„Предстои изграждане на ефектно осветление на паметната плоча, както и поставяне на пейки, в близост до новия фонтан, за да се превърне това място в уютен кът за отдих” – коментира Ралев.

Всички гости на събитието положиха цветя пред паметната плоча в знак на признание на двамата братя родолюбци.

По случай предстоящия празник на българската писменост и култура 24-ти май днес в район „Северен” се проведе тържество, организирано от кмета на района инж.Ральо Ралев.

На коктейла присъстваха и заместник-кметовете на район „Северен” Лариса Кътова и Красимир Асенов, кметът на район „Източен” Петър Петров, заместник-кметът на район „Източен” Николай Чунчуков, кметът на район „Южен” Валентин Василев, директорите на училищата и детските градини в район „Северен”, а също така и учители, дали висок принос в професионалната си ангажираност.

С грамоти бяха удостоени директора на ЦДГ „Марица” Надежда Дервенска по случай 50 години от създаване на детското заведение, директора на ЦДГ „Бреза” Нели Димитрова – във връзка с 50-годишния юбилей и директора на ЦДГ „Дъга” Димитринка Симеонова по случай честването на 30-годишния им юбилей.

За висок професионализъм и издигане авторитета на учителската професия, за утвърждаване на будителските традиции в образованието – извор на познание, мъдрост и вдъхновение кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев връчи грамоти на Иванка Миланова – начален учител в НУ „Христо Ботев”, Румяна Търпова – учител по биология в СОУ „Хр.Г.Данов”, Милка Динкова – учител по физическо възпитание и спорт в СОУ „Хр.Г.Данов”, Елена Алексиева – помощник-директор в ОУ „Панайот Волов”, Миглена Влахова – помощник-директор в ОУ „Панайот Волов”, Жореса Манолова – помощник-директор в ОУ „Райна Княгиня”.

За високи постижения в дейността им грамоти получиха Мариела Николова – директор на ФЕГ „Антоан Дьо Сент Екзюпери”, Мариана Димитрова – директор на ЕГ „Иван Вазов”, Сашка Кръстева – директор на СОУ „Пейо Кр.Яворов” и Мария Гайдарова – директор на ОУ „Райна Княгиня”, която на 17-та национална конференция на СБУ в направление директори и помощник-директори е удостоена със званието Директор на годината за България!

Директорките на свой ред бяха подготвили интересна награда за кмета на район „Северен” инж.Ральо Ралев, а именно – златен медал.

Химнът на солунските братя Кирил и Методий „Върви народе възродени” стопли сърцата на присъстващите, а деца от СОУ „Пейо Кр.Яворов” изпълниха музикална програма за гостите.

50 годишен юбилей отпразнува вчера едно от най-престижните детски заведения в район „Северен” – ЦДГ „Марица” – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

С тържествен концерт в Дом на културата „Борис Христов”екипът на детското заведение отбеляза своя празник.

С присъствието си концерта уважиха специалните гости – Лариса Кътова – заместник-кмет на район „Северен”, Донка Щилянова – началник на отдел „Образование” в Община Пловдив, Нели Нончева – главен експерт „Образование и култура” на район „Северен”, директорите на всички детски заведения в район „Северен”, много учители, родители, деца.

В началото на тържеството бе прочетен поздравителен адрес от инж.Тотев – Кмет на Община Пловдив.

В препълнената от гости зала с много танци, добри хореографии и настроение децата показаха своя талант на сцената.

За финал на юбилейния празник директорът на заведението Надежда Дервенска бе поздравена от заместник-кмета на район „Северен” Лариса Кътова, която й връчи специално изработен плакет и цветя.

В ЦДГ „Марица” се обучават 172 деца, а за тях се грижат 25 учители и помощен персонал.

Съгласно Решение 125 на Общински съвет на 24 май ЦДГ „Марица” ще бъде удостоена с Почетен знак на град Пловдив.

<< Начало < Предишна 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 Следваща > Край >>
Страница 324 от 352
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!