Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев гостува на тържеството на пенсионерски клуб „Надежда“ в кв. „Гагарин“ по случай един от най-любимите български народни празници-Трифон Зарезан. Както повелява обичая в Деня на лозаря, хората от третата възраст бяха подредили богата трапеза, като олицетворение на изобилието. Според традицията Стоян Алексиев символично заряза лозови пръчки, като пожела годината да е плодородна, а реколтата-щедра. След което отчупи парче от красиво украсената пита. „Нека първият пролетен празник Ви донесе здраве, берекет и добро настроение. Запазете усмивката, бодрия си дух и оптимизъм!“, обърна се към пенсионерите кметът на „Северен“. „Ние, от ПК „Надежда“ почитаме всички традиционни български празници. Такъв е и днешният-Трифон Зарезан-ден на хубавото вино и веселието. Да бъдем здрави, жизнерадостни и с повече положителни емоции да посрещнем идващите дни!“, каза техническият сътрудник на клуба Ани Христева. Празненството продължи с богата програма, включваща много песни и танци. А най-ентусиазираните пенсионери извиха кръшно българско хоро на двора. Последва дегустация на домашни вина от пловдивския край. Тричленно жури в състав кметът Стоян Алексиев, Оля Вълчева и Влади Вълчев оцениха по точки коя е най-ароматната напитка. Победителят в своеобразната надпревара бе Генчо Чапкънски, а наградата -сервиз за вино взе съпругата му Кети.
Проект „Утринна приказка“ бе представен в ДГ „Бреза“ в район „Северен“. Детското заведение е единственото от 180 детски градини в област Пловдив, избрано да работи по този модел. Проектът е на Министерството на образованието и науката, като е изработен адапционен модел за съвместна работа на учители и родители в периода на постъпване на децата в детската градина (3-годишни). В 9:00 часа всяка сутрин родител на дете от първа група (майка, баща, баба, дядо и др.) посещава малчуганите и им чете различни приказки в рамките на 10-12 минути. Оформен е приказен кът –децата сядат на възглавничките, разпръснати на килима, а гостът-четец заема своето място на диванчето. След прочита малките възпитаници на ДГ „Бреза“ трябва да извлекат поуката от всяка приказка и да я прилагат в ежедневието. „Подкрепям идеята за педагогическа практика „Утринна приказка“. Когато децата растат във вълшебния свят на приказките, те са по-щастливи и по-спокойни“, сподели директорът на ДГ „Бреза“ Нели Димитрова.В презентацията си тя изтъкна, че прилагането на модела е оценено като много ефективно както от педагозите, така и от родителите. Ежедневното четене на приказки обогатява речника на децата, развива въображението и мисленето, както и допринася за емоционалното им развитие. Специален гост на събитието бе кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев заедно със заместничката си Лариса Кътова и главния експерт „Образование и култура“ в района Нели Нончева. „Изразявам задоволството си, че това, което започнахме заедно през декември миналата година в ДГ „Дъга“ сега намира блестящо продължение с представянето на още един нов и значим за Пловдив проект в областта на предучилищното образование в ДГ „Бреза“. Поздравявам Нели Димитрова и нейния екип за начина, по който реализират задачите на проекта и им пожелавам на предстоящото национално представяне след две седмици да бъдат все така интересни и убедителни за аудиторията“, каза Стоян Алексиев. На презентацията на проекта в ДГ „Бреза“ присъстваха още старши експерт ПУО към РУО- Пловдив Добринка Минева, както и директори на други детски градини в района. След представянето на проекта Мария Тодорова-майка на едно от децата от първа група с възпитатели Гергана Димитрова и Радка Гинева прочете на малчуганите приказката „Косе Босе“.Децата слушаха със затаен дъх произведението на Ран Босилек, а след това казаха на кой герой искат да приличат.
Продължава запълването на дупки по улиците в „Северен” както с асфалтобетонова, така и с паважна настилка. „Откликваме на всеки подаден сигнал за компрометирани пътни участъци”, каза районният кмет Стоян Алексиев. Акцията стартира от 15 януари и към момента с асфалт са обработени следните улици и булеварди: след кръстовището на бул. „Марица” с ул. „Златна Панега”, пред „Големия гигант”, ул. „Мануш войвода”, ул. „Сърнена гора” и ул. „Брезовско шосе”. Опасни ями и участъци с надигнати павета също вече са обезопасени, съобщиха от кметството на „Северен”. Паважната настилка е пренаредена в засегнатите участъци по ул. „Васил Левски”, бул. „Марица” и по цялата улица „Златю Бояджиев” . По желание на гражданите в района са изградени джобове за контейнери за битови отпадъци, намиращи се на бул. „България” 2, пред Големия гигант ( ул. „Васил Левски“ 95-103) и пред старата Поща в „Кършияка” (ул. „Васил Левски”). „С обособяване на джобовете се придава подреден вид на местата, където са разположени съдовете за смет. Освен това, с тях се улеснява придвижването на автомобилите и се цели облекчаване на трафика в кварталите, в които контейнерите пречат на видимостта”, коментира Стоян Алексиев.

Акция по облепяне със стикери на излезли от употреба МПС-та стартира в район „Северен“, съобщи кметът Стоян Алексиев. Служители на район „Северен” начело със заместник-кмета на района Калоян Георгиев извършиха оглед на автомобили на следните улици и булеварди: „Барикадите“, „Рогошко шосе“, „Борба“, „България“, „Средец“ и „Победа“ и други. Над 60 автомобила бяха облепени със стикер – предписание за преместване на излязло от употреба моторно превозно средство. Това е първата акция за тази година, като другата седмица предстоят нови огледи за неизползваеми автомобили. Според Наредбата за управление на отпадъците автомобилите, от чийто последен технически преглед са минали 2 години, подлежат на премахване, в случай че са разположени на общински терен. Ако в тримесечен срок същите не бъдат премахнати доброволно от собствениците им, стартира принудителното им репатриране. От район „Северен“ припомнят на всички собственици на МПС-та, че има два варианта автомобилите им да не бъдат вдигнати: да бъдат преместени на частен терен или да бъдат приведени в техническо изправно състояние. Сигнали за наличието на изоставени автомобили могат да бъдат подавани на тел. 032 / 901 165 и на моб. тел. 0876 / 92 36 36.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 1 от 243

 

 banner-monitoring

 anketa

Спри домашното насилие!

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!